Galisisk empanada

Du trodde kanskje at empanada var fra Sør-Amerika. Der tok vi feil begge to. Den er faktisk fra Galicia i Nord-Spania.

Jeg kommer akkurat hjem fra en fantastisk spennende tur til en del av Spania som jeg lenge har ønsket å reise til. Mer om det senere. Jeg skal fortelle alt! Da vil du garantert legge ferien din dit i nær fremtid. Jeg er helfrelst.

Men tilbake til empanada’n. Verbet empanar betyr å pakke inn noe med brøddeig (pan = brød). Og det var akkurat det de gjorde. De pakket gjerne skalldyr, fisk (og især bonito som er en hvit tunfisk-type fra Atlanterhavet) eller kjøtt i deig. Praktisk å ta med seg på reise. Praktisk å spise med hendene.

Den første oppskriften på empanada daterer helt tilbake til 1520.

Det var faktisk vanlig å legge hele hjerteskjell (med skjell og alt) inne i brøddeigen og under steking åpnet skjellene seg. Litt upraktisk å pelle ut alle skjellene, skulle jeg mene, men tydeligvis var dette en rett de likte.

Denne flotte empanadaen fikk jeg servert på vingården Pazo de Galegos i Galicia da jeg var der. Den var tynn nok til å spise med fingrene. Se så lekker!

Hvorfor forbinder vi da denne retten med Sør-Amerika? Jo, Galicia ligger ved Atlanterhavet. Folk reiser med båt og vips er man i Sør.-Amerika.

Nok historietime fra meg. Vi må over på matlaging. Jeg har laget en tykk empanada med kjøtt- og paprikafyll. Min ble ikke like lekker som den jeg fikk i Galicia, men jeg ville også lage en mer middagsvri på empanadaen – en pai med masse fyll.

Min empanada. Stor, fin og mektig.

Det som skiller en typisk empanada slik vi kjenner den, med den galisiske er at den galisiske er hel. Den kuttes så i firkantede stykker. Empanadaene vi kjenner fra Cuba og Karibien er gjerne halvmåner dekket med deig på alle sider.

Les mer: Prøv mine kubanske empanadas

Her er oppskrift på min galisiske empanada.
Du kan velge hvor tykk deig du vil ha. Jeg har valgt en medium tykk deig og ganske mye fyll. Det er en typisk empanada som må spises med kniv og gaffel. Du kan fordele deigen og fyllet  i denne oppskriften og lage to empanadas i stedet for en og dermed få to tynnere empanadas som du da kan spise med fingrene når du skjærer den i firkanter. It’s up to you!

Deig:

1 pose tørrgjær

2 dl lunket vann

1 klype sukker

400 g hvetemel

1 dl paprikaolje (1,2 dl god olivenolje + 1 ss søtt paprikapulver. Kok forsiktig opp og slå av temperaturen slik at paprikapulveret kan gi smak til oljen. Spar litt av oljen til pensling)

Fyll:

1/2 dl god olivenolje

1 rød paprika, finhakket

1 grønn paprika, finhakket

1 løk, revet på rivjern

1 pakke god kjøttdeig

4 fedd hvitløk, finhakket eller revet

2 ts røkt paprikapulver (Santa Maria har begynt å selge det)

2 ts søtt paprikapulver

1 ts oregano

salt og pepper etter smak

1 boks hakkede kvalitetstomater

Start med å lage deigen. Den skal heve en times tid før du kjevler den ut. Bland sukker, gjær og vann. La dette stå i ti minutter til det dannes et skumlag på toppen. Så blander du inn 1 dl av paprikaoljen og melet. Kna godt enten for hånd eller i kjøkkenmasin. Sett til heving en time før du kjevler ut to like store firkanter. Tykkelsen bestemmer du selv.

Fyllet. Ohhhh. Så godt. Bruk tid på å koke inn sausen slik at du får mest mulig smak.

Fyllet: Surr paprika og løk i olivenolje. La dette blir mykt. Dette tar ca 15 minutter. Nå kan du tilsette krydder som paprika og oregano, samt hvitløk. Rør noen minutter. Tilsett tomatene og legg på lokk. La temperaturen være medium. La dette småboble i ca 30 minutter. Ta frem en stavmikser og knus sausen lett. Det skal ikke bli fint som en suppe. Du skal bare lage lit kontrast i sausen slik at noen biter blir finere enn de andre.

I en panne sterke du kjøttdeig i litt olje og salt. Ha dette + alt fra pannen over i gryten. Sett på lokket og kok videre (på medium varme) i 30 minutter. Smak til om du trenger mer salt eller paprikapulver. Du vil ha en lettrøkt smak på fyllet, så ikke vær redd for å tilsette mer røkt paprika. Alternativt kan noen biter chorizo fungere.

Legg den ene deigen (som er utkjevlet) i en smurt form. Sørg for at deigen dekker oppover kanten. Legg på fyll og legg den andre deigen på toppen. Lukk deigen på alle kantene. Fyllet skal koke inne i selve deigen som en lukket ovn. Pensle resten av paprikaoljen på toppen og sett empanadaen i oven (forvarmet) på 200 grader i ca 30 minutter. (kommer an på tykkelsen på empanandaen)

La empananden kjøles litt ned før du skjærer i den. Den smaker nydelig til en enkel grønn salat med vinaigrette.

Forrige

Lucias passatelli i deilig kraft

Gode adresser i London

Neste

Legg igjen en kommentar