Fem fine festretter

(reklamesamarbeid med AMOI.no)

Husker du at jeg forleden dag skrev om nettjenesten AMOI? Konseptet er at du handler fra noen av de aller beste småbutikkene/restaurantene i Oslo i en og samme digitale handlevogn og så får du fraktet varene samlet rett hjem på døra for en liten sum.

Les her hvordan du går frem.

Jeg kjøpte alt dette som du ser på bildet. Du lurer kanskje på hva jeg lagde av de flotte råvarene? Her kommer oppskrifter på hver rett som jeg serverte sammen på et festbord. Det ble stor suksess for det var noe for en hver smak.


Min handleliste:
Vulkanfisk: Blåskjell økologisk – ca 1kg: Kr 85
Cupcake & Pie Co: Surdeigsbaguette (som jeg tidligere har omtalt som Oslos beste): Kr 39
Via Italia: Kapers i salt: kr 59
Annis Pølsemakeri: Bacon bit – 150 gram terninger: kr 47
Simply Tasty: Provence Kryddermix – 20 g: kr 49
Galopin: Cornichons – ca 380 g: kr 49
Fennikel Salami – ca 100 g i skiver: 79 kr
Mølleren Sylvia: Egg, Skarrbo Gård – 6 pakk: kr 53
Popkorn, øko – 1kg: kr 55
Ghee, Husets – Stk (180ml): kr 115
Sitroner, øko – 300 gram: kr 35
Hvitløk – spanske, øko – Stk pris (21,-/100g): kr 14
Fennikel, øko – Ca 400g: kr 35
BELA Makrell, oliven – 120g: kr 49
Bønner, brune og fra Øland, øko – 600g: kr 55

Totalt: 818,00 kr

Har du lyst til å kjøpe varene som jeg har brukt kan du stille pakken som AMOI har satt opp her. Du finner også andre spennende pakker der.

Men nå til oppskriftene!
Jeg brukte flere av produktene i forskjellige retter.

Skal si vi koste oss.

Gratinerte blåskjell

Liker du smaken av gratinerte snegler? Da vil du elske disse. Blåskjell fra Snadder og Snaskum i Trøndelag er min favoritt og de får du når du bestiller fra Vulkanfisk i Mathallen via AMOI.

1 nett blåskjell (Vulkanfisk)
1/2 surdeigsbaguette (Cupcake & Pie Co.) eller 1 dl brødrasp
1 sitron (Mølleren Sylvia)
1-2 fedd hvitløk (Mølleren Sylvia)
1/4 fennikel (Mølleren Sylvia) (eller 1 ts provencekrydder (Simply Tasty)
salt
4 ss ghee (klaret smør) (Mølleren Sylvia)

Råvarene til retten

Ghee er klaret smør og du får det hos Mølleren Sylvia (via AMOI). Det er håndlaget av økologisk Røros Smør. Klaret smør, eller Ghee tåler høy steketemperatur fordi melkestoffene i smøret separeres fra fettet. Du sitter igjen med den deilige smørsmaken og det er et helt fantastisk produkt.

Surdeigsbaguetten fra Cupcake & Pie Co. er byens beste. Du kan rive den opp og kjøre den til smuler i en blender. Spre det utover en bakeplate og tørk ut fuktigheten. Da vil du stå igjen med den mest fantastiske brødraspen som du kan bruke til denne retten.

Start med å dampe blåskjellene i en kjele med 2 dl vann (gjerne med 50/50 tørr hvitvin). Damp blåskjellene til de akkurat åpner seg.
Fjern en del av skallet slik at blåskjellene ligger i et skjell. Fordel skjellene utover en ildfast form eller et brett.
Smelt ghee og bland med hakket hvitløk og hakket bust av fennikel eller provencekrydder. Salt litt og finriv litt av sitronskall. Bland sammen og ha litt av kryddersmøret på toppen av hvert blåskjell. Strø over litt brødrasp og sett brettet under grillen i ovnen noen minutter til brødraspen blir gyllen.
Press noen dråper sitron over ved servering.

Bønner, flesk og egg

Dette er retten alle liker. Brune bønner fra Øland, egg (Mølleren Sylvia) og fantastisk godt, røkt flesk fra Annis Pølsemakeri gir en mettende, deilig og økonomisk rett. Jeg brukte 1/2 parten av baconterningene og 1/5 av bønnene til denne gryta. Så dyrt er det ikke.
Bønnene må bløtlegges i 12 timer før de kokes i ca 45 min. Men jeg koker dem sammen med løk, hvitløk, urter, kraft og vin og dette, sammen med litt ghee og bacon(+ fettet fra stekingen) gir en helt magisk smak.

Noen av ingrediensene til cowboy-gryta.

Dette trenger du til gryta til 2-3 personer:
1,5 dl brune bønner (Mølleren Sylvia) (bløtlegg dem i 12 timer før bruk)
2 ss ghee (Mølleren Sylvia)
75 g røkt bacon i terninger (Annis)
salt, pepper og evt litt provencekrydder (Simply Tasty)
2 fedd hvitløk (Mølleren Sylvia)
1 liten løk eller 2 sjalottløk, finhakket
1-2 laurbærblad
1 glass tørr hvitvin (eller god eplejuice)
1 glass god kyllingkraft

Start med å bløtlegge bønnene i vann over natten. Sett kjølig. Hell av vannet. Fres løk og hvitløk i ghee til det blir mykt. Tilsett vin og la alkoholen dampe bort noen minutter. Hell på kraft og bønner. Tilsett krydder og sett på lokket. La småkoke i 30 min. Stek baconterninger på medium varme for å få ut mest mulig fett. Når terningene er gylne heller du dem og fettet over i bønnegryten. Smak til med salt og pepper. Stek et egg eller to (i ghee) og legg på toppen av gryten ved servering. Godt med surdeigsbaguette til.

Fennikel- og kaperssalat med makrell og egg

Fisk på boks er sånn passe poppis her i Norge. Vi spiser makrell i tomat så det synger etter, så det burde ikke være noe i veien for å teste ut fisk på boks i andre varianter også. Det er svært vanlig i Spania og Portugal sammen med et glass bobler, vin eller øl. Prøv det. Du trenger bare godt brød til, og du har en deilig rett.
Jeg serverer fisken til salaten og ikke i salaten. Dette fordi man selv kan forsyne seg av fisken. Makrellfiletene ligger i deilig olivenolje. Kapersen jeg har brukt er lagt ned på grov salt, og de er min favoritt for du slipper lakesmaken.

Dette trenger du:
1 fennikel (Mølleren Sylvia)
2 egg (Mølleren Sylvia)
1/2 glass kapers i salt (Via Italia)
1 sitron (Mølleren Sylvia)
1 boks makrell i olivenolje (Mølleren Sylvia)
god extra virgin olivenolje
Surdeigsbaguette (Cupcake & Pie Co.)

Skjær fennikelen i tynne skiver. Jeg bruker mandolin. Legg skivene i kaldt vann slik at de blir sprø. «Busten» fra fennikelen bruker du i salaten som urt.
Skyll saltet av kapersen. Bland fennikel, bust og kapers.
Kok eggene i 7,5 min. Avkjøl i kaldt vann, skrell og del i båter. Hell litt god olivenolje over og press noen dråper sitron over. Server deg selv med makrell og brød.

Charcuterie

Franske fristelser

God spekemat, godt brød og sylteagurker er egentlig alt man trenger for å kose seg en kveld. Kanskje med et glass vin til, hva vet jeg. Litt god ost er også et godt tips, selvsagt. Butikkene du kan handle i via AMOI har masse ost også, så sjekk utvalget her.
Fennikelsalamien fra Galopin er helt ubeskrivelig nydelig og du får den levert i tynne skiver som nettopp er skåret opp.

Dette handlet jeg inn til charcuterie-platten.

Fennikel-salami (Galopin)
Utvalg av syltet agurk og sølvløk (Galopin)
Dijonsennep
Surdeigsbaguette (Cupcake & Pie Co.)

Legg spekemat på et fat eller en fjøl. Sylteagurker og løk i en skål, sennep i et glass og brød i en kurv. Da blir det en fin kveld.

Popcorn med smak av Provence

Hjemmepoppet popcorn med ghee (klaret smør) og krydder er den beste snacken, ferdig snakka. Det er så lett å lage og når du bruker ghee brenner ikke popcornet seg i gryten heller.

1 kg popcorn gir myyyyye popcorn som du kan kose deg med lenge.

1 dl popcorn (Mølleren Sylvia)
1 ts provencekrydder (Simply Tasty)
salt etter smak
2 ss ghee (Mølleren Sylvia)

Sett en gryte på platen. Smelt ghee. Når gheen er varm heller du popcorn i gryten. Rist og sett på lokk. Når det begynner å poppe i gryten senker du temperaturen litt. Drist deg til å helle på salt og krydder før du legger på lokk igjen. Rist på gryten jevnlig. Nå poppingen opphører er popcornet ferdig.

Sett det på bordet sammen andre småretter og kos deg hele kvelden ved å plukke litt fra hver rett.

Så og si alt jeg har brukt i disse rettene er handlet via AMOI. Vil du også prøve å handle direkte fra småbutikkene, sjekker du ut nettsiden til AMOI og bestiller de varene du ønsker og betaler et sted. Så kommer varene hjem til deg.

For å bestille hele pakka av varer, klikk her

Forrige

Magnus er Norges beste bartender

Soyafritt fôr for Lerstang-kyllingene

Neste

2 kommentarer om “Fem fine festretter”

 1. Hei! Kan man dampe blåskjellene på forhånd og gratinere rett før servering? Og kan ghee erstattes med noe annet, eventuelt droppes?

  Svar
  • Hei! Du kan dampe blåskjellene på forhånd. Ikke noe problem.
   Ghee (eller klaret smør)kan erstattes av nøytral olje, men da vil du ikke få den gode smørsmaken.

   Svar

Legg igjen en kommentar