(Reklamesamarbeid med Ask gård)
17. mai står for dør og vi skal jaggu meg feire nasjonaldagen selv om den i år blir litt annerledes enn tidligere år.
Jeg skal ikke ha selskap, men jeg skal sørge for å lage noen deilige retter som jeg og mannen min kan kose oss med.
Som dere vet jobber jeg med noen skikkelige bra produsenter her på bloggen og en av dem er Ask gård.
De lager fantastisk deilig, økologisk spekemat som er tilgjengelig i butikk og på nett. På nettsidene til Ask gård kan du bestille spekemat rett i postkassa, og de betaler frakten i disse coronatider. Er ikke det herlig?
Skal du bestille spekemat til 17. mai er det bare å forte seg slik at du er sikker på å ha den i hus til nasjonaldagen.
Spekemat er synonymt med 17. mai på samme måte som jordbær, reker og asparges. Det har jeg lekt meg med i disse rettene.
Les også: 5 retter med spekepølse
Sliter du med å huske å spise opp den siste lille snabben av spekepølsa i kjøleskapet? Disse rettene er laget med tanke på at man skal spise opp hele pølsen. Du kommer langt med lite. En liten bit spekepølse kan live opp en hel rett. Trust me.
Noen av rettene passer godt til frokost også. Du må ikke lage alle rettene på en gang, men finn noen du synes ser spennende ut og prøv dem ut.
Salamivafler med rømme og rosmarinstekt sopp
Disse vaflene er helt geniale. Små terninger av Slegge gir en fantastisk peppersmak til vaflene i kombinasjon med rosmarin. Slegge er salamien fra Ask gård som minner mest om en italiensk salami picante og gir et deilig kick til retten.
Jeg serverer vaflene med god, økologisk rømme og sopp som jeg har smørstekt med rosmarin og flaksalt. Det skader heller ikke å steke et egg å legge på toppen, hvis du vil det.
Vaffelrøre til tre vaffelplater:
1 stort egg
50 g smeltet smør
1/2 ts bakepulver
1 dryss flaksalt
2 dl melk
ca 1 dl mel eller litt mer for fastere røre
1 ts finhakket rosmarin
3 ss Slegge i små terninger
Rør sammen vaffelrøren og la den svelle i 30 minutter på kjøkkenbenken før du steker vaflene og legger dem på rist.
Stek skiver av champignon i smør med et dryss finhakket rosmarin og flaksalt. Server til vaflene med god, økologisk rømme.
Bakt avokado med salami, tomat og koriander
Bakt avokado får en nydelig kremet konsistens. Dette er en perfekt frokostrett til den som vil ha alt-i-ett. Jeg har brukt Ask gårds Holy baloney-salami i retten. Det er en klassisk, italiensk salami med hvitløk og pepper. Du kan velge om du vil bruke vaktelegg eller hønseegg. Det kommer an på om du vil ha mye egg eller mye avokado. Uansett, så må du scoope ut litt av avokadokjøttet for å få plass til fyllet.
Sett ovnen på 200 grader før du lager retten slik at ovnen er varm og god når avokadoene skal bakes.
Dette trenger du for å lage bakte avokado:
1 avokado
1 vaktelegg eller et hønseegg
1 cherrytomat, delt i do
1 ss Holy baloney-salami, skåret i staver
fersk koriander
flaksalt og pepper
1 ts god olivenolje
Del avokadoen. En avokado (to halve) er mer enn nok til en person til en fullverdig frokost.
Scoop ut litt av kjøttet. Skal du bruke vaktelegg trenger du ikke scoope ut mer enn en teskje. Går du for hønseegg må du scoope ut mer kjøtt.
Del tomatene i to og legg to halve i hvert hull. Skjær salami i staver og legg i avokadoen. Knekk egg i hvert hull. Dryss over litt flaksalt og pepper. Sett i ovnen og bak til eggene har stivnet. Ta ut og hell litt olivenolje over og dryss koriander over.
Rekesalat med dill og salami
Rekesalat hører med på 17. maibordet. Min har både majones og rømme som kremet element, samt finhakket løk og dill. Men jeg har også et ess opp i ermet, og det er fennikelsalamien til Ask gård, som heter Passe. Reker og spekemat er så deilig sammen.
Ta deg bryet med å pille ferske reker. Det gir et så mye bedre resultat enn reker i lake, etter min mening. Server rekesalaten med små toast eller kjeks. Perfekt fingermat til et glass bobler.
Dette trenger du til en skål rekesalat:
3 dl reker som du har renset
2 ss økologisk rømme
1 ss majones
1 ts sitronsaft
salt og pepper
1 ss finhakket dill
2 ss finhakket løk
3 ss Passe (fennikelsalami) skåret i små terninger
kjeks eller toast til servering.
Bland sammen dressingen og vend rekene og salamiterningen i. La gjerne rekesalaten stå kjølig et par timer før servering slik at smakene får satt seg.
Spyd med jordbær, mozzarella, melon og spekepølse
Ja, dette er så enkelt som det høres ut som. Dette er jo bare godt, da. Du trenger bambusspyd (fås i dagligvareburikker eller blomsterhandlere), jordbær, melon, mozzaarellakuler og spekepølse. Her kan du gå for favorittpølsen din eller bruke Holy baloney-salami, slik jeg har gjort.
Du kan helle litt god balsamicoeddik over spydene ved servering, eller litt honning. Men også god olivenolje gjør susen. Et dryss mynteblader gir også god smak.
Små toaster med vaktelegg og salami
Dette er en fin måte å bruke opp gammelt grød på. Bruk en utstikkerform eller peppekakeform og stikk ut sirkler av ristet brød. Smør på litt hvitløksmajones, smør eller kanskje litt sennep på skivene og legg skiver av salami på brødet. Jeg brukte trøffelsalamien, Jåla som Ask gård lager. Den er bare helt rå! Den må du prøve hvis du har sansen for det lille ekstra. Og det lille ekstra må man unne seg av og til. Derfor har jeg stekt speilegg av vaktelegg og lagt på toastene. Dryss gjerne litt rosépepper over samt et par dråper god olivenolje og hakket persille.
Kikerter med paprika, chorizo og hvitløksmajones
Kikerter stekt med røkt paprikapulver er noe av det aller beste jeg vet. Og tilsetter du chorizoterninger og grønn paprika i samme blanding får du en herlig rett som er perfekt å spise med hjemmelaget hvitløksmajones på siden. Jeg har brukt Pablo fra Ask gård – en knakende god chorizo-pølse for den som er kresne på det feltet. Og det er man jo.
Dette trenger du til en stor porsjon:
1 boks kikerter, skylt og tørket
3-4 ss Pablo, skåret i små terninger
1/2 grønn paprika, skåret i terninger
Persille
salt, pepper og røkt paprikapulver
2 ss olivenolje
Hvitløksmajones:
1 helt egg
1 fedd hvitløk, finhakket
1 toppet ts dijonsennep
1 ts sitronsaft
ca 1 dl solsikkeolje (kommer an på størrelsen på egget.)
Slik gjør du:
Ha olje i en panne og stek kikerter sammen med chorizo. Dryss over litt paprikapulver, salt og pepper. Tilsett paprikaterninger når kikertene begynner å poppe i pannen. Da må du senke temperaturen slik at kikertene ikke eksploderer, for det gjør de hvis de får for mye varme.
Ta av pannen, ha over på fat og dryss hakket persille over samt litt god olivenolje.
Asparges med salamikrøsnj, smilende egg og smørsaus
Å sprøsteke salamibiter er noe av det mest geniale du kan gjøre. Liker du smaken av bacon, sprøtt kyllingskinn eller ribbesvor? Vel, her har du alt dette i en og samme munnfull. Her kan du bruke hvilken pølsesnabb du vil. Det er den perfekte måten å bruke opp den siste snabben av spekepølsen, og du kan lage mer enn du trenger for det er lett å oppbevare dette i lufttett boks til senere bruk.
Det viktigste du må huske på er å legge bitene på kjøkkenpapir etter steking slik at fettet renner av. Da beholder du krønsjen.
Retten er perfekt til frokost, men også som en delerett slik som her. Asparges er i sesong, så sørg for å bruke dem nå mens de er tilgjengelig. Jeg brekker av nederste del og så skreller jeg litt av stammen. Ikke mye, men litt av det groveste partiet. Så koker jeg dem kjapt i lettsaltet vann før jeg skyller dem i iskaldt vann for å bevare den flotte grønnfargen og for å stoppe kokeprosessen.
Eggene kokes i 7,5 minutt (for medium-large egg) og kjøles godt ned før de skrelles og deles i to.
Salamien jeg har brukt er Holy baloney-salami, men du kan som nevnt bruke akkurat det du vil av salami. Finhakk salamien så godt du klarer. Så sprøsteker du dette i tørr panne over tid og på medium pluss varme slik at salamien ikke brenner seg. Når salamibitene er sprø lemper du dem over på kjøkkenpapir og la dem ligge der til de er tørre. Du kan nå ha bitene over i en blender og kjøre bitene til grovt støv eller du kan beholde bitene slik de er.
Smørsausen lager du ved å smelte 100 g smør og sile det slik at melkestoffene ikke blir med. Eggeplommen piskes med noen dråper sitronsaft over vannbad til du har en luftig konsistens, så sper du med klaret smør. Smak til med mer sitronsaft og salt og pepper. Min smørsaus ble ikke luftig. Sånn skjer. Men det var jaggu god smak på den for det. Ikke alt trenger å være perfekt, synes jeg.
Da er det bare å minne om at alle spekepølsene til Ask gård er å finne i Meny-butikker og utvalgte delikatessebutikker og ikke minst er det mulig å bestille dem direkte fra Ask gård. Da sendes de fraktfritt rett hjem i postkassen din. Foruten spekepølser kan du også få kjøpt fenalår og coppa-skinker.
Skal du ha varene sendt hjem til deg i tide til 17. mai må du bestille så fort som mulig og helst i dag.
Gå inn på Ask gård sin hjemmeside og bestill.
Herlige retter! De spydene skal jeg søren meg lage til søttendes-frokosten.
Kult å høre, Agnete!
Oj, her var det mye fristende til inspirasjon. Jeg må faktisk si at jeg gleder meg litt til en annerledes 17 mai i år (er det lov å si?) Med små barn i hus blir dagen ganske hesblesende og det er mye man «må» bli med på. I år dropper jeg bunaden (=slipper å krangle med bunadsskjorten) og vi kan ha en lang og god frokost hjemme med noen av disse rettene her! Så skal vi grille i hagen med besteforeldre senere på dagen. Nei jeg tror det blir en fin dag uansett og så syns vi sikkert det er enda kjekkere neste år når vi kan gå i tog og alt det der andre som vi «må» bli med på
Dette høres ut som den mest perfekte 17.mai! Jeg tror vi kan lære veldig mye fra den tiden vi er inne i. Vi må ned noen hakk, senke skuldrene og se litt på hvordan vi har hatt det de siste årene, ta lærdom av de gode opplevelsene og kaste stress og mas på sjøen.
Gos 17.mai! Kos dere glugg!