Gjør stas på smøret i jula

(Betalt partnerskap med Rørosmeieriet)

Før i tiden var smøret et symbol på gode tider. Smør var handelsvare og sjelden noe man unnet seg da det var lett omsettelig. 
Da smøret var kjernet ble det gjerne plassert i en fint dekorert smørform og satt på stabburet for senere. Gjerne til jul og store sammenkomster. Smør var fest og velstand.

De flotte smørformene ble satt på stettefat midt på bordet blant pålegg og annen julemat. Man skulle vise at man ikke sparte på noe.
Vi har kanskje glemt å hylle smøret i festsammenheng. Godt smør på bordet til jul hører hjemme, og her mener jeg at man skal gå for det beste som er å få tak i. Har man stelt i stand til fest og kjøpt inn og tilberedt det beste av det beste, så skal man også ta frem det beste som er innenfor smør også.
Derfor velger jeg meg Røros Smør.

Smøret som produseres av Rørosmeieriet er laget av rømme og gir derfor en mer syrlig smak enn mye av smøret som finnes på markedet. Dessuten er smøret økologisk, noe jeg synes er et pluss. Og ikke minst inneholder ikke smør fra Rørosmeieriet vann, noe som gir en mye mer konsentrert smørsmak. Smøret inneholder  2% havsalt og er naturlig laktoseredusert.
Dette smøret er min favoritt til hverdag og fest. 

Visste du at Rørosmeieret nå har startet eksport av smøret til USA
Europeisk kvalitetssmør er svært ettertraktet i statene og det skal bli spennende å se hvordan det blir mottatt.

Om du setter en hel smørblokk på et fat på bordet eller om du lager små smørkuler og legger dem på porsjonsfat er opp til deg. Jeg velger å lage en støpt variant, for jeg har vært så heldig å fått tak i en gammeldags smørform på nettet. 

Formen rommer akkurat en pakke Røros Smør. Det er viktig å bløtlegge formen i et par timer før du støper smøret slik at smøret ikke setter seg fast. Smøret lar jeg bli litt mykt før jeg begynner jobben med å smøre innsiden og taket på formen med et tykt lag smør. Så fyller jeg på i midten og sørger for at smøret er godt fordelt og kompakt pakket. Smørformen settes godt tildekket i kjøleskapet til det skal brukes og når dagen kommer kan jeg bare “pakke” ut formen og løsne det flotte smøret som havner på midten av bordet, gjerne på et stettefat. Det er tross alt jul!

Smør er den nye oljen

Verden har åpnet opp og jeg har allerede nådd å være på en del reiser i Europa. Jeg har spist på mange flotte restauranter og fått med meg hva som rører seg på matfronten. Og en ting er sikkert: Smøret er den nye oljen. Da man tidligere fikk skåler med olivenolje til brødserveringen er det nå smøret som er midtpunktet. Og jeg overdriver ikke når jeg sier at det virkelig er midtpunktet. Se bare på mine eksempler fra restauranter jeg har spist på i høst.

Cabaña Buenavista disker Pablo González-Conejero opp med det som være den mest spektakulære smørserveringen jeg har sett i mitt liv. Restauranten med to Michelinstjerner ligger midt i olivenoljeland, og selvsagt serverer man også olivenolje fra egne trær til brødet, men det er faktisk smøret som får mest oppmerksomhet. 

The Jane i Antwerpen er en annen tostjerners Michelinrestaurant som elsker smør. Smøret ble også her servert på små stettefat og valget sto mellom røkt eller saltet smør. 

LABe i San Sebastian serverte pisket, brunet smør til sitt brød. Så godt!

Årets store snakkis på Pop up-fronten er ADMO i Paris. Selveste Alain Ducasse, Albert Adrìa og Romain Meder skal i 100 dager drive denne eksklusive restauranten på taket av Les Ombres på Quai Branly museum i Paris. Adria er en av verdens aller kjente kokker som du sikkert har hørt om. Kjenner du til den legendariske restauranten elBulli og Tickets i Barcelona, så vet du hvem han er. Alain Ducasse er den kokken i verden som har flest Michelinstjerne-spisesteder og Romain Meder er hans Wonder Boy fra restaurant Plaza Athenee. Jeg besøkte restauranten rett etter at de åpnet i november.

Disse tre legendene serverer også smør på en helt spesiell måte. Fra en smørbutt får man servert en tresleiv med masse smør til brødet. 

Vi har også tradisjon med å servere godt smør på restauranter i Norge. Vi skal ikke glemme det. Hotel Britannia har egne støpte porsjonstykker (ser ut som konfekt) av Røros Smør. Vi må heller ikke glemme Credo i Trondheim som gjør stor ære på smøret. 

Nå er det din tur til å gjøre stas på smøret og da tenker jeg det er en god idé og presentere god bakst til smøret. Jeg har laget et eple-anisbrød som smaker godt til det meste av kjøttpålegg, ost og sild. Kuvertbrødene kan selvsagt lages i vanlige brødformer også. Du kan til og med lage rundstykker av deigen og servere som kuvert. Det er opp til deg. De inneholder sitronskall som gir en deilig smak til fiskepålegg som laks og pålegg av kyling og kalkun.

Eple-anis flettebrød

2,5 dl varm økologisk Røros melk
1/2 pk fersk gjær
1 ts sukker
1 ts flaksalt
2 ts anisfrø
ca 650 g hvetemel
2 epler, revet
150 g Røros Smør, smeltet 

Slik gjør du:
Varm melk og smør. Tilsett salt, sukker og anisfrø. Ta av platen. 
Riv epler og ha i melken. Du kan godt beholde skallet på eplene.
Smuldre gjæren i eplemelken når den er avkjølt til kroppstemperatur.
Elt sammen hvetemel og eplemelk til en god og smidig deig.
La heve under klede i 45 min eller til doblet i størrelse.
Del deigen i tre emner og trill ut til pølser på ca 25 cm.
Flett brødet. 
Sett ovnen på 220 grader, varmluft.
La heve under klede i 15 min. 
Pensle med melk
Sett i ovnen og stek i ca 35 min. 

Brødet er ekstra godt dagen etter. Det har lang holdbarhet for eplene gjør brødet saftig.

Sitronbrød

4 dl vann
finrevet skall av 1 sitron
25 g gjær
1 ts sukker
1 ts salt
600 g hvetemel/spelt

Alle ingredienser kjøres med maskin med deigkrok i cirka ti minutter.
Dekk til og hev i 30 minutter.
Smør formene. Deigen fordeles i små porsjonsformer.
Brødene hever i formene sine og pensles med melk.
Bak brødene på  220 grader i cirka 15 minutter, varmluft.
Avkjøl på rist.

Brødene er bakt og smøret er kaldt. Da er det bare inviterer til julefest.
Støper du smør i form, lager kuler av smøret eller serverer Røros Smør på en annen måte, så server det med stolthet og glede. Du og gjestene dine fortjener godt smør i jula.

Innlegget er laget som en del av et samarbeid som jeg har med Rørosmeieriet.

Forrige

ADMO – Verdens mest eksklusive pop-up

Tilbehøret til julematen

Neste

Legg igjen en kommentar