Guide til den perfekte daten

Jeg har vært på date. Ikke bare har jeg vært på date. Jeg har vært på speed date med fire forskjellige menn på en kveld – og alle av dem er kokker. Var det lurt?

Til info: Alt er betalt av mine dater. Mine betraktinger er sett ut fra at jeg er kvinne i 40-årene og opptatt av tradisjonell skikk og bruk. 
Det er jeg som har spurt om å bli tatt med ut på byen og mine dater har stilt sporty opp på reportasjen som er ment å sette hele datekonseptet i et litt humoristisk perspektiv. 

Saken er den: Jeg har fått lov av min mann, Erik, å gå på date. Det er 23 år siden sist og jeg vil oppdatere meg på hvordan det er å gå på date i Oslo. Straks er det Valentinsdagen der tusenvis av menn og kvinner kommer til å gå på date. Hvordan var det man gjorde det igjen?

Hva skal man velge i en jungel av utesteder? Hva passer for din date og din lommebok? 

Du synes kanskje det høres vel tøytete ut å gå på date med fire menn? Hva gjør man ikke for en (forhåpentligvis) god reportasje.

I ekte 40+-stil finner jeg frem leopardskjorten fra innerst i skapet og jeg åpner til og med øverste knappen i det jeg går ut av døren hjemme. I trappen smører jeg på knallrød leppestift. Jeg skal på date. Visst faen skal jeg det!

Jeg møter gutta som står bak Lava Oslo: Even Ramsvik, Stian Floer, Anders Braathen (aka Hipstakokken) og Tom Victor Gausdal eier «halve» kongeriket hva angår restauranter i hovedstaden. 

Jeg møter dem på Sentralen i sentrum av Oslo. Klart de har valgt et av sine egne steder å møtes på.

Den famøse rødbetetartaren på Sentralen.

Sentralen
Øvre Slottsgate 3

Stedet passer for: De som har datet før og føler seg trygge i hverandres selskap. 
Sentralen passer også for den som vil ta på seg spanderbuksene og være storkar. Et bra valg for en verdig Valentinskveld.

Maten: Her får du norske retter med klar råvareidentitet. Grønnsaksfokusert.
En av klassikerene: Rødbetetartar. Vi spiste også vafler med løjrom og pisket rømme.
Stort utvalg av økologiske og biodynamiske viner. 

Potensielle problemstillinger under daten: Rødbeteflekker på klærne hvis du går for rødbetetartaren. Unngå hvit bluse.
Vanskelig å stikke av fra mislykket date uten å bli oppdaget.

Pluss: Uformell stemning i kaféen, hvis man vil ta seg en tur dit.
I restauranten sitter du med god avstand til neste bord, noe som gjør at du kan ha personlige og romantiske samtaler, skulle det være interessant. 
Fengende musikk og god service.
Du kan fortsette kvelden i Gullbaren i samme bygg.

Andreas serverer herlige retter.

Daten, ja. Jeg sitter her med fire gutter som kjenner hverandre svært godt. De driver Lava Oslo, som har en drøss serveringssteder i byen. De er alle kokker og vet hva som rører seg av mattrender.
Jeg merker fort at disse gutta er rimelig forskjellige. Skal jeg fortsette daten med alle fire, eller skal jeg velge meg ut et par stykker av dem? Jeg observerer mens de høgger inn av maten som servitør Andreas setter på bordet. 

Stian leker med maten.

Stian gjøgler og leker med maten. Utrolig hva to rødbetetartarer med eggeplommer på toppen kan minne ham om. Den tok han kjapt. Litt umoden, kanskje? Han er ute.

Even sitter å jobber på macen og snakker jobb. Jeg er ute etter en spennende kveld med gode samtaler og kanskje en ørliten flørt. Ikke om jeg skal sitte å prate jobbting. Han er ute. 

Tom og Anders sitter og gjør sitt beste for å underholde meg. De tar jeg med videre. 

Hey, hey, hey, gutter! Spar litt til meg!

Note to self: Gå på date med kokker betyr at du må kaste deg over maten så fort som mulig. De er sultne som ville dyr og spiser når de kan. Yrkesskade, tror jeg. Ingen «damene først» Her er det alle mot alle.

Stian og Even blir sendt hjem og jeg tar med med Tom og Anders videre. Igjen på et av guttas egen steder. Det kan se ut som dette blir mønsteret i kveld. 

Kule Katla

Vi drar på Katla for en uformell snack i baravdelingen. Tom holder til og med døren opp for meg. Det tar seg opp!

Koselig med peis.

I baravdelingen er det langbord og kanskje ikke den aller beste løsningen når man skal ha en intim date.
Det lukter fantastisk av peis når vi kommer inn i det moderne lokalet. Den åpne kjøkkenløsningen avslører en sveivegrill som jeg kun tidligere har sett på Asador Etxebarri i Baskerland og på Firedoor i Sydney. Den kan senkes og heves i forhold til hvor mye varme råvaren som grilles skal ha. Skulle daten gå dårlig kan man jo sitte å kikke inn i flammene. Det er alltid koselig.

Katla
Universitetsgata 12

Stedet passer for: Et perfekt sted å starte daten for å se om man vil fortsette kvelden, eller om man skal «call it a night».
Maten: Fabelaktige cocktail og småretter i baren, fine dining-meny i restauranten (895 kr) hvis man vil imponere daten sin. 

Potensielle problemstillinger under daten: Maten er så trendy at den ikke har nådd å få et navn ennå. Her kan man støte på smaker man er uvant med. Kanskje for hipt for noen?
Dyr date hvis du har gått «all in» for menyen i restauranten og det allerede etter første rett ser ut til å være tidenes verste date.

Pluss: Nydelig og kreativ mat i et eksepsjonelt fint lokale.
Drikker man mange nok margaritas blir det jo en morsom kveld selv om kanskje daten var mislykket. 

Tom Victor Gausdal: – Stedet er en flott restaurant forkledd som en rockebule. Du får kjøtt, fisk, skalldyr og meget gode smaker presentert i morsomme retter. Kokkemat, rett og slett.
– Maten er veldig god og det blir ikke klein stemning her inne, sier Tom. Dette er Theatercafeen for den yngre generasjonen. Servicen er fremragende og de som jobber her vil kunne se an stemningen og kanskje hjelpe deg ut av en småsvett situasjon, sier Tom.

Leik serverer lekker mat

Mens jeg snur ryggen til har Tom og Anders funnet tonen og deler en tallerken med deilig lettgrillet tataki og makirull med rotgrønnsaker på toppen som servitør Leik setter på bordet.

Igjen er det ingen «damene først». Her er det «først til mølla» som gjelder, og jeg klarer såvidt å karre til meg en bit tataki av tunfisk før fatet er tomt. Cocktails har de også ordnet. Til seg selv.
Denne daten begynner allerede å bli legendarisk dårlig. 

Tom og Anders koser seg veldig, de. Mat og cocktails har de også fått.

Note to self: Langbord = ikke mye romantikk.
Ikke mist daten din av syne. Vips har han funnet sidedamen/mannen som er mer interessant.

Ok, nå må jeg ta grep her. Jeg kan ikke date flere menn på en gang. Jeg får holde meg til en og da er det Anders som strekker det lengste stået.
Bye-Bye, Tom! 

Anders tar meg med på neste sted. Vega er kino, teater og kafé.

Han bestiller to kopper kaffe og et kakestykke. To skjeer og et kakestykke? Er dette for å være gjerrig eller er det et forsøk på å være romantisk? 

To skjeer og et kakestykke. Forsøk på å være gjerrig eller romantisk?

Vega Snack Bar
Hausmanns gate 28

Stedet passer for: Idéelt for den som er litt usikker på daten og vil ha mulighet for å gjemme seg bort med en god film. Dessuten er det ikke så dyrt, så det trenger ikke koste så mye å gå på date. 

Stedet passer for den kulturinteresserte. Vega har 3 kinosaler (art cinema), 1 teatersal og en debattsalong i huset foruten Vega Snack Bar.

Maten: Sandwich, suppe, kaker, moderne vafler med fyll og en film. Brunsj på lørdag og søndag. Cocktails, øl og vin.

Potensielle problemstillinger under daten: Hadde man forestilt seg en romantisk date og dermed tatt på seg finstasen vil man som kvinne bli litt skuffet over valget av sted. Det er enkelt her og det er ikke et sted man blir hele kvelden. Men hvis daten har lagt opp til kino og drinker etterpå er man inne på noe. 

Pluss: Man kan gå på kino eller teater etter at man har spist og evt snike seg ut under filmen under påskudd av at man må en tur på do. Hvis daten går dårlig da.

Går daten bra kan man sitte i sofa-trappen etterpå å ta en cocktail.
Billig date.

Anders demonstrerer hvordan man kan sitte i trappa på Vega. Sikkert kos. Ikke helt meg.

Note to self: To skjeer og et kakestykke er egentlig ganske kos. Mulig daten sparer penger på denne løsningen, men velger man å se på dette fra et romantisk perspektiv, er man definitivt på god vei til en fin kveld. 

Det går ikke kjempebra på dette tidspunktet.

Det går litt trått. Anders ser en vei. Jeg en annen. Kaffe så tidlig på kvelden setter ikke akkurat fart i snakketøyet. Her må noe skje, ellers kan vi dra hjem til hver vår partner først som sist. 

Hverken Anders eller jeg er de som gir opp så lett og vi tenker at vi må skifte scene. 

Anders foreslår Smalhans, og jeg er ikke vond å be.

Ah! Anders ber om «datebilde». Nå snakker vi!

Det er lun og god nabolagsstemning hos Smalhans. – Den omtales gjerne som nabolagsrestauranten for hele Oslo, sier Anders. Perfekt, tenker jeg.

Smalhans
Ullevålsveien 43

Stedet passer for: Er du sikker på at daten er verdt å fortsette med, kan dette være stedet. Dette er også et sted å ta med en date du kjenner og vet at du vil komme til å få en fin kveld med. Er man et etablert par med barn kan ha date etter jobb og benytte seg av «dagens husmann», en rett som koster lite og er kjente retter eller varianter av kjente og kjære retter. Og så kan man gå hjem tidlig hvis barnevakten ikke kan bli hele kvelden.
På Valentinsdagen skal de ha egen «romantisk husmann»-rett på menyen.
Stedet er Lunt og trivelig. 

Maten: Trygge og enklere smaker og retter man kjenner. «Dagens husmann» er inspirert av husmannskost fra hele verden og basert på sesongens råvarer.
Vinene er økologiske, biodynamiske og noen er naturlige.

Potensielle problemstillinger under daten: Ingen som jeg ser umiddelbart.

Pluss: Billig. Dagens husmann koser 175 kr pr.pers

Note to self: For meg er dette et perfekt sted for en date. Uformelt med god og enkel mat.

Asiatisk fiskekake med quinoasalat. Digg mat.

Anders og jeg deler dagens husmann som er asiatisk fiskekake med brunet løk og miso servert med en deilig quinoasalat. En genial spinn på seibiff med løk.
Nå går det bra her og vi er klarer for å dra videre til nye steder.
Kvelden er ennå ung!

I annen etasje på Mathallen ligger Hitchhiker. Dette er gatemat-restauranten som år etter år klarer å holde en fabelaktig standard.

Hitchhiker
Vulkan 5 (Mathallen)

Stedet passer for: Folk som liker gatemat og mat med masse smak. Perfekt for reiseglade mennesker da rettene er varianter at det du kanskje har spist på tur i det store utland. Her er det mange potensielle samtaleemner og historier som kan deles.
Uformelt sted der garantert ikke alle rundt deg er på date. 

Maten: Gatematretter i kul restaurantsetting. Du kan bestille a la carte eller 5- eller 7-retters meny.

Potensielle problemstillinger under daten: Hvis daten bestiller mat i hytt og pine må han/hun vite at den andre parten ikke er allergisk mot nøtter eller har andre potensielle allergier.

Pluss: Hyggelig og uformelt hvis daten går bra. 

Lett å stikke av fra klein date, for toalettene er i andre ende av mathallen der det også er utgang.

Hipt, delemat, trendy for en hyggelig date.

Du kan bestille flere retter etterhvert som man ser an daten. Går det bra? Bestill mer mat!

De har alltid en vegetar/veganrett på menyen. 

Note to self: Pinner er ikke alltid det letteste å håndtere. Sørg for å øve hjemme hvis du vet du skal på steder med spisepinner.

Anders bestiller retter. Jeg liker å bli overrasket og gleder meg til å se hva som kommer på bordet.

Magnus oppfordrer til å kaste skjorta hvis man får flekk på den. Liker tanken, Magnus! Jeg kommer tilbake til Hitchhiker, jeg.

Ok. En bolle med udonnudler i currysaus. Hvordan skal man spise dette uten å søle ned hele trynet og skjorta da? Dette har servitør Magnus en løsning på: – Da må skjorta av! Ah! Flørten!
Jeg digger retten, men ser utfordringene ved den. Nå kjenner jo Anders og jeg hverandre… vel, i alle fall har vi gjort det et par timer.

Anders er verdensvant og takler spisepinnene som en proff. Jeg derimot…

Neste rett som kommer inn er koreansk taco med nydelig bulgogi og kimchi. I like!
Selvsagt helt umulig å spise pent, men her inne er det dunkel belysning og det er gull! 

Selv om vi kun drikker lettøl vil jeg si at samtalen går så det suser. Denne daten er verdt å fortsette  på ut i de små timer. 

Det virker som Anders også har sett an kvelden og han har derfor spart det beste til nå. The Golden Chimp er selve rosinen i pølsen og det er der han skal ta meg med. 

Golden Chimp
Heimdalsgata 37

Stedet passer for: Daten går bra og man er klar for en mørk og hemmelig kjellerdate. Eksotisk mat dog potensielle tabber med spisepinner og dumplings med kraft som renner… Men en date som kan slå begge veier. Enten går man hjem etter dette, eller man føler at kvelden aldri må ta slutt.

Du imponerer når du tar med daten din hit.

Maten: Dumplings. Hvem liker ikke det? Full meny i denne delen og mer uformelt og a la carte i 1. etasje.

Potensielle problemstillinger under daten: Spisepinner kan bli et problem.

Sake kan også bli et problem. Husk å ikke glemme at sake er alkohol og ikke saft…

Pluss: Her er det dunkel belysning og det gjør derfor ingenting om man søler.

Note to self: En mann som spanderer på deg en meny på The Golden Chimp er en du bør holde på.

Ina skjenker nydelig sake og serverer oss en bambuskurv fylt med fire, feite og flotte kongekrabbedumplings med kimchirøre på toppen. Det er nytelse i hver bit (når man endelig får fanget dem med spisepinnene). Superdekadent!

Storkar! Her spares det ikke på noe.

Saken går ned på høykant og jeg trives bedre og bedre, jeg.
De to beste tingene i verden er krabbe og dumplings, så her har Anders truffet jackpot!

Jeg er klar for å bli med videre og som den siste og avgjørende etappen på daten drar vi på bar! 

Fredrik skjenker sider

På Gurken, Gurken, Gurken, Gurken står Fredrik og tapper sider i stetteglass og det passer meg utmerket med et glass etter all maten vi har spist.
Vi er fristet til å ta en porsjon andevinger med saus, som er selve testen på om det har vært en god date eller ikke. Spiser man dette griseriet kan man konkludere med at daten er den rette. De har dem ikke på menyen denne kvelden. Ok. Det får stå til med sider.

Gurken, Gurken, Gurken, Gurken 
Eiriks gt 2

Stedet passer for: Siste stopp på daten. Passer for den som er opptatt av spontangjæret sider, øl, akevitt og naturvin. Du kan starte på naturvinrestauranten, Brutus ved siden av og så kan du ta kjøkkenveien inn på Gurken etterpå. Eller du kan starte med en drink på Gurken og så gå til Brutus for middag og god vin hvis man ser at man vil fortsette daten med den aktuelle personen.

Maten: Småretter i baren. De berømte andevingene med sticky saus er den ultimate snacken for å teste om daten er vellykket. 

De lager egen sider her og det er jo alltid interessant + tilbyr et imponerende utvalg av skandinaviske sider.  De har til og med piña colada-slush og rødvin på tap for den som synes det er lykken. 

Potensielle problemstillinger under daten: Andre hotte menn i lokalet. Så sent på kvelden kan man få ølbriller (eller i dette tilfellet: Siderbriller) på og glemme hvem man er på date med.

Klinekroken.

Pluss: Klining i krokene kan skje. Særdeles uformelt og høyt under taket. 

Snakker vi second date?

Note to self: There is no free date… 

Selv om gutta driver alle stedene vi har vært innom er det ikke slik at de kan raide rundt og spise gratis når de vil. Anders gjør et forsøk på å stikke fra regningen og sniker seg ut via kjøkkenet på Brutus, men blir fersket. 

Busted! Der stoppet kvelden brutalt opp.

Min date havner i oppvasken resten av kvelden og jeg tusler hjem med en halvdød rød rose i lanken. Dating er oppskrytt!

Første date. Dette bør du huske på:

Mat som kan by på utfordringer i form av flekker og mat i tenna…:
Pasta med tomatsaus
chilicrab eller krabbe generelt 
nudler
ramen
alt med spinat og persille

Ikke ha på:
Hvit bluse (i tilfelle matsøl)

Ha med i vesken:
• Lommespeil for å sjekke om du har noe mellom tennene.
• Tannpirkere
• Leppestift og pudder for å friske opp fjeset underveis. 
• Penger i tilfelle daten stikker av og du må ta regningen.
• Pastiller i tilfelle det blir klining.

Tips til gode unnskyldninger når man må komme seg unna en date:
– Jeg må hjem å vaske håret i kveld
– Kom plutselig på at jeg er i et forhold
• Få en venn til å være tilgjengelig i tilfelle du må sende en sms og be om at de ringer om en hastemelding slik at du kan løpe ut av lokalet.

Sjekketips fra Lava-gutta:

Stian Floer: 
Beste sjekketips: Jeg briljerer på dansegulvet.
Hva serverer du på første date? Sjøkreps

Even Ramsvik: 
Beste sjekketips: Jeg er egentlig overrasket at jeg noen gang havnet i et forhold, så jeg har egentlig ingen tips. Det er viktig med selvtillit, da. Dateing er guffent og ikke «helt meg».
Hva serverer du på første date? Dimsum. Umami og nok smak er Home Run!

Anders Braathen:
Beste sjekketips: Kontakt restauranten du skal på på en søt måte og få dem til å gjøre noe spesielt. Putt en ring i en rett hvis du har planer om å fri. 
Inviter til et godt måltid hjemme.
Hva serverer du på første date? Småretter som du lager av det man har i skap og skuffer. 

Tom Victor Gausdal:
Beste sjekketips: Selv fikk jeg en venn som jobbet på Julius Fritzner (nå nedlagt sted i Oslo) til å lage middag bare for meg og daten min på en dag da restauranten egentlig var stengt. Så romantisk å sitte helt alene i restauranten.
Hjemmedate er også koselig ellers må det være «All In» på restaurant. 
Roser er kleint. Dropp det. 
Hva serverer du på første date? Hjemmelagde kjøttkaker. Det er kos!

Du kan se hele daten på storien min på Instagram.

Even Ramsvik, Stian Floer, meg, Tom Victor Gausdal og Anders Braathen.

Til info: Jeg har ingen kommersielle samarbeid med Lava Oslo. 

Forrige

Den beste viltsausen

And med blodappelsin og stjerneanis

Neste

Legg igjen en kommentar