“Fem om dagen”-cocktailen

Cocktails er den store trenden for tiden. Men man skal passe på for ikke å havne i kalorifellen. Alkohol inneholder sukker og blandevannet inneholder noen ganger enda mer.  

Juicing har vært populært lenge og trenden ser ikke til å gi seg. Bare på Frogner i Oslo åpner det fjerde juicestedet i samme kvartal i disse dager.

Under World Class Nordic Final, som fant sted forrige uke, kom Radko Urbanyak fra baren HIMKOK i Oslo på en solid andreplass blant de norske deltakerene. I oppgaven ” The Travelling Bow Tie” skulle man bruke inspirasjon fra sitt eget liv og Miami – byen der den globale finalen av World Class finner sted i september.

Radkos presentasjon av cocktailen Flipp The Flopp. Skal si han tatt Miami på kornet.
Radkos presentasjon av cocktailen «Flip The Flop». Skal si han tatt Miami på kornet. Foto: Helle Øder Valebrokk

Radko fra Slovakia har en fortid som ishockey-spiller, men etter en kneskade endte han opp foran datamaskinen med pizzastykket i hånden. Vekten økte til hele 95 kg. Dette måtte han gjøre noe med. Han begynte å trene og etter fire måneder hadde han mistet 20 kilo. Siden den gang har han trent og holdt kroppen i form. Dette gjør også at han tenker på hva han skal putte i kroppen når det kommer til drikke.

I World Class-konkurransen presenterte han en cocktail som kun inneholder 120 kalorier. Den inneholder også masse friskpresset juice av grønnsaker og urter. Foruten dette inneholder den stevia som søtningsmiddel og aminosyrer som er gode for hjernen.

Jeg har laget Radkos cocktail, men byttet ut aminosyrene med frisk gurkemeie.
Jeg har laget Radkos cocktail, men byttet ut aminosyrene med frisk gurkemeie.

Grønnsaksjuicer i cocktails er en trend i utlandet. Folk vil gå på byen og kose seg, men er bevisste på hva de har i seg. Hvorfor skulle man ikke det når man er så bevisst på hva man spiser? Dette handler om en sunn livsstil. Cocktailen er inspirert av  “Skinny Bitch”-trenden der poenget er å ha færrest mulig kalorier i drinken.

Radio gir jernet i World Class Nordic Final. Foto: Matt Sills
Radko gir jernet i World Class Nordic Final. Foto: Matt Sills

4,5 cl kvalitets-vodka inneholder 75 kalorier. Presset juice av grønnsaker og urter gir få kalorier og næringsinnholdet er høyt. Det er på tide å tenke over hva cocktailen din inneholder.

217 kalorier i en Mojito

154 kalorier i en rom og cola

454 kalorier i en Long Island Ice Tea

230 kalorier i en pina colada

322 kalorier i en Sex on the Beach

Kilde: fatsecret.com

Radko deler villig bort oppskriften på sin sunne cocktail som har fått det passende navnet ”Flip the Flop”.

Slik lager du Radkos friske grønnsakscocktail inspirert av Miamis deilige strender.
Hører vi fem om dagen?

FLIP THE FLOP

 • 50ml Cîroc vodka (glutenfri og kalorilav)
 • 135ml Sexy sherbet
 • Sexy sherbet:
 • 150ml agurkjuice
 • 150ml sellerijuice
 • 200ml juice fra pressede, grønne epler
 • 50ml sitronsaft
 • 50g koriander, dill og spinatblader
 • 25ml stevia
 • 1 skje BCAA (aminisyre-pulver fra helsekost-butikk)
 1. Bland juice og urter med stevia og BCAA. Miks med stavmikser. Sil blandingen godt slik at væsken blir klar. Blandingen holder seg en uke i kjøleskapet.
 2. Bland vodka og Sexy sherbet med is.
Carina
Carina Hultin Dahlmann

Carina Hultin Dahlmann er Norges eneste juiceterapeut. Hun er ernæringsekspert og har utgitt flere bøker om juicing.

Hva slags tanker gjør du deg om juicecocktails med alkohol? – Jeg har alltid vært opptatt av hvordan «jeg drikker mine kalorier» både med tanke på kvalitet, helse og vekt og syntes det er spennende å se at det også legges et større fokus på dette i bransjen. Nå er det jo utrolig viktig at man ikke bruker «grønnsaksjuice» eller «uten sukker/kalorifattig» som en unnskyldning for å drikke mer alkohol, men alikevel er det flott at man blir mer bevisst på at det er andre måter å gjøre alkohold litt mer helsevennlig når man alikevel skal innta den.

Hvem passer slike cocktail for i Norge? Vil dette ta av? – Ja, absolutt! Folk er bare mer og mer bevisste på helse og sunnhet i alle ledd og ikke minst er vi heldigvis begynt å bli mer opptatt av kvalitet og innhold og ikke bare kvantitet. Økologi er også en økende trend. Om det vil ta av kommer an på om bransjen finner en lønnsom måte å tilby oss bedre kvalitet på drinker/alkohol og om «Ola Nordmann» er villig til å betale. Selvsagt er det lettere å tjene penger på billig ferdig mikser men dette tror jeg man fort kommer over etter man har passet russetiden;)

 Som ernæringsekspert og juicedronning, har det noen helseeffekt å drikke disse drinkene eller er det kun en dårlig unnskylding for å drikke alkohol? – Alkohol er og forblir ren gift for kroppen, så ønsket er en sterk reduksjon av inntaket. Nå skal det sies at jeg ikke er avholdmennesker selv og har ingen ambisjoner om å bli det! Jeg elsker både champagne og gode, ekte, rene drinker og jeg drikker meget bevisst. 100 % rene og naturlige ingredienser og null tilsatt sukker. Mye club soda, ferske juicer, lime, sitron og urter er tingen.

Hvis du skulle ha laget en slik drink, hva ville du ha hatt i den?  – Jeg har drukket det som nå har fått navnet «Skinny Bitch» i mange år og det er rett og slett vodka, club soda og lime. Lite kalorier og ingen søtningsstoffer. Rent og enkelt og man får i seg basedannende sitron samt salter fra sodaen. Man blir heller aldri dårlig av den. Ellers har du mange gode «drinkbaser» i alle bøkene mine. Jeg får ofte spørsmål om mine juiceoppskrifter kan «pimpes» med sprit! Jeg elsker alt med ananas, mynte og agurk! Det blir nydelig sammen med litt rom.

 The Big Apple er en av oppskriftene fra mocktail-delen i Juicy! boken til Carina.
Den består av 2 røde epler, ½ lime, 2 cm ingefær.
Juices og om du vil, tilsetter du litt vodka.

Carinas
Carinas «The Big Apple»

 

Forrige

Asiatisk kyllingsuppe med nudler

Perlespelt-risotto med revet gris

Neste

Legg igjen en kommentar