Festbord med høstens råvarer

(Annonsesamarbeid med Ask Gård)
Dagens oppskrifter er rett og slett et festbord med høstens retter. Ask Gård har spekematen og jeg har brukt deres deilige produktene sammen med typiske, norske ingredienser. 

Et utvalg av Ask sine produkter

Spekemat fra Ask får du i mange butikker, som Meny og delikatessebutikker, men du kan også bestille direkte fra Ask på nett. Da får du fri frakt også.

Flatbrøds»beta» med tyttebær, rømme og Holy Baloney (salami fra Ask)

Dette er lett å lage.
Du trenger godt flatbrød, rømme, tyttebær og staver av Holy Baloney (salami fra Ask).

Lag dette rett før servering eller la folk selv legge på ingrediensene ved bordet.
Syns du tyttebær er surt, rører du dem i litt sukker og så er det problemet løst. 

Kremet byggrynsgrøt med sopp og Jåla (Trøffelsalami fra Ask)

Denne er morsom. Det er et forsøk på å lage en variant av italiensk risotto med steinsopp og trøffel, men med norske ingredienser. Duga har byggrynsprodukter og jeg valgte byggrynsflak, som oppfører seg litt som havregryn. Velger du hele byggryn får du en konsistens som minner om ris. Jeg valgte flakene for det går så fort å tilberede.

For noen år siden besøkte jeg verdesmesteren i kategorien «Grøt» i Sverige. Han lagde diverse grøtvarianter til meg. Om juryen var dritings da de kåret ham til verdens beste grøtkoker, vet ikke jeg, men med tanke på at konkurransen foregikk i whisky-landet Skottland, kan jeg ha vært inne på noe for grøtrettene som han lagde smakte ikke godt, altså. Sjarmerende fyr, men god mat lagde han ikke. Men en ting lærte jeg: Grøt kan være hva som helst, søtt som salt, og derfor har jeg latt meg inspirere av ham i denne retten og laget en variant som smaker som en god italiensk risotto, dog med bløtere konsistens.

Dette trenger du for en porsjon trøffelgrøt:
1 dl Duga byggrynsflak
1,5 dl god kyllingkraft
1 skvett kremfløte
1 neve finrevet parmesan
1 ss godt smør
salt, pepper
1 lite hvitløkfedd, finhakket
1 neve blandet sopp etter ønske
rosmarin
Skiver av Jåla (trøffelsalami fra Ask)

Slik gjør du:
Kok byggrynsflak og kyllingkraft til konsistensen minner om en løs grøt. Mett grøten med parmesan og fløte. Krydre og monter smør mot slutten.
Stek sopp i litt smør og krydre med rosmarin, salt, pepper og litt hakket hvitløk. Bland litt av soppen i grøten og legg resten på toppen sammen med tynne skiver av Jåla. 

Bakt gresskar med kryddersmør og Slegge (pikant salami fra Ask)

I butikken finner du nå disse deilige, små gresskarene som heter Hokkaido. Du kan spise alt på dette gresskaret unntatt stilken og membraen (massen som ligger rundt frøene). Skall, frø og kjøtt er spiselig. 

Dette trenger du:
1 Hokkaido-gresskar
30 g smør
1 hvitløkfedd
Timian
Salt og pepper

Slik gjør du:
Jeg skjærer av «hatten» på gresskaret og scooter ut frøene. Disse renser jeg (løsner dem fra membraen) og legger på et bakebrett med litt olivenolje og salt. Sett brettet i ovnen på 180 grader i ca 15 minutter eller til frøene er sprø og gylne. Nå har du deilig snacks. 

I gresskaret legger jeg smør, hvitløk og litt timian. Jeg skjærer små terninger av Slegge og legger dem i gresskaret før jeg legger «hatten» tilbake på gresskaret. Det som sier nå er at gresskaret settes på en ildfast form og bakes i ovnen ca 40 minutter (eller til gressskarkjøttet er mørt) på ca 180 grader. Hatten på gresskaret limer seg fast til gresskaret noe som gjør at alt som er inne i gresskaret dampes og alle smakene blandes perfekt. Dette er en slags «one pot wonder» der du kan spise alt! Er ikke det genialt?

Når gresskaret er ferdigbakt tar du en skje og scooper forsiktig innholdet og blander det med det deilige, smeltede kryddersmøret som har ligget i grønnsaker under hele baketiden.Så er det bare å spise ret fra gresskaret eller dele med andre rundt bordet.

Norsk taco med kålrot, syltet rødløk og Voi-Voi (lammepølse fra Ask)

Vi har et fantastisk produkt i Norge som vi skal være så stolte av, og det er potetlefsen. Det er vår tortilla, dere!
Jeg stikker ut runde former med et utstikkerjern (eller peppekakeform) (restene kan du maule) og vips har du så tortillaen som kan spises slik de er eller varmet i pannen enten uten eller med litt olje. Oljen gjør dem litt sprø, og det smaker godt, synes jeg. 

På de små tacoene har jeg lagt syltet rødløk, små terninger av kålrot og skiver av Ask sin fabelaktige lammepølse, Voi-Voi.

Dette trenger du:
Potetlefser
Voi-Voi
Kålrot
rødløk
1/2 sitron
Salt og pepper

Slik gjør du:
Skjær kålrot i terninger. Kok dem møre og hell av vannet. La kålrotterningene dampe av fuktigheten før du steker dem i en panne md litt smør. Salt og pepre og tilsett litt hakket timian.
Stikk ut sirkler av potetlefsene og varm dem med eller uten olje i pannen.
Skjær rødløken i tynne skiver og press sitronsaft over. La dem stå på benken i 30 minutter.
Skjær tynne skiver av Voi-Voi og legg på tacoen. Så legger du på litt kålrot og syltet rødløk. Voila, voi-voi-taco! 

Viltboller med erter og Coppa

Høst = jakttid og hva er vel bedre enn å bruke kjøttdeig av vilt til deilige kjøttboller. Du har sikkert poser av elg, hjort eller reinsdyr i fryseren eller kanskje er du så heldig som kjenner noen som har vært på jakt som kan gi deg litt (eller selge) litt kjøttdeig. Vilt er magert og deilig kjøtt og personlig elsker jeg smaken på viltkjøtt.
Viltbollene serverer jeg med selskapserter og små terninger av Ask sin fortreffelige coppa-skinke og stekefettet fra pannen. For å få inn et friskt element drysser jeg også over tynne staver av norske epler. Det gjør susen, skal jeg si deg!

Dette trenger du:
500 g kjøttdeig av elg, hjort eller reinsdyr
1 liten neve daggammelt brød (smuler) eller et par flatbrød som du knuser
1/2 dl melk
1 egg
salt, pepper, litt knust einebær og evt også 1-2 ss revet brunost
selskapserter
smør til steking
Coppa fra Ask, skåret i små terninger
1 norsk eple

Slik gjør du:
Legg brødsmuler i melken i ca 5 minutter. Bland viltkjøttdeig med brødmiksen og et egg. Krydre og form boller. Stek i pannen med smør og etterstek på 150 grader i ovnen til bollene er gjennomstekt.
Skjær coppa i små terninger. Kok erter. Sil av vannet og ha erter og coppa i pannen som du har stekt bollene i. Server med viltboller og tynne staver av eple.

Her finner du andre oppskrifter jeg har laget med produktene fra Ask gård.
6 tips til en mer spennende matpakke
Piknik i parken
Enkle retter til 17. mai-bordet
5 retter med spekepølse
Surf ‘n’ turf


Forrige

Italiensk aften med pasta, pizza, risotto og focaccia

Kveite puttanesca

Neste

3 kommentarer om “Festbord med høstens råvarer”

  1. Hei..for er innlegg i dag?fikk ide til førjuls selskapet,dette kommer til å bli en suksess,skal kjøpe fra Ask?

    Svar

Legg igjen en kommentar