Tilbehøret til julematen

(Annonsesamarbrid HellesKitchen x Grøstad)

Vi nærmer oss jul og mengder av ribbe, julepølser, medisterkaker og sosisser skal fortæres. 

Pris er det vanlige fokuset på julematen og det vies svært lite spalteplass rundt dyrevelferd. Jeg skal ikke rippe opp i stygge avsløringene i svineindustrien, for det er for grusomt å ta opp. Men jeg håper at akkurat disse avsløringene er med på at du gjør riktigere valg til jul når du skal handle inn julemat. Sjenk en tanke til grisen, rett og slett. La dyrevelferden veie tyngre enn billig pris.

Jeg er stolt av å jobbe med Grøstad. Frilandsgrisene deres har krøll på halen slik glade griser skal ha. Hos Grøstad får grisene 100 % norsk, lokalprodusert korn i fôret. Produktene er Dyrevernmerket. Se etter den grønne «haken» når du handler svinekjøtt.

Til jul finner du ribbe, julepølser, medisterkaker og sosisser av frilandsgris fra Grøstad i butikkene. Det er Meny og Jacobs som selger varer fra Grøstad, så da vet du hvor du skal gå.

Les mer: Slik tilbereder du Grøstad-ribbe

Jeg har laget et klassisk julebord med julepølser, medisterkaker og sosisser fra Grøstad. Og til dette har jeg laget diverse tilbehør som jeg selv setter stor pris på. 

Jeg har laget hjemmelaget sennep, min beste rødkål og rotmos som passer så godt til pølsene. 

Hjemmelaget sennep med appelsin:

30 g gule sennepsfrø
30 g brune sennepsfrø
1/2 dl eplesidereddik
2 ss sukker
5 ss nøytral olje
1/2  appelsin: zest og 1 ss saft
1 ts flaksalt

Slik gjør du:
Mål opp gule og brune sennepsfrø. Ha dem i en bolle og hell lunket vann slik at det dekker frøene. Hell eddik i bollen og rør. La stå i noen timer til frøene sveller og absorberer væsken. 
Ha frøene i en blender eller bruk en stavmikser. Tilsett sukker, salt, olje, appelsinsaft- og zest. Kjør til den konsistensen du liker. 
Ha over i glass. La gjerne stå i kjøleskapet et par dager før du skal bruke den slik at smakene virkelig får utviklet seg. 

Min beste rødkål

1 rødkål
5 tørkede fiken
5 stk tørkede aprikoser
1 dl solbærsaft (ikke vannet ut)
2 stjerneanis
1 kanelstang
1 appelsin

Slik gjør du:
Snitt rødkålen fint. Skjær fiken og aprikos i strimler. 
Skjær zest av appelsinen og press saften. 
Ha rødkål, fiken, appelsinsaft og -zest i en gryte. Hell over solbærsaft og legg krydderne i gryten. Kok opp og senk varmen. La stå under lokk til rødkålen er myk og deilig, ca 1 1/2 timer. Spe med litt vann hvis væsken fordamper for fort. 
Fjerne kanelstang og stjerneanis før servering.

Rotmos

1 kålhode (ca 1 kg)
2 gulrøtter (medium store)
100 g godt smør
Flaksalt (smak til)

Slik gjør du:
Skrell kålrot og gulrøtter og del dem i 2 cm tykke skiver. 
Kok møre i saltet vann. 
I en annen gryte smelter du smør på medium varme. Når smøret blir lysebrunt og lukter karamell/nøtteaktig, tar du det av varmen. Sil smøret i en finmaske sil for å få bort melkestoffene. Når grønnsakene er kokt mør heller du av vannet og har kålroten i en blender sammen smøret og litt flaksalt. Kjør dette til en luftig og herlig puré. Smak til om du trenger mer salt. 

Forrige

Gjør stas på smøret i jula

Juleakevittene 2021

Neste

Legg igjen en kommentar