Helgens viltmiddag: Lilla søtpoteter og perfekt viltkjøtt

Høsten er her og hurra for det! Det betyr nemlig rortfrukter, vilt og bær.
Jeg er mye på reise for tiden og det er ikke så ofte jeg får stikket innom favorittslakteren min eller Bondens Marked. Jeg rekker det rett og slett ikke mellom reisene. Men det er ingen problem, for jeg bestiller på nettet og får varene levert hjem på et tidspunkt som passer meg. Det kan jeg gjøre fra hvor som helst i verden og vips har jeg varer på døra når jeg er hjemme igjen.

Dyrket.no er nettbutikken for meg. Jeg har skrevet om dem før og jeg er vanvittig stolt av å ha dem som samarbeidspartner. Hvorfor? Jo, dette er en butikk som har et helt fantastisk utvalg av økologiske, kvalitetsvarer fra småprodusenter. Mange av produsentene kjenner jeg fra Bondens Marked, så sånn sett er det som å gå på markedet, bare med mange flere produsenter og et mye større utvalg.

Etter en uke i solfylte Hellas med middelhavsmat venter en regntung helg i Oslo. Det må jeg gjøre det beste ut av. Derfor står det vilt på menyen. Utvalget av vilt på Dyrket.no er formidabelt. Jeg går for mørbrad av norsk villhjort fra Nordås Gårdskjøtt. Til dette lar jeg meg friste av lilla søtpoteter fra Grønt & Godt. Lilla søtpoteter har jeg bare sett på Hawaii tidligere. Der heter de Ube og brukes til f.eks pannekaker. Det ser helt vilt ut for fargen er skikkelig lilla. Det er også disse søtpotetene. De er fiberrike og har et lavt kalori- og fettinnhold, så da tenker jeg at jeg bruker ekte fløte til å gratinere dem, jeg.

Hjort og lilla søtpoteter ligger i handlekurven. Hva trenger man mer til en god viltmiddag?

Jo, tyttebær. Røyland Gård lager et økologisk, krydret tyttebærsyltetøy som frister. De sanker blåbær og tyttebær i skogen rundt Engesland (Aust-Agder) – mye bær som ellers ville råtnet bort. Dyrket.no er veldig stolte over å kunne tilby økologisk godkjente, norske vill-blåbær og tyttebær (både syltetøy og som frosne bær). Det er  ganske ille hvor mye importerte bær som selges i Norge. De utenlandske bærene kan visstnok være ganske forurenset sammenlignet med de rene, norske bærene.

Andre varer jeg legger i handlekurven er fargerik, økologisk mangold fra Korsvold Gård, Økologisk polkabeter og gulbeter fra Rosnes Gård. Mangold er det samme som bladbete og den kan wokes eller dampes. Jeg skal smørdampe den i pannen med litt hvitløk, salt og frisk timian. Betene bruker jeg på to forskjellige måter.

Gulbetene baker jeg i ovnen med hvitløk, salt, olivenolje og timian. Polkabetene er som sukkertøy og de skjærer jeg så tynt jeg klarer med en mandolin eller en ostehøvel/potetskreller. De kan man lynsylte eller brukes slik de er. Er skivene for tykke vil polkabetene ha for mye bitterhet i seg, så vær oppmerksom på det.

Da har jeg alt jeg trenger til retten. Fløte, timian, hvitløk, smør, olivenolje, salt og pepper er allerede i hus. Da er det bare å betale i kassen å lene seg tilbake. Jeg bestiller hjemkjøring, og kvelden etter kommer varene på døra. Det er genialt!

Tilbud til deg!
Send epost til [email protected] og referer til HellesKitchen, så får du rabatt på første ordre (kun for nye kunder).

Slik lager du min høstrett:

Perfekt stekt hjort med fløtegratinerte søtpoteter, bakte gulbeter og smørdampet mangold

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 3
Prep Time: 20 Matlagingstid: 40

Retten tar ca 1 time å lage og det meste blir ferdig samtidig hvis du følger min oppskrift.

Ingredienser

 • 1 mørbrand av norsk villhjort fra Nordås Gårdskjøtt (450 g)
 • 400 g lilla søtpoteter fra Grønt & Godt
 • 1 glass krydret tyttebærsyltetøy fra Røyland Gård
 • 1 bunt (200 g) økologisk mangold fra Korsvold Gård
 • 1 pose (500 g) gulbeter fra Rosnes Gård
 • 1 stk polkabete fra Rosnes Gård. Posen du får er på 500 g. bruk resten til en annen rett.
 • frisk timian
 • 1 hel fersk hvitløk
 • salt og pepper
 • smør
 • olivenolje
 • 1 ts anisfrø
 • 2 dl fløte
 • Hvis du vil ha sky til retten:
 • evt 6 cl søt sherry eller portvin. Du kan også bruke uutblandet rips- eller solbærsaft
 • 2 ss soyasaus

Slik gjør du

1

Gulbetene: Vask dem og skjær av stilken. Del dem i fire båter og legg dem på et bakepapir. Hell over et par ss god olivenolje og dryss over litt flaksalt. Legg et hvitløksfedd og et par kvister timian på betene. Brett opp sidene på bakepapiret til en pose. Bind hyssing rundt og lukk. Sett i forvarmet ovn på 200 grader i ca 40 minutter.

2

I samme ovn setter du søtpotetformen. Skrell og del søtpoteten i tykke skiver. Legg dem i en ildfast form og dryss litt salt over. Hell fløte over og sett i ovnen. bak i 30 minutter. Halvveis vender du forskiktig skivene i formen slik at alle får sin runde i fløten.

3

Skjær polkabetene i tynne, tynne skiver. Legg dem i syltelake en halvtimes tid eller bare i iskaldt vann. Syltelake lager du ved å koke opp 1 del eddik, 2 deler sukker og 3 deler vann.

4

Hjortekjøttet: Vask og tørk kjøttet godt. Gni det inn med salt, pepper og knust anis før du steker det i pannen med olje og en god klatt smør. Jeg legger også et hvitløksfedd og et par kvister timian i pannen for god smak. La kjøttet ligge urørt for å få fin stekeskorpe før du snur det. La oss si ca 4 minutter på hver side på ganske høy varme. Legg så kjøttet over på en ildfast tallerken og ha det i ovnen i ca 5 minutter. La kjøttet hvile før du skjærer det i skiver. Nå er kjøttet medium rare, slik jeg liker det. Vil du ha det mer stekt lar du kjøttet bli lenger i ovnen.

5

Pannen som du stekte kjøttet i bruker du til å lage en enkel sky. Fjern hvitløksfedd og timian, men behold fettet fra pannen. Hell på vin eller saft og kok opp. Juster sødmen med soyasaus og hell på 1 dl vann. Kok opp og kok litt inn. Ferdig sky.

6

Det siste du gjør mens kjøttet hviler er å sette igang mangolden. Du kutter den i strimler. Ha en smørklatt i en panne og legg mangoldstrimler i. Strø over litt salt og tynne skiver av et hvitløksfedd. La dette surre under omrøring i fem minutter til mangolden mykner.

7

Da er det bare å skjære opp kjøttet og servere det med det deiligste tilbehør.

Smaken av høst!

Til info: Jeg er stolt av å ha et kommersielt samarbeid med Dyrket.no.
De representerer kvalitet og vareutvalg på den aller beste måten.

Forrige

Tyskland med tog: Bli med til vinbyen Rüdesheim

Tyskland med tog: Munkekloster, vingårder og verdens aller største riesling-festival

Neste

Legg igjen en kommentar