Cabernet Franc – druen som går til alt!

Et av livets mange mysterier har for meg vært dette: Hvorfor drikker så mange franskmenn rødvin til skalldyr? Jeg har vridd meg i hårtottene og ikke skjønt bæret. Det er da en total kræsj med sjømat og rødvin, er det ikke?

Det tok mange år før jeg fikk åpenbaringen. Det skjedde for fire år siden på restaurant Bones i Paris. Den er dessverre lagt ned nå, men var en av de virkelig gode neo bistorene i byen. Vi spiste en nydelig meny av alt fra skjell til rå fisk, røkt ål, tartar, lam, hummer og innvoller. Vi hadde en vin gjennom hele måltidet. En cabernet franc fra Loire. Naturvin.

L1070069
Loire-vin på Bones i Paris.

Denne vinen gikk til alle de krevende retten vi fikk. De var ikke krevende i smak, men som vinmatch burde det være vanskelig å finne en vin som skulle passe til all galskapen. Men det gjorde den altså. For en øyeåpner.

Hvordan kan en rødvin passe til alle disse rettene? Jo, det må være en vin med lavt tannin-innhold og rimelig høy syre. Dette er medium kraftige viner med smaksnoter av jordbær, paprika, røde plommer og chili. De er bløte og deilige både til mat og alene.

Cabernet franc er foreldredruen til Cabernet Sauvignon og Sauvignon Blanc.

Cabernet franc brukes ofte i kombinasjon med ande druer, men det er de rene cab franc som tiltrekker meg mest.

De aller mest kjente cabernet franc-vinene er fra St-Emilion i Bordeaux. Du har sikkert hørt om den: Château Cheval Blanc. Dyr, deilig og bløt.

For å mykne de pepperaktige smaksnotene er det en god idé å lufte vinen en halvtimes tid før du skal drikke den. Vinen egner seg også til å serveres lettere avkjølt. Fordi druen har masse smak av pepper og urter vil den passe godt til mat med masse urter og smak. Den er også perfekt til tomatbaserte retter og grillmat.

Frankrike er den største produsenten av druen cabernet franc. Navn å merke seg fra Loiredalen er: Chinon og Bourgueil.

I Italia finner du cabernet franc-druen i Friuli-Venezia Giulia og ikke minst Toscana og supertoscana-viner.

Ellers finner du også cabernet frank-druen i Usa, Chile, Sør-Afrika, Spania og flere land.

Jeg har drukket mye Cabernet franc i Spania det siste året. På min favoritt-naturvinbar i Barcelona har de et fantastisk utvalg av cabernet franc.

Fabrice Gasnier Chinon Vieilles Vignes 2015. Biodynamisk cabernet franc. Nydelig til grillet biff, bakt potet og kryddersmør.

Men også på vinmonopolet i Oslo har de noen. Jeg har prøvd et par av dem og er definitvt fornøyd. Jeg skal jakte videre og jeg fikk et godt tips da jeg var på polet sist for å finne flere cab franc-viner (for mange er ikke i butikk, men må bestilles fra lager eller andre butikker rundt omkring). Vinmonopolet har et unikt søkesystem (såfremt vinimportøren har lagt inn riktig data). Du går inn på vinmonopolet.no og søker på druen eller «råstoff». Så kan du begrense søket til «land» og om du vil ha «øko/etisk» (altså økologisk eller biodynamisk). Jeg vil jo helst ha biodynamisk vin, så da ble søket mitt snevret ned til 11 viner. Smart, ikke sant?

Jeg drikker ikke bare biodynamisk og naturvin, men stort sett. Jeg prøvde også en helt «vanlig» cabernet franc fra polet. Deilig vin som definitivt trengte en god halvtimes lufting.

Dom. des Roches Neuves Saumur Champigny 2016. Nydelig til kyllingpai og grønn salat.

Se etter cabernet franc-viner hvis du er som meg: Trenger en vin som går til all mat.

Forrige

I går var det Pokē-party

Phở bo – vietnamesisk kjøttsuppe

Neste

Legg igjen en kommentar