Guide til Cadaques

Jeg ber om unnskyldning for at jeg gjør dette. Det er umulig å holde denne perlen for meg selv mye lengre. Jeg har vært på tanken om å geotagge bildene i sosiale medier med en annen destinasjon, men det er så mye med bildene som vil avsløre hvor det er jeg skriver fra, så jeg gir opp. I stedet vil jeg heller dele mine gode tips.
Hver gang jeg er i Cadaques får jeg utallige meldinger fra kjente og ukjente som vil oppleve det flotte jeg opplever, og nå er tiden inne for å dele, ikke holde på alt for meg selv.

Hvor bor man?

Vi må starte med leiligheten som jeg og mannen min, Erik, leier hver jul og hver sommer. La oss bli ferdige med det med en gang. Jeg videreformidler ikke kontakt der. Vi leier direkte av eier. Men det ligger masse fint ute på diverse nettsteder. Dessuten har den lille byen flere gode hoteller som man kan bo på i sommerhalvåret. Ikke så mange har åpent resten av året, men det finner du ut av selv. Jeg har erfaring med å bo på Hotel Llane Petit og for oss var det en glimrende beliggenhet. Hotellet er nettopp pusset opp på nytt, så sjekk ut det. Playa sol er også et populært alternativ og et hotell som mange jeg kjenner bor på. 

De siste årene har det også kommet små boutiquehotels til byen samt glamping (wecamp Cadaqués). 

Hvorfor skal du dra til Cadaques?

Hvis du ikke ser etter luksus og er litt ferdig med Rivieraen, da kan Cadaques være noe for deg.
Hvis du synes andre steder på Costa Brava blir i overkant “Syden” aka overturistifisert, da er Cadaques noe for deg.
Hvis du liker å finne frem din indre hippy og ta livet helt med ro, da er Cadaques definitivt noe for deg. Vel å merke med en skokk av franskmenn også. Dem er det mange av, især på sommeren.

Luksusen du får i Cadaques er friheten til å være den du vil.

Da jeg kom til Cadaques for første gang for ca 20 år siden fikk jeg en umiddelbar følelse av å gå tilbake i tid. Til den gangen jeg selv var barn og kunne løpe bekymringsløst rundt barbeint og glad. Cadaques er stedet der barn får være barn og bikkjer får være bikkjer, for å si det slik. Det er ingen umiddelbare farer å bekymre seg for.

Salvador på torvet

Kunstnerbyen

Mange kommer til Cadaques for den kreative og kunstneriske atmosfæren som har herjet der siden Salvador Dalí, Federico García Lorca, Marcel Duchamp, David Hockney, Mick Jagger, Pablo Picasso og mange flere satte sitt preg på byen. 

Et besøk i Dalís hus (Casa-Museo Salvador Dalí) i Portlligat er et must å booke. Der kan man gå i de mange fiskehyttene som er satt samme til huset Salvador og hans Gala bodde i. Og mens man er i Portlligat må man gå bort til de få autentiske fiskebåtene som fremdeles finnes der.

Fiskebåten til Iska.

Det tar ca 10-15 minutter å gå fra Platja des Poal opp den bratte bakken og opp til Av. de Salvador Dalí der veien går ned til huset og stranden.

Det finnes også et interessant fotomuseum (Museu de Cadaqués) i sentrum der man kan se foto av Dalí samt andre bilder. 

Expo Dalí kan du se over 300 originalverk laget av Dalí. Det må stå på listen din over steder å besøke i Cadaques. 

Et ekstratips til deg er også å stikke innom Dalí-museet i Figueres (Teatro-Museo Dalí). Du vil se bygget på lang vei: Et rosa slott med store egg på taket. 

Men tilbake til den lille hvite perlen på andre siden av fjellet: Cadaques. 

Hvordan kommer jeg meg til Cadaques?

Bilveien over fjellet er eneste vei inn i byen hvis du ikke kommer sjøveien. Den er svingete. Du kan kjøre bil fra Barcelona (et par timers kjøring) eller ta bussen. Den tar ca 3 timer pga stopp innom Roses eller Llanca og Port de la Selva. Det kommer an på hvilket tidspunkt du tar bussen på. Bussen går fra flyplassen i Barcelona, men også fra Estació Barcelona Nord. Kjøp billetter online eller i billettluken på stasjonen.

Online: https://compras.moventis.es/online

Cadaques på vinterstid

Været

Det blåser i Cadaques. Ikke alltid, men nesten. Hele åtte forskjellige vinder herjer i regionen og av og til kan man virkelig merke at det “røsker” bra. Vinden gjør også sitt til at det noen ganger er bølger på strendene. Det er også derfor nesten alle strendene er steinete. Men flere av dem har sandbunn når du kommer litt ut i vannet. Mange liker å ligge på de mange svabergene som finnes i og utenfor sentrumskjernen. 

Ser du etter endeløse sandstrender, er ikke Cadaques stedet for deg. Men ser du etter krystallklart (og litt kaldt) vann, så har du kommet til riktig sted. Vikene i byen og ut mot nasjonalparken Cap de Creus er idylliske og vakre. Det er også mange selskap som leier ut båter og som arrangerer båtturer. 

Hvor handler man mat?

Det er enkelte butikker vi bruker mye. Spar har slakter og fiskehandler i butikk. De har også det beste utvalget av vin, og især lokale produsenter som lager naturvin, så sjekk ut utvalget i avdelingen som har inngang ut mot hovedgaten. 

Slakteren Carnisseria Serraplà (som du også finner inne i Spar) har fabelaktige varer. Vi handler alltid spekemat og julemiddagen hos dem samt oster, olivenolje og de beste eggene fra La Vinyeta. 

Quer i hovedgaten er vår foretrukne baker, men det er fordi vi egentlig ikke har prøvd så mange andre. Mannen min mener at man aldri skifter baker, og sånn er det med den saken. Jeg skal ikke klage for Quer har et nydelig utvalg brød, bakervarer, kaker, syltetøy og konfekt. 

Hver mandag er det marked i byen og det ligger ved busstasjonen og parkeringshuset høyt oppe i byen.

På konditoriet Can Cabrisas kjøper du de berømte kakene Taps de Cadaques som noen ganger serveres flambert med rom eller med en sjokoladebit på toppen. Her får du også kreative konfekter som ser ut som kråkeboller og blåskjell. Det er noe vi alltid kjøper i jula når vi er der. 

Grønnsaker og frukt kjøper vi i “garasjen” Mediterránea på hovedgaten. Han har alltid godt utvalg og produktene er fine og gode. Condis over gaten er også et bra supermarked, men fisken der er ikke lokal. 

Hvor spiser man i Cadaques?

Det er etterhvert blitt mange spisesteder i byen og noen er selvsagt bedre enn andre. Jeg tar med et utvalg av de vi liker veldig godt og de vi synes er mer enn ok. Vi liker å variere, og da kan vi ikke velge de aller beste hele tiden. Det skal sies at vi lager mye mat selv når vi er i Cadaques da vi har et veldig egnet kjøkken for akkurat det.

Narita
En virkelig favoritt!
Pablo og Nina driver denne lille perlen innerst inne i hjørnet på torvet (ved keramikeren som du bør besøke). De beskriver selv stedet som en middelhavs-izakaya og det er ganske så korrekt. Med inspirasjon fra reiser i Østen og Sør-Amerika blandet med lokale kvalitetsråvarer er det smaksrike småretter som står på menyen. Det finnes en klassisk del med gjenkjennelige retter på menyen som er fast, men i tillegg er det retter som bestemmes hver dag ut fra hva Pablo får inn av råvarer. Sjekk ut tartaren med røkt smør og den guddommelige cecina-skinken laget av oksekjøtt. Disse er alltid på menyen. Nina står for drikken og la henne hjelpe deg med å finne den perfekte naturvinen. 

På vinterstid kan du oppleve at menyen består av en rett: Ramen.
Narita har åpent hele året med unntak.

Compartir
Man må aldri glemme at man er i området der verdens mest legendariske restaurant en gang lå.
elBulli, ledet av Ferran Adrià lå bare noen viker unna Cadaques frem til de stengte dørene i 2011. Nå finnes det et museum i det gamle restaurantlokalet. Tre av kokkene fra elBulli, Mateu Casañas, Eduard Xatruch og Oriol Castro startet Compartir i Cadaques året etter at restauranten stengte dørene. Nå er det Mateu som har hovedansvaret i Cadaques mens Eduard og Oriol styrer Disfrutar i Barcelona. Det må nevnes at Disfrutar har tre michelinstjerner og restauranten ble i juni 2024 kåret til verdens aller beste restaurant av The World’s 50 Best Restaurants. Det blir ikke bedre!

Compartir har ingen stjerner, men er anbefalt i Michelinguiden. Navnet betyr “å dele”, og det er det som er konseptet. Man bestiller deleretter. Jeg vil anbefale deg å bestille á la carte. De tilbyr smaksmeny, men jeg ville uansett heller konsentrert meg om 6-8 deleretter (for to personer). Ansjosene med mandeliskremen er en favoritt. Tunfiskruladen er fenomenal. Det samme er østersene. Jeg elsker alt på menyen og har spist på denne restauranten mer enn 20 ganger. Risrettene, og i sær hummerrisen skal prøves neste gang. Bordbestilling er nødvendig. 
Åpent hele året med unntak.

Ps: Compartir har også en avdeling i Barcelona der du kan få mange av klassikerne samt nyere og mer fancy retter. 

Batalla
Lillesøster til mer fancy Talla (som også er bra). Vi var tilbake i år og var strålende fornøyd. Den mer uformelle Batalla ligger “på stripa” på Riba Pitxot der mange restauranter ligger i Cadaques. Utsikten inn mot byen er upåklagelig. På Batalla får du småretter og i sommer spiste vi noen formidable retter. Sardinfileter med appelsin og ikke minst margbeinet med reketartar på toppen. Bra utvalg av gode viner og god service. Det ryktes at kokken på Batalla skal åpne en japansk restaurant i et av nabolokalene i løpet av året. Vi følger spent med.
Åpent i sesong.

Tongas 
Gaston er pizzamester nummer 1 i Cadaques og har jobbet på flere av byens pizzasteder. Nå driver han Tongas som ikke er en restaurant, men et take-away-sted. På dagtid lages empanadas, pizza al taglio og noen sandwicher (laget av hjemmebakt focaccia) som er til å dø for. På kveldstid er det pizzaene som gjelder. Du finner en klassisk meny og en kreativ meny i pizzeriaen hans. Melet er Gastons eget og pizzaene hans har aldri vært bedre enn nå. Gaston kan havne på listen over de 100 beste pizzabakerene i verden, når den kunngjøres i september. Han er en av nykommrene på listen over aktuelle kandidater til å havne blant de aller beste. Vi heier på Gaston!
Åpent hele året med unntak.

Raviyu
Da vennegjengen fra Cadaques startet restauranten tror jeg ikke de hadde mye erfaring fra restaurantbransjen, men de gjorde noe lurt fra starten av: De tok vare på det gamle rotisserie-skapet som sto i den tidligere restauranten og de fikk bygget en gedigen pizzaovn. Etter noen år fikk de også laget en bakhage som er utrolig hyggelig å sitte i på sommerstid. 

Pizzaene er nydelige og i napolitansk stil. De grillede kjøttstykkene er også supre. Men det er den grillede kyllingen med deres helt unike kryddermiks som er stjerna på menykartet. Den har vært med dem siden starten og jeg tror aldri de kommer til å slutte med denne økologiske spesialiteten deres. Vi kjøper den av og til med oss hjem til lunsj og det gjør vi ved å bestille den på formiddagen og så hente den når det nærmer seg lunsjtid. Bestill potetene til. Jeg bare nevner det. Godt utvalg av vin. Også naturviner.

Åpent hele året med unntak.

Restaurant Cap de Creus
Med sin unike beliggenhet er dette spisestedet verdt en tur i seg selv. I nasjonalparken Cap de Creus ligger det et fyr ytterst ute på tuppen av halvøya. Her ligger det en restaurant i selve fyret som heter Sa Freu, men den kjenner jeg ikke til i det hele tatt. Men i nabohuset, som er en gul murbygning som du ser når du ankommer fyret, ligger Restaurant Cap de Creus. Her har jeg vært mange ganger. De driver også den rufsete, men unike restauranten/baren Can Shelabi vis-s-vis Tongas inne i Cadaques. Men ute ved fyret serveres blant annet indiske retter og bakt fisk fra Cap de Creus. Man kan sitte inne på vinteren eller utendørs hvis været tillater det. Det kan være ekstremt vindfullt der oppe, så sjekk værmeldingen før du booker bord. 

Noen ganger er det livemusikk utendørs og det er rett og slett magisk å sitte her og høre musikk mens solen går ned bak fjellene i Frankrike like ved. 

Det er ikke bare-bare å komme seg til Cap de Creus. Reglene for å kjøre dit med egen bil er forandret de siste årene, så sjekk hva som er lov. Det går en buss fra busstasjonen i byen flere ganger om dagen, og oftere fra Portlligat. Viser du billetten til sjåføren (hvis du har kjøpt den på forhånd og ikke på bussen) forteller du at du skal spise på restauranten og da vil han stemple den og du kan da vise den til restauranten som trekker fra beløpet på regningen. 

Åpent hele året med unntak.

Vincle 
Denne restauranten åpnet i vinter. Det er kjøkkensjef Alexandre Vehi som styrer kjøkkenet der deilige retter lages. Det er et av de få stedene du kan spise ekte katalansk mat. De tilbereder hel fisk på tradisjonell måte og med mulighet for å få valgfri saus til fisken, noe som ikke er så vanlig. Servicen er fantastisk. Det er også vinkartet. Sørg for å prøve rekekrokettene med råreker på toppen. Perfeksjon.

Åpent hele året med unntak.


Marcelino
Dette er en ny liten perle i Carrer d’en Guillem de Bruguera, nedenfor kirken. I et hvitkalket rom som tidligere var en olivenoljefabrikk, kan du nippe til champagne og spise østers. De har et større utvalg bikini (ostesmørbrød i trekantform) på menyen samt et deilig utvalg oster og spekemat. Av og til er det livemusikk der også. Man kan sitte ved bardisken, rundt langbord eller i behagelige stoler med små bord. Usikker på om de kommer til å ha åpent året rundt eller bare i sesong. 

Joia
Beste isen i verden. Ferdig snakka! Nesten hver dag i løpet av sommeren spiser vi is her og hvilke to kuler vi skal ha er det store spørsmålet lenge før vi nærmer oss iskiosken. Kreative smaker og de beste råvarene må til når de lager økologisk iskrem. I år (som i fjor) hadde vi mange favoritter. Rose, calisson, turrón, pistasj, hasselnøtt og kaffe for å nevne noen. Iskremen med sort trøffel har jeg ennå ikke smakt og den har stått høyt på listen i mange år. Men to ukers ferie er ikke nok. 
Åpent i sesong.

Plaza
Den familievennlige restauranten på torvet ved siden av Narita har vært et sted vi har spist på i alle de 20 årene vi har vært i Cadaques. Det er godt, rimelig og vennlig på Plaza. Foruten pizza serverer de pastaretter, fisk og skalldyr samt kjøttretter. Enkelt og godt og med god service. Enkelt utvalg av vin.
Åpent hele året med unntak.

Re Mei
Åpnet i juli i år med noen startvansker. De er gode på klassikerne og så går det seg sikkert til med de mer moderne rettene deres. Prøv for all del deres kroketter og bacalao-retten, hvis den er på menyen.
Vi kjenner gjengen fra strandrestauranten Xiringuito de la Mei som i årevis lå på Platja Ses Oliveres. Nå har de åpnet restaurant ved siden av La Gritta i svingen ved Es Pianc-stranden. 
Åpent hele året med unntak.

La Gritta
Pizzarestaurant ved siden av Plaza på torget og en avdeling ved siden av Re Mei. Romerske, tynne pizza og pastaretter. Prøv sobrasada-pizzaen eller den med sjømat. Avdelingen ved Es Pianc-stranden er den koseligste.

Es Racó d’en Dani
Mens man snakker om strandbarer så ligger det også et par av dem på stranden i Portlligat. Denne er kjent for sine deilige grillede sardiner servert på brennhet jernpanne.


La Sal Es Xiringuito Ses Oliveres
En mer forfinet strandbar med deilig mat. Den ligger på Platja Ses Oliveres. Man må bestille bord og stedet er kun åpent i sesong.

 L’Estable
Fra første gang vi var i Cadaques har L’Estable vært et sted vi har vært innom for en tapas eller ti. Deres patatas bravas er veldig bra og de har mange klassikere på menyen. Beliggende “på stripa” på Riba Pitxot så får du utsikten med på kjøpet. Stort forbedringspotensial når det kommer til vinliste, men det glemmer du når utsikten er som den er og du har vært så lur å booke bord i ytterste rekke ut mot havet. 

Når det gjelder patatas bravas så vil jeg også skryte av Blau Bar sin variant laget med kokte poteter og med den beste brava-sausen. Blau ligger på Platja Port d’Alguer og er et bra sted for aperitivo.

Es Baluard

Der alle turistbåtene kommer inn ligger tre fiskerestauranter. Vi har hatt tradisjon med å spise lunsj på Els Pescadors når vi ankommer byen første feriedag. Ikke fordi det er spesielt bra der, men fordi det har blitt sånn. I år gjorde vi det ikke fordi det regnet. Og så viste det seg også at andre hadde tatt over restauranten fordi den gamle eieren hadde pensjonert seg. Uansett. I nabolokalet, opp trappen ligger Es Baluard. Det er en skikkelig bra fiskerestauant. Booker du bord, bør du spørre om å få et av de to vindusbordene slik at du kan se utover bukta. Men det er rift om dem, så book i tide. Maten er tradisjonell og skikkelig god. De har også et veldig bra vinkart med masse naturviner og lokale viner. De skriver også hvor mange km det er til vingårdene de har representert på listen. 

Andre klassikere i byen som det er lenge siden jeg har besøkt er Can Rafa som ligger på torget. Jeg husker at det var bra, så sjekk det gjerne ut. 

Partygata som går opp til høyre når du kommer til byens avis/ukeblad-butikk kan jeg ikke anbefale. Jeg har knapt vært der og kommer nok heller ikke til å gå der. Jeg har hørt at Beirut har fin takterrasse og god midtøsten-mat, så det kan være noe. Casa Anita er en institusjon, men ikke et sted jeg har vært. 

Casa Nun
Restauraten ligger like ved det flotte og historiske huset Casa Blaua (Casa Serinyana). Casa Nun er også en av de gamle gode, men som har klart å fornye seg. Jeg liker maten og utsikten på denne restauranten. De har gode risretter og en gratinert ansjosrett som ligner på den svenske klassikeren «Janssons fristelse». På vinterstid er det skikkelig hyggelig å sitte innendørs i de koselige lokalene med gamle fliser på veggene. 
Åpent hele året med unntak.

Nedenfor restauranten ligger en av byens nye it-steder, Set. Stappfullt av franskmenn i sommersesongen. Sted for småretter og drikke. Av og til livemusikk utenfor. 
Åpent hele året med unntak.

Ses Hortes
Familievennlig grillrestaurant i en koselig hage når du vil ha det enkelt. Ingen fine dining, men deilige klassikere servert med et smil. 
Åpent i sesong.

Barer og kafeer

Bar Casino 
Hvor mange timer og penger vi har lagt igjen her vil jeg helst ikke tenke på. Casino er byens samlingsplass og forsamlingshus. Her drikker du kaffe fra tidlig morgen og øl resten av dagen. Er du turist sitter du på stolene på plassen utenfor. Er du lokal sitter du inne, men er du en miks av lokal, tilflyttende og turist som har gått gradene (slik som Erik og meg som har vært der i 20 år), så vet du at den beste plassen å være er utenfor inngangen og gjerne i vinduskarmen. Åpent hele året.

Cafe de la Habana
Dette er rombaren vi sjelden kommer oss til for den åpner sent og vi blir alltid så trøtte på kvelden. Men når vi endelig får tatt oss en tur, så er det alltid hyggelig. Ofte er det livemusikk der også. Stille, rolig og voksent publikum. Cadaques har en forbindelse til Cuba og Sør-Amerika da mange lokale flyttet fra Cadaques for å jobbe i utlandet for så å komme hjem igjen med penger og tradisjoner fra landene. 
Åpent hele året med unntak.

Es Cantó
Baren ligger på det lille torget der minibanken og apoteket ligger. Vi har dette som fast sted for kaffe- og vann-stopp. Jeg tror aldri vi har drukket noe annet der. 

Maritim, Meliton og Bar Boia
Tre klassiske strandbarer som har vært der i mange tiår. Det er obligatorisk med et stopp på en av dem i løpet av oppholdet ditt. Bar Boia går over til å hete Boia Nit på kveldstid og det er en veldig bra cocktailbar der Manel Vehi er barsjef. 

Gallerier

Javier Aznarez

El taller de Tavakov
I dette galleriet finner du kunstner Javier Aznarez som blant annet har laget illustrasjoner til Wes Andersons film The French Dispatch. Et galleri det alltid er spennende å stikke nesen innom. 

Galeria Iturria
Sjekk ut kunst fra blant andre Ilich Roimeiser, J. Principal og José Luis Scaffo

Societat l’Amistat Cadaqués
“Forsamlingshuset” der Bar Casino holder til huser også kunstutstillinger. På baksiden av bygget ligger inngangen til utstillingslokalene. Sjekk ut hvem som stiller ut her: http://societatlamistatcadaques.cat/

Taller Galeria Fort eller Miniprint galleriet
Minibilder til salgs i dette fascinernede lokalet.

Hvor shopper man i Cadaques

Mo
Den fineste butikken i Cadaques. Sonia har særdeles god smak. Hun håndplukker det fineste innenfor interiør, smykker og klær for menn og kvinner. Eksklusivt, men verdt det. 

Colmado
Denne butikken med det røde og vakre inngangspartiet selger mange ting laget av kurvmateriale og treverk. De har kule solbriller fra Mr. Boho og smykker. 

Sabotigueta
Her selges verdens søteste kosedyr, badetøy, smykker og leker for barn og barnslige voksne. 

Llibreria Rahola
Bladhandel og bokhandel med godt utvalg av spanske, katalanske og franske publikasjoner. 

Ses minves
Ligger i gaten man tar når man skal til Portlligat. Godt utvalg av bøker og tegnesaker samt Tintin-artikler.

Pepa
Eksklusiv klesbutikk for menn og kvinner. Store merker som Celine, Antik Batik og norske Envelope 1976. 

S’espardenya De Cadaqués
Ser du etter de tradisjonelle håndlagde espadrillos med snøring som Dalí gjorde kjent for en hel verden? Da er det her du kjøper dem. 

Tramuntana Republik
Lokalt merke som selger kule fritidsklær, t-skjorter, hoodies osv. 

Tao Natural
Beste sted for naturlige produkter som eteriske oljer og massasjeoljer. 

Forrige

Spis lokalt

Perfeksjon i Barcelona

Neste

9 kommentarer om “Guide til Cadaques”

  1. Her var det mye nytt, har besøkt Cadaques de siste 20 år i forbindelse med jobb som vinhandler – takk Helle.
    Planlegger neste besøk i vinter/jul😊

    Svar

Legg igjen en kommentar