Djurgården og Skeppsholmen – to øyperler i Stockholm

En ting jeg virkelig liker med Stockholm er nærheten til vannet. Det er små øyer over alt og det skjer fantastiske ting, et lite steinkast fra sentrums travle gater.

En kvarters sykkeltur fra togstasjonen i Stockholm sentrum (det går trikk også) kommer du til Djurgårdsbroen som tar deg over til øyen der Skansen, Abba-museet og Nordiska museet ligger (blant flere). Det er så utrolig fredelig og stille her ute og det er egentlig ganske rart å tenke på at storbyen ligger noen minutter unna.

Sykler du videre forbi Skansen kommer du etterhvert til Rosendals Trädgård. Dette er en gård drevet etter biodynamiske prinsipper der du finne steinovnsbakeri, butikk med salg av egne varer som syltetøy, krydder og brødvarer, kafé og blomsterutsalg.

I årene 1861-1911 ble 700 gartnerer lært opp i gartnerfaget ved hageskolen her ute. På 1980-tallet ble hagen et samlingsted for kunstnere og kreative sjeler. Kongehuset eide hagen og syntes det kostet alt for mye å drive den og spurte rett og slett de kreative om de kunne ta over driften. Det gjorde de og startet en stiftelse basert på holistisk tankegang der kunnskap skulle være et viktig fokus.

I hagen på Rosendals Trädgård finner du så mange som 50 forskjellige epletrær.
Kafeen startet ved en tilfeldighet da noen av gartnerne satt og drakk kaffe og noen kom forbi og spurte om man fikk kjøpt kaffe.
Den kjente kokken og kokebokforfatteren Monica Alhberg startet kaféen her ute. Nå driver hun kaféen på fantastiske Thielska Galleriet, lenger ute på øya.

På Rosendals Trädgård har de et hageprosjekt som er veldig spennende.
Siden 2018 har de holdt på med Experiment 2000m2 – jordbruk med røtter i forskning som utforsker bærekraftig landbruk og matkultur i fremtiden.

I løpet av året arrangeres det forskjellige spennende ting for de besøkende:På høsten arrangeres Harvest party der kokkene går ut i åkeren og lager mat der.
Det lages også pizza med det som er mulig å høste der og da.
Lek Odla Väx! Barn i alderen 3-6 år besøker gården seks ganger i løpet av året for å se hva som skjer på deres lille hageflekk.

Det arrangeres også kurs i fermentering, vegankurs, bakekurs og mer. Sjekk hjemmesiden deres for mer info.

Oaxen Slip har jeg tidligere omtalt. Dette fantastiske spisestedet ligger nedenfor Skansen, også på Djurgården. I annen etasje ligger Oaxen Krog som har to michelinstjerner. Oaxen Slip har «bare» en Bib-gourmand-utmerkelse.
Du sitter ute på den deilige terrassen når det er sommer og fint vær, helt i vannkanten. Du kan også sitte inne i det kule lokalet.

Oaxen har sitt eget jordområde «Oaxen Farm» på Rosendals Trädgård der de dyrker grønnsaker til egen restaurant. Kvaliteten på maten er utsøkt! Du kan bestille dagens lunsj hvis du er her på en hverdag, men også a la carte.
Oaxen har også en egen hotellbåt som ligger ankret ved restauranten. Da er det kort vei å gå hvis du vil bo landlig og fredelig, 15 minutters sykkeltur fra Stockholm sentrum. Det er egentlig ikke til å tro at det er så kort vei inn til sentrum, men det er det.

Båthotellet har 6 suiter og prisen ligger på 3600-2000 svenske kroner. Dette er en liten båt a la de som du ser på Götakanalen, så bad på rommet må du ikke regne med. Men er det så nøye?

Sniff, sniff. Gjett spriten.

På Djurgården finne du også Spritmuseum som både har restaurant og en meget spennende utstilling om spritens historie i Sverige, men også utstillingen som varer frem til oktober: Fremtidens Mat & Dryck.

Den tar for seg fremtidsvisjoner, helsetrender og klimavennlig cuisine. Den anbefales på det varmeste.

Fra Djurgården kan du ta fergen over til Skeppsholmen, eller du kan sykle rundt. Det er jo ikke langt. Denne lille øya har også masse å by på av spennende opplevelser.

Bergrummet

Sykler du (eller går) fra sentrum kommer du til en gammel bunkers der du finner Bergrummet, bomberommet som er omgjort til et leketøy- og tegenseriemuseum som er en fantastisk opplevelse for små, men også store.

Det ligger mange museum på Skeppsholmen, så du skal ikke tørste av kulturelt påfyll. Jeg er litt mer opptatt av å sette meg ned å la humla suse. Gjerne med et glass vin i hånden.

Jeg skulle gjerne ha bodd på Hotel Skeppsholmen, men det får holde at man kan sette seg i en av de deilige fluktstolene deres i hagen og nyte et glass med noe kaldt i. Det gjorde vi ved et par anledninger.

Et romslig glass med helt ok rosévin koster under en svensk hundrings, noe som vi vet ikke er spesielt mye.
Du kan bestille picknick-kurv fra hotellet og ta den med deg ned til vannet eller på en plen. For en god idé!

Stockholm har så mye å by på, og det kommer mer fra denne fantastiske hovedstaden her på HellesKitchen, så følg med!

Andre saker fra Stockholmsturen:
Kaféer og steder for god fika
Lunsjforslag til Stockholm

Til info: Jeg har vært på individuel pressetur med Visit Sweden.

Forrige

Coca – Mallorcas svar på pizza

Sommerens roséfavoritter

Neste

Legg igjen en kommentar