Derfor er Trøndelag en av Nordens aller beste matdestinasjoner

Til info: Jeg var invitert av Visit Trondheim til å delta under Trønders Matfestival

Merittlisten er lang:
Vertskap for den nordisk Michelinguide-utdeling i 2020. 
European Region of Gastronomy 2022
Vertskap for World Cheese Awards 2023
Vertskap for EM i kokkekunst, Bocuse D’Or Europe 2024.
3 Michelinstjerner (Credo, Fang og Speilsalen)
2 grønne Michelinstjerner (Credo og Jossa)
2 Bib Gourmand (Jossa og Fang Bistro)
Hvor skal dette ende?

Jeg er selv trønder og jeg vokste opp i Trondheim før jeg flyttet til København sommeren 1990. Og jeg kan med sikkerhet fortelle at Trondheim og Trøndelag var svært langt fra å være en kulinarisk perle den gang. Men vi hadde allikevel en forståelse for at jordbærene fra Stadsbygd var de beste i hele Norge. Blåskjellene fra Snadder og Snaskum i Rissa var det eneste som gjalt (Det siste gjelder for meg fremdeles). Og fisken kjøpte vi fra fiskerne i Ravnkloa hvis vi ikke fanget den selv på Fosen. Ut over dette var det lite som hadde kjent opphav. 

Gamle bybro i Trondheim

I en by der Reitan (Rema 1000) og Lykke (Nå Bunnpris) vokste seg stadig større på lavpriskjedene var det nok naturlig at trønderne brukte pengene sine på rimelig mat på den tiden. 
Men man skal ikke kimse av Reitan. Uten ham, ingen oppussing av Britannia Hotel. Rema 1000 merker dessuten lokalmatvarer spesielt og tilbyr både krabbe fra Hitra og skrei fra Lofoten og Vesterålen. 
Men nok om lavpriskjedene. 

I dag kan jeg lese i landets største avis en stor pluss-sak med tittelen “Nå kan du spare dobbelt så mye på svenskehandelen” illustrert med store Pepsi Max-flasker, brett med energidrikk og store pakker med billig kjøtt. Hvordan skal man klare å overtale forbrukere til å handle lokalmat som ikke kan måle seg prismessig med grensebutikkene? 
Og forresten: Ikke et ord i samme avis om at Norges aller største matfestival ble avholdt i helga. 

Michelinmarkering på Britannia Hotel , februar 2020

De siste tre årene har jeg vært flere ganger tilbake til min barndomsby Trondheim. Både på jobb og ferie. Alt for lite, men dog en god start. Første gang jeg var tilbake var høsten før Michelinutdelingen i 2020 for å lage en sak for VGs matmagasin Godt.
Jeg ble slått i bakken av stolthet. Ikke visste jeg hva som hadde rørt seg i byen de siste årene. Unge kokker hadde kommet tilbake til trønderhovedstaden og åpnet egne steder. Kolleger, men også venner og de heier på hverandre. Det er så unikt. Sånn er det ikke nødvendigvis andre steder i landet. Alle i byen snakket varmt om småskalaprodusenter og alle steder jeg spiste på nevnte produsentene og opphavet på råvarene som var brukt i rettene.

Det er årsaker til at jeg ikke besøkte Trondheim på 10 år. Det handler om en ugrei familiesituasjon som jeg ikke skal gå videre innpå. Men en ting er sikkert nå: Jeg skal ta byen min tilbake. Klart jeg har rett til å besøke min barndomsby så mye jeg vil. Og det skal jeg også fremover. 

For det er verdt å følge med på Trøndelag som matregion. Det fikk jeg bekreftet da jeg deltok på årets utgave av Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen.

Åpningen av matfestivalen var en opplevelse. Her var både landbruks- og matminister Sandra Borch og trøndelagsregionens mange ordførere inkludert Trondheims ordfører Rita Ottervik. 

Og alle snakket om Trøndelag som matdestinasjon. På ekte Børson-vis. Trøndere er kry. De er stolte og snakker med store bokstaver og de bruker gigantiske ord. “Dette er bare begynnelsen” kunne Ottervik fortelle til en fullsatt sal på Britannia. Trønderne skal ta hele verden – med god mat.

– Trøndere og nordlendinger er de aller beste på å handle lokalmat i hele Norge, opplyser Sandra Borch under åpningen av matfestivalen.
Da festivalen åpnet torsdag morgen stormet trønderne til matbodene og på ettermiddagen var flere boder utsolgt for varene sine. Jeg var selv vitne til at godt voksne mennesker bunkret opp med både to og tre stykker håndverkskost til priser langt over lavpriskjedene. Fiskeprodukter, spekemat, kaker, godterier, oster og ferskt kjøtt ble revet bort av lokalmatsultne trøndere. Så godt å se. 

Byen hadde også celebert besøk av en drøss kokker fra Michelinrestauranter i Norden.
Les mer om det: Et måltid fylt av stjerner på Britannia

Når begynte interessen for lokalmat i Trøndelag, lurer du kanskje på?
Det begynte for 24 år siden. Astrid Aasen fra Inderøy ville lage egen ost på gården sin, Gangstad.  Hun kjempet vei for alle andre som ville gjøre det samme. Det var en lang og krevende prosess med mye stahet og entusiasme, men Gangstad Gårdsysteri ble et faktum. 

Nå jobber Astrid blant annet som offisiell ambassadør for Trondheim-Trøndelag, European Region of Gastronomy 2022 (Europeisk matregion 2022). Denne utmerkelsen er den første av sitt slag i Norge.

Sertifiseringsmerke hos Sellanraa i Trondheim.

Sertifiseringen som blir gitt til aktuelle serveringssteder og arrangører belager seg på at de må forplikte seg til min ha minimum 30% lokalmat på menyen. De skal også opplyse om hvor ingredienser kommer fra. Både produsenter, leverandører og vertskap får utdelt et merke de kan vise frem i lokalene sine. De beholder tittelen så lenge de holder seg til plattformen som IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) har satt. 

Et sprekt eksempel på dette finner man på Indian Tandoori Restaurant som serverer krydret indisk mat som reinsdyrwrap med reinkjøtt fra Rørosrein og curry og masala dosa med melkeprodukter fra Kilnes Gård. Eier Pukhraj Virkaur reiser til Hegra hver uke for å hente fersk gårdsmelk fra Kilnes Gård. De var representert på årets Bryggerifestival i Trondheim.

Roar Hildonen

En annen måte å få fokus på lokalmat og lokale produsenter var selvsagt å gå til serveringsstedene. Roar Hildonen var en av gründerne som fra tidlig av satte lokalmat på menyen i restauranten sin To rom og kjøkken. I over 40 år har Roar heiet på både produsenter og unge kokkespirer. Han har sørget for at lærlingene hans skal vite hvor råvarene kommer fra.

Dette uttaler Roar Hildonen selv:

«To timer vest for Trondheim finner vi skalldyr i verdensklasse, og to timer øst har vi reinsdyr med like god kvalitet. Vi er omgitt av åkre, skog og fjell – som også serverer råvarer i verdensklasse. Dette har vi fortsatt med å fortelle til folk. Etter å ha ristet på ketchupflasken i mange år, virker det som om alt plutselig kommer ut på én gang. I dag skriver avisene i Oslo om hvorfor Trondheim er stedet du burde være.»

Scandic Nidelven skal også ha en del av æren for det økte fokuset på lokalmat. Hele 13 ganger er deres frokost kåret til Norges beste – takket være et bredt utvalg råvarer fra regionen på frokostbuffeten.

Råvarene i Trøndelagsregionen er av så høy kvalitet at de aller beste restaurantene i verden velger norsk sjømat. Jeg har selv opplevd et å få servert en forrett med trønderske kamskjell på restaurant Al Mahara på Burj Al Arab Jumeirah i Dubai. Pris for forretten? 920 kr.

Skalldyrsbord på Hopsjøbrygga. Les mer her

Jeg foretrekker dog å spise skalldyr på steder som Hopsjøbrygga på Hitra i regi av Ansnes Brygger og gründer Ola Sirus Skjåk-Bræk. Snart åpner de restauranten The Crab i Havfruens gamle lokaler i Trondheim, med utsikt utover Nidelva. Gjett om jeg skal dit neste gang jeg er i byen, da!

Ok. Vel og bra at restaurantene leverer lokalmat, men hva med forbrukerne? 

Vel, folket er med.
Den største Reko-ringen i Norge (og i hele verden, faktisk) finner du i Trondheim. 
Bondens Marked er også en av landets største, om ikke den største. 
Årets matfestival ser ut til å bli den største siden starten i 2005. Trøndersk Matfestival er faktisk landets aller største med hele 170 ulike matboder som tilbyr lokalmat. 


Jeg gikk rundt på festivalområdet torsdag morgen og ettermiddag.
Trønders Matfestival hadde delt inn festivalområdet i regioner. Mat fra Frosta, Fosen, Røros, Trondheims matperler og m.m som gjorde det lett å navigere mellom småprodusentene. 

Matfestivalen er slutt i Trondheim, men Trøndersk Matfestival fortsetter 300 steder over hele Trøndelag helgen 12.-14. august.

Sett allerede nå av 3.-5. august neste år i kalenderen, for da er det ny Trøndersk Matfestival i Trondheim.

Men ingen god mat uten god drikke. 
Foruten matfestival kunne man også oppleve Bryggerifestivalen på torget i Trondheim.
30 ulike bryggerier var representert. 15 midtnorske, 13 nasjonale og to internasjonale bryggeri. Totalt 300 ulike brygg kunne man smake under årets Bryggerifestivalen. 

Jeg deltok i tilllegg på et av spesialarrangementene som man kunne melde seg på. 

Trønderske bryggeridamer samlet på Jonathan.

På Jonathan Grill på Britannia stilte tre damer fra tre trønderske bryggerier:  Bente Otnes fra E.C. Dahls Bryggeri, Liv Bogen fra Hogna Brygg og Silje Lyngstad Eggen fra Fæby Gårdsbryggeri. 

Hege Ramseng

Hege Ramseng, kommunikasjonssjef i Bryggeri- og drikkevareforeningen, fortalte om damer i ølhistorien mens vi fikk servert tre ulike øl til hver rett laget av de flinke kokkene på Jonathan Grill. 

Foruten Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen fikk jeg også mulighet til å få en guidet tur i Stiftsgården. Det er første gang jeg var på innsiden av den vakre trebygningen som benyttes av Kongefamilien når de er på lengre opphold i byen. 

Også en omvisning i Nidarosdomen var det tid til. Den vanvittig flotte katedralen der jeg ble konfirmert i var midtpunkt på Olavsfest som også ble arrangert denne uken. I taket på kirken kunne man se kunstverket “Gaia”  laget av den engelske kunstneren Luke Jerram. Kloden, som er 7 meter i diameter er noe av det vakreste jeg har sett. 

Visste du at man kan handle lokalmat på togstasjonen i Trondheim. I denne ubetjente butikken kan du plukke det du vil , betale i selvbetjent kasse og ta toget til der du måtte ønske. Jeg kan anbefale en tur til Røros på vei hjem til evt Oslo.

I tillegg besøkte jeg en del restauranter som du kan lese om i senere innlegg.

Takk for nå, Trondheim! Du skinte i solskinn.

Forrige

Et måltid fylt av stjerner på Britannia

Spontan – femåring i toppform

Neste

4 kommentarer om “Derfor er Trøndelag en av Nordens aller beste matdestinasjoner”

  1. Hei,
    Du burde besøket flere steder enn kun de som blir promotert av Visit Trondheim. Bl.a. Ladejarlen Gastropub, Robust, Sushi Bar Ravnkloa, Frida og byens beste tapas av lokaleråvarer med spansk vri « Bakgården Bar og Spiseri»
    Taqueros, Kalas og Kraft.
    Viktig at dere ikke blir sveiseblind av deres eget nettverk…

    Svar
    • Jeg er fra Trondheim og kjenner byen godt i tillegg til byens serveringssteder. Sellanraa har jeg vært på mange ganger privat og trives veldig godt der for maten er vanvittig god. Gubalari var et sted vi helt spontant spiste lunsj på, og det var faktisk jeg som foreslo å gå der fordi jeg ikke hadde vært der tidligere. Jeg gjør oppmerksom på at jeg kun skriver og nevner steder jeg liker både når det kommer til mat og stemning. Jeg nevner ikke de som ikke faller i smak. Det ville vært for dumt å gjøre noe annet.

      Svar

Legg igjen en kommentar