And med blodappelsin og stjerneanis

Blodappelsinene er her! Unnskyld, røde appelsiner, mener jeg. Ja, for det heter faktisk røde appelsiner. Sarte sjeler tåler ikke å kalle en råvare for noe med blod. Tenk på det.
Jeg sier blodappelsin, så får du leve med det eller sensurer slik du vil.

Hva er det som er så fenomenalt med blodappelsiner?
De smaker annerledes enn vanlige appelsiner. De er søtere og mer aromatiske. De er så gode og de finnes bare i butikken i noen få måneder. Slå til!

Jeg slår til med and igjen. Jeg elsker denne råvaren og den er perfekt sammen med appelsin. Ja, faktisk det meste av frukt og krydder.
Les mer: Helstekt and med appelsinsaus
Les mer: Andebryst med appelsin

Sausen har jeg smaksatt med blodappelsin, stjerneanis og japansk szechuanpepper – et deilig pepper som prikker i munnen, men er ikke så sterkt som vanlig pepper.

Potetene har jeg stekt i ovnen med kyllingfett som jeg silte av på toppen da jeg kokte kyllingsuppe. Du kan bruke andefett som du får kjøpt på glass. Jeg stekte disse minimandelpotetene med litt timian og hvitløk for deilig smak. Potetene ble perfekt med silkemyk kjerne.

Til retten serverte jeg enkelt og greit dampede aspargesbønner, for her er det så mange smaker og da vil jeg ikke at det skal være flere konkurrerende innslag.

Lyst til å lage and med blodappelsin? Her kommer oppskriften:

And med blodappelsin og stjerneanis

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2

Ingredienser

 • 1 stort andebryst (ca 350 g) fra kvalitetsprodusent
 • 8 blodappelsiner
 • 2 stjerneanis
 • 1 ts szechuanpepper
 • 3 ss smør eller aller helst brunet smør
 • salt og pepper
 • timian
 • små mandelpoteter, skrubbet og vasket.
 • 2 kvister timian
 • 2 fedd hvitløk
 • aspargesbønner

Slik gjør du

1

Rut skinnet på andebrystet og gni inn med salt og pepper på skinnsiden og under. Stek med skinnsiden ned på medium + varme til skinnet er gyllent og underhudsfettet har smeltet. Legg gjerne en kvist timian og et fedd hvitløk i pannen for god smak. Snu og stek videre i noen minutter. Ha anden over i en ildfast form og sett i ovnen på 200 g i ca 10 minutter. Kjenn med fingrene på hver side for å se om kjøttet er ferdig. La det hvile før du skjærer det i tynne skiver

2

Sausen: Bruk pannen som du stekte anden i for der er det masse godsaker som andefett. Hvitløk og timian tar du ut. Hell på saft fra 6 blodappelsiner og kok inn sammen med szechuanpepper og stjerneanis. La dette bli en tynn sirup. TA ut krydderne med en skje. Nå tilsetter du smør og fileter av blodappelsin. Filetene lager du ved å skjære skallet av de to siste appelsinene og skjære langs båtene slik at du får båter uten å ha med skinnet. Skjønner? Smak til med flaksalt.

3

Potetene:

4

Skrubb og vask potetene. Tørk dem godt og legg dem i ildfast form med kyllingfett/andefett. Legg timian og hvitløk for å gi smak til potetene. Stek i ovnen til potetskallet blir rynkete. Snu potetene et par ganger underveis slik at alle sider kommer i fettet.

5

Da er det bare å spise!

Merknader

Jeg drakk en veldig god oransjevin til. Oransjevin er betegnelsen på hvitvin som har vært utsatt for skallkontakt på samme måte som rødvin lages. Movia fra Slovenia får du på utvalgte vinmonopol.

Forrige

Guide til den perfekte daten

Hot, hot kyllingcurry

Neste

Legg igjen en kommentar