Bytt ut prosecco’n med denne!

I Spania hadde vermut sin storhetstid på 70-tallet. Nå går det knapt en uke mellom hver gang noen skriver om vermut i samme land. Hvorfor? Vermuten er på full fart inn i varmen igjen og det er jeg skikkelig glad for. Jeg elsker vermut!

Som jeg skrev for noen uker siden, har trenden med aperitivo, og da især vermut skutt fart i Spania. Denne aromatiske hetvinen nytes på egne vermuteriaer eller i barer i store deler av landet.

Her i Norge vet folk knapt nok hva det er. Slik var det ikke før. Ifølge Trond Erling Pettersen, varefaglig rådgiver hos Vinmonopolet har salget av vermut en nedadgående kurve. I 2000 solgte Vinmonopolet 871 976 flasker vermut. I 2015 solgte de kun 271 000.

Hva er vermut? Vermut lages tradisjonelt på hvitvin. Vanlige urter å bruke i fremstillingen av en vermut er nellik, korianderfrø, kardemomme, einebær, appelsinskall, kanel, kinin og anis. Nøytral sprit brukes for å øke alkoholprosenten. Av og til brukes gin til dette formålet. Vermut holder et alkoholnivå på gjennomsnittlig 15 % når den serveres på masse is. Du får svakere og sterkere vermuter.

Disse druetypene brukes gjerne i vermut: Clairette blanche, Piquepoul, Bianchetta Trevigiana, Catarratto og Trebbiano. De røde vermutene er ofte farget med karamell.

l1030870
En frisk vermut og litt mat. Perfekt som aperitiff.

Den første søte vermut ble introdusert av Antonio Benedetto Carpano i 1786 i Torino (Italia). De første tørre vermutene ble produsert i 1800-1813 av Joseph Noilly i Frankrike. (kilde: Wikipedia). Disse to selskapene eksisterer ennå og du finner dem i denne guiden.
På Vinmonopolet i Norge er Martini Bianco og Martini Rosso storselgerne blant vermut. Andre italienske varianter dominerer topplista, med Noilly-Prat som eneste franske innslag på  på 11. plass.

– Vermut er den varetypen innenfor sterkvin som vi selger mest av. Vi selger nesten dobbelt så mye vermut som portvin, som er nummer to innenfor sterkvin, sier Trond Erling Pettersen.

– Historisk sett har vermut hatt varierende popularitet, men sjelden eller aldri har salget vært så lavt som nå. Og interessant nok er det ikke så fryktelig lenge siden «storhetstiden»: Fra 1970 og ut hele 70-tallet var salget av vermut på over 1 million liter i året. Toppåret var 1976, med 1 373 000 liter vermut solgt gjennom Vinmonopolet. Også på 1980-tallet og langt ut på 1990-tallet lå salget på rett under eller rett over 1 million liter, sier Trond Erling Pettersen, varefaglig rådgiver hos Vinmonopolet.

– Populariteten har sunket dramatisk. Sannsynligvis henger dette sammen med en makrotrend som handler om at kundene våre i stadig større grad velger lysere og lettere drikke (hvitvin, øl, musserende, alkoholfritt o.l.) på bekostning av mer alkoholsterk drikke som rødvin, sterkvin og brennevin, forteller Trond Erling.

– Helse er en viktig del av manges liv, og siden mange storselgere innen vermut har vært søte, er kanskje fokus på sunnhet og helse også en del av forklaringen på hvorfor drikken har blitt mindre populær. I tillegg henger det kanskje noe ved sterkvinen – både vermut, sherry og portvin – som mange forbinder med «gamle dager»? Det er ikke lenger like vanlig å blande seg en drink eller ta et glass sherry til suppen og portvin etter maten. Litt folkelig kan vi kanskje kalle dette for «tante-faktoren»? fortsetter Trond Erling.

Er det da helt på trynet for meg å lage en stor guide på vermut for mine norske lesere? Jeg håper og tror ikke det. Jeg føler det er på sin plass og slå et ørlite slag for hetvinene og især vermut. Har du ikke smakt vermut i ren form (men kun i drinker) vil jeg anbefale deg å se litt på denne saken og prøve en vermut som du tror du vil kunne like. Start med et merke og utforsk de forskjellige smakene som det faktisk finnes på Vinmonopolet. De fleste finner du på Bestilingsutvalget, men etter å ha sett på denne guiden får du nok en liten pekepinn på hva som kan bli din nye favoritt.

Vermut er en slik vin du drikker et glass av. Og da gjerne til mat. Salt mat eller syltede ingredienser. De søte vermutene skriker etter slik mat. Men jeg har også noen ultratørre vermuter med i guiden som også vil passe til slik ujålete fingermat.

– Men det skjer det mye spennende med «håndverks-vermut» i land som USA og Italia, så selv om vermut nok ikke vil nå fordums salgstall, så vil varetypen kanskje få litt mer oppmerksomhet i årene som kommer, avslutter Trond Erling Pettersen.

l1030777

Stort i Spania: I Spania er rød vermut mest utbredt. De spanske røde er tørrere enn de italiensk og inneholder 25-30% mindre sukker. Og de smaker som appelsin og middelhavsurter. Det er en ny stil blant de nye produsentene. De bruker lokale urter og vinvariasjoner. De er gjerne økologiske eller naturviner.

Hjemmelagde vermuter er det helt nye. Håndverksvermuter tar av på de kuleste vermutbarene i Barcelona. Hver bar har sin blend.

Arbeiderbydelen Barceloneta (ved stranden i Barcelona) er byens vermut-bydel. Vermut sies å være ”A taste of tradition” og nytes gjerne tidlig på dagen som en sosial drink før lunsj.

Det finnes fem forskjellige typer vermut:

 1. Extra dry: Vermut der sukkerinnholdet er lavere enn 30 gram per liter.
 2. Dry: Vermut der sukkerinnholdet er lavere enn 50 gram per liter.
 3. Halvtørr: Vermut der sukkerinnholdet ligger på 50-90 gram per liter.
 4. Semidolce/Semisøt: Vermut der sukkerinnholdet ligger på 90-130 gram per liter.
 5. Dolce/søt: Vermut der sukkerinnholdet ligger over 130 gram per liter.

Jeg vil slå et slag for vermut’n og oppfordre alle til å prøve denne hetvinen og se hyggen rundt ritualet. Skift ut proseccoen og server et varmende (pga urtene), men kaldt glass vermut med passende snacks til. En åpnet flaske vermut holder seg opp til tre måneder. Foruten å bruke vermut på måten jeg beskriver nedenfor, kan den med stort hell brukes i cocktails som Negroni, Manhattan og Dry Martini.

l1030877
Deilig blekksprut fra hermetikkboks og en skive appelsin er perfekt følge til slike drinker.

Spis litt til vermuten. Vermut passer å drikke til snacks og syltede ting som sølvløk, oliven, sardiner, hermetiserte skalldyr og spekeskinker. Det er den perfekte aperitiffen.

Vermut er også perfekt å bruke i matlaging. Især de tørre, hvite er egnet til dette formålet.

Servering: Vermut smaker godt med masse is i glasset eller blandet 50/50 med kullsyreholdig vann. Du kan også blande en vermut med tonic. Det er flere produsenter som anbefaler det.

• Hvit vermut serveres gjerne med en sitrontwist og oliven.

• Rød vermut serveres gjerne med en skive appelsin.

• Det er bortimot umulig å servere en vermut feil.

Vermut i Norge: Men hva finnes av vermut på Vinmonopolet? Det er faktisk en hel del! Og det er overraskende stor forskjell på dem. Noen er friske, andre har kraftige toner av medisinske urter. Noen har klare sitrustoner, mens andre har smak av modne plommer.

Jeg har smakt hele 25 vermuter, der 23 av dem finnes på Vinmonopolet. De siste to kommer i salg på Vinmonopolet om ikke lenge.

Vermut fra Frankrike:

l1030783
Dolin Vermouth de Chambéry Rouge servert i glasset ALBA LONGDRINK FINE LINE fra Magnor.

Dolin Vermouth de Chambéry Rouge

Vermuten er laget på over 50 ulike urter. Den kan brukes i en Manhattan og egner seg til sorte oliven og spekeskinker. Vermuten kan brukes i kjøtt- og tomatbaserte retter. Jeg synes den er deilig syrlig, fint krydret og har klar smak av modne plommer.

Fakta fra produsent:

Smak: Rund, rik, sitrus, pærer, krydder og urter.

Duft: Fruktkompott, svisker, valnøtter, noe gress, kanel, vanilje, pepper.

Sukker: 130 gram per liter

Importør: Cask AS

l1030785
Dolin Vermouth de Chambray Dry servert i ALBA WHISKY FINE LINE fra Magnor.

Dolin Vermouth de Chambéry Dry

Dette er visstnok den perfekte vermut å bruke i en Dry Martini (50/50 blanding). Vermuten kan serveres til rå skalldyr, pesto eller geitost. Vermuten er lett syrlig, frisk og lett.

Fakta fra produsent:

Smak: Rund munnfølelse, svakt nøtter, frukt, noe bitter sitrus.

Lukt: Sitrusskall, urter

Sukker: 25 gram per liter

Importør: Cask AS

l1030781
Dolin Vermouth de Chambéry Blanc servert i glasset ALBA CHAMPAGNE FINE LINE fra Magnor.

Dolin Vermouth de Chambéry Blanc 

Vermuten er søt, men med masse sitrustoner. Server den gjerne med en skive jordbær og en sitrontwist. Den kan med hell serveres til oster. Bruk den i en Blond Negroni eller en El Presidente.

Fakta fra produsent:

Smak: Rund inngang, sitrus, fersken, god lengde

Lukt: Urter, sitrus, blomster.

Sukker: 130 gram per liter

Importør: Cask AS

l1030812
Noilly-Prat Original Dry servert i glasset ALBA CHAMPAGNE ANTIQUE fra Magnor.

Noilly-Prat Original Dry 

Vermuten er tørr, aromatisk og ren i smaken. Dette er den originale tørre vermuten fra Sør-Frankrike som egner seg supert som en aperitiff eller i klassiske cocktails. Prøv den sammen med østers.

Fakta fra produsent:

Smak: Middels fyldig og fint krydret vermut med fint avstemt bitterhet. Tørr.

Lukt: Sammensatt krydret aroma med preg av appelsin og kanel.

Sukker: 35 gram per liter

Importør: Bacardi Norge AS

Vermut fra Italia:

l1030798
Barbero Bianco servert i glasset ALBA WHISKY ANTIQUE fra Magnor.

Barbero Bianco 

Vermuten er søt og lett krydret. Det er en vermut som egner seg supert på egenhånd servert med is og sitron. Fordi smaken er såpass lettkrydret er den enkel å servere til all slags snacks og fingermat.

Fakta fra produsent:

Smak: Vermut med middels fylde og innslag av kanel, sitrus og malurt. Søt.

Lukt: Krydderpreget aroma med streif av kanel, sitrus og malurt.

Sukker: 145 gram per liter

Importør: Interbrands Norway AS

l1030831
Martini Rosso servert i glasset ALBA WHISKY ANTIQUE fra Magnor.

Martini Rosso

Klassikeren serveres best sammen med salt snacks. Den kan med stort hell serveres i en Negroni eller en Americano.

Fakta fra produsent:

Smak: Søt vermut med middels fylde og tydelig krydderpreg. Bitter ettersmak.

Lukt: Krydret aroma med innslag av sitrus og litt karamell.

Sukker: 153 gram per liter

Importør: Bacardi Norge AS

l1030839
Martini Extra Dry servert i ALBA LONGDRINK ANTIQUE fra Magnor.

Martini Extra Dry 

Vermuten er perfekt å servere med tonic og sitronskive. Den er perfekt å nyte med hermetisert fisk som sardiner og ansjoser.

Fakta fra produsent:

Smak: Sitron, bringebær, tre, lett krydder.

Lukt: Bringebær

Sukker: 26 gram per liter

Importør: Bacardi Norge AS

l1030836
Martini Rosato servert i glasset ALBA HVITVIN ANTIQUE fra Magnor.

Martini Rosato

Vermuten er søt med en deilig smak av krydder. Den egner seg å servere sammen med tonic og isbiter. Server den til grillede grønnsaker.

Fakta fra produsent:

Smak: Søt vermut med middels fylde og preg av krydder og urter, lett bitter ettersmak.

Lukt: Krydder- og urtepreget aroma med innslag av røde bær og sitrus.

Sukker: 165 gram per liter

Importør: Bacardi Norge AS

l1030834
Martini Bianco servert i glasset ALBA DRAM FINE LINE fra Magnor.

Martini Bianco

Dette er Norges mest solgte vermut. Denne søte vermuten har deilig smak av varme krydder. Prøv den med salte oster og oliven. Server den med tonic, på is eller med kullsyreholdig vann.

Fakta fra produsent:

Smak: Søt vermut med middels fylde og innslag av kanel, vanilje og litt malurt.

Lukt: Krydderpreget aroma med innslag av vanilje og kanel.

Sukker: 168 gram per liter

Importør: Bacardi Norge AS

l1030849
Martini Riserva Speciale Ambrato servert i glasset ALBA LONGDRINK ANTIQUE fra Magnor.

Martini Riserva Speciale Ambrato (Produktet kommer på markedet i 2017, og forhåpentligvis i første halvdel.) Bruk den gjerne i en Negroni eller på is.

Fakta fra produsent:

Vermuten er laget på Moscato d’Asti DOCG, kinin og kinesisk rabarbra.

Smak: lett bitter, frisk, sherry-aktig, floral og honningpreg.

l1030847
Martini Riserva Speciale Rubino servert i glasset ALBA RØDVIN FINE LINE fra Magnor.

Martini Riserva Speciale Rubino (Produktet kommer på markedet i 2017, og forhåpentligvis i første halvdel.)

Fakta fra produsent:

Den er faktisk laget av Lange DOC Nebbioloviner, altså røde druer, noe som ikke er vanlig i vermut. Vinen er smaksatt med italiensk Mariatistel og rødt sandeltre. Bruk den gjerne i en Negroni eller på is.

Smak: Rik, behagelig medisinsk og fyldig. Den har en alkoholstyrke på 18% og fargen er rubinrød.

l1030795
Pinzano Bianco servert i glasset ALBA VANN ANTIQUE fra Magnor.

Cinzano Bianco

Uttrekk av 30 ulike krydder og urter filtreres og destilleres. Ekstraktene blandes med en utvalgt italiensk hvitvin. Den har fin bitterhet. Server den med agurkremser eller jordbær over masse is. Den egner seg også å servers blandet med grapefruktjuice.

Fakta fra produsent:

Smak: Vermut med middels fylde og preg av vanilje og kanel. Søt.

Lukt: Krydderpreget aroma med innslag av vanilje og kanel.

Importør: Robert Prizelius AS

l1030792
Pinzano Rosso servert i glasset ALBA RØDVIN ANTIQUE fra Magnor.

Cinzano Rosso

Vermuten er også en klassiker i polhyllen. Den egner seg godt til å serveres over is med appelsinskive i glasset. Miks den med eplejuice, tonic eller sodavann.

Fakta fra produsent:

Smak: Fruktig søt, bitter med et snev av karamell

Lukt: Vanilje, røde bær, urter og krydder

Sukker: 140 gram per liter

Importør: Robert Prizelius AS

l1030790
Cinzano Extra Dry servert i glasset ALBA HVITVIN FINE LINE fra Magnor.

Cinzano Extra Dry

Vermuten er tørr og sherryaktig i smaken. Prøv den i en Dry Martini eller andre drinker med gin eller vodka. Drikk den gjerne over isbiter med sitronskive til hermetisert sjømat og spekemat.

Fakta fra produsent:

Smak: Lett medisinsk og bitter. Tørr.

Lukt: Medisinsk og tørr vin

Importør: Robert Prizelius AS

l1030843
Scarpa Vermouth Bianco servert i glasset ALBA LONGDRINK FINE LINE fra Magnor.

Scarpa Vermouth Bianco

Denne vermuten er søt og laget av Moscato D.O.C.G. Den er laget på den gamle måten der urtene er veldig fremtredende. Super alene med isbiter og oliven. Den passer godt til fingermat laget av sjømat og snacks.

Fakta fra produsent:

Smak: Smaker av litt moscato med spicy toner

Lukt: Duft av kamomille, koriander og sambuca.

Sukker: 145 gram per liter

Importør: Moestue Grape Selections AS

l1030828
Scarpa Vermouth Di Torino servert i glasset ALBA LONGDRINK FINE LINE fra Magnor.

Scarpa Vermouth Di Torino 

Vermuten er laget på Moscato D.O.C.G. Prøv den i en Martinez  eller over is med appelsinskive. Jeg synes den er frisk, men den har også kraftig smak av varme krydder som kardemomme og kanskje litt kanel.

Fakta fra produsent:

Smak: Spicy toner med smak som bekrefter nesen.

Lukt: Rik nese med florale toner og koriander.

Sukker: 155 gram per liter

Importør: Moestue Grape Selections AS

l1030817
Antica Distilleria Quaglia Maliarda servert i glasset ALBA WHISKY FINE LINE fra Magnor.

Antica Distilleria Quaglia Maliarda
Vermuten er krydret, aromatisk og rund. En spennende vermut for den som allerede har smakt Cinzano og Martini og ønsker å utforske videre. Den egner seg servert med appelsinskive og klassisk vermut-mat.

Fakta fra produsent:

Smak: Krydret, frisk og balansert.

Lukt: Krydderurter.

Sukker: 180 gram per liter

Importør: Podium Wines AS

l1030821
Antica Distilleria Quaglia Maliarda Rosso servert i glasset ALBA CHAMPAGNE ANTIQUE fra Magnor.

Antica Distilleria Quaglia Maliarda Rosso

Vermuten er søt, aromatisk med et deilig medisinsk preg. Den er super i en Negroni eller over en isbit med appelsinskive. Server den med klassisk vermut-mat som salt snacks eller oliven.

Fakta fra produsent:

Smak: Fyldig, søt inngang med urter. Frisk og balansert. Lang avslutning.

Lukt: Sødme, urter og tobakk

Importør: Podium Wines AS

l1030804
Carpano Dry servert i glasset ALBA VANN FINE LINE fra Magnor.

Carpano Dry

Bruk den i en Dry Martini eller servert med masse is. Den inneholder malurt, urten som heter wormwood på engelsk. Wermut sies å være det egentlige navnet på vermut. Det er det tyske navnet for malurt. Prøv den til ost.

Fakta fra produsent:

Smak: Bitter, tørr.

Lukt: Bittersøt

Sukker: 30 gram per liter

Importør: Interbev AS

l1030808
Carpano Classico servert i glasset ALBA RØDVIN ANTIQUE fra Magnor.

Carpano Classico 

Vermuten har en deilig smak av svisker og er lett krydret. Dette er en veldig behagelig og mild vermut som egner seg for skeptikere. Bruk den i cocktails som Manhattan, Negroni, Hanky Panky eller over is med appelsin.

Fakta fra produsent:

Smak: Velbalansert smak av vin, urter og krydder.

Lukt: Søtlig med aroma av vin, urter og krydder.

Importør: Interbev AS

l1030801
Carpano Punt e Mes servert i glasset ALBA RØDVIN FINE LINE fra Magnor.

Carpano Punt e Mes

Denne er ganske spesiell. Den kalles «vermouth con bitter,” som er en stil innenfor vermuter der det er tilsatt ekstra bitters. Den er litt Fernet Branca-aktig og definitivt ikke for alle. Jeg synes den er veldig fascinerende og spennende. Jeg synes nok den var best som en aperitiff uten mat til. Prøv den med tonic.

Fakta fra produsent:

Smak: Søtlig med smak av krydder.

Lukt: Søtlig med lukt av krydder og urter.

Importør: Interbev AS

l1030810
Carpano Bianco servert i glasset ALBA CHAMPAGNE FINE LINE fra Magnor.

Carpano Bianco 

Hvit Vermut med fint nøttepreg, kan både drikkes bart og med is. Super med oliven og sitron og perfekt til ost, sjokolade og søte retter.

Fakta fra produsent:

Smak: Frisk og kompleks.

Lukt: Sitrus, vanilje, urter, tørket aprikos, rosiner, dadler og appelsinskall.

Importør: Interbev AS

l1030853
Carpano Antica Formula servert i glasset ALBA RØDVIN ANTIQUE fra Magnor.

Carpano Antica Formula 

Kalles for vermutenes Rolls Royce og regnes som verdens første vermut (200 år gammel). Jeg får stjerneanisfornemmelser, noe jeg liker. Den drikkes gjerne på is med appelsin. Prøv den til sjokolade og søte retter eller i cocktails som Negroni og Americano.

Fakta fra produsent:

Smak: Karakteristisk smak av vanilje, appelsin og kirsebær. Lang avslutning.

Lukt: Rik. Vanilje, appelsin og kirsebær.

Importør: Interbev AS

USA:

l1030823
Uncouth Vermouth Beet Eucalyptus servert i glasset ALBA VANN ANTIQUE fra Magnor.

Uncouth Vermouth Beet Eucalyptus 

Dette er en type vermut fra den nye generasjonen vermutprodusenter. Den er knusktørr og aromatisk. Definitivt ikke en vermut for nybegynnere, men et utrolig spennende produkt for de som har smakt litt vermut fra før.  Smak den bar før du prøver den med is. Rett og slett for å smake forskjellen.

Fakta fra produsent:

Smak: Kompleks smak av urter og blomster. Konsentrert og lang ettersmak. Tørr.

Lukt:Aromatisk duft av urter og et streif av rødbeter.

Sukker: 1 gram per liter

Importør: Non Dos As

l1030825
Uncouth Vermouth Apple Mint servert i glasset ALBA HVITVIN FINE LINE fra Magnor.

Uncouth Vermouth Apple Mint 

Som tidligere nevnt, er dette en av de moderne vermutene som finnes på markedet. Jeg liker disse nye stilene, men de er spesielle og helt ulik en klassisk vermut slik vi kjenner den.

Fakta fra produsent:

Smak: Kompleks smak av epler, mynte, blomster og urter. Konsentrert og lang ettersmak. Tørr.

Lukt: Aromatisk duft av epler og mynte.

Sukker: 1 gram per liter

Importør: Non Dos As

Takk til Magnor for lån av glass til denne fotoshooten. Serien heter Alba Fine Line og Alba Antique.

Spansk vintage sifong-flaske til vermutbruk.
Spansk vintage sifong-flaske til vermutbruk.

 

Kategorier Ukategorisert Stikkord
Forrige

Den ultimate guiden til Roma

Spis etnisk i London

Neste

3 kommentarer om “Bytt ut prosecco’n med denne!”

 1. Jeg har fått dilla på vermut, gøy å eksperimentere med de forskjellige i drinker, negroni etc. Denne artikkelen er gull!

  Svar
 2. Jeg anbefaler å prøve Barbero Bianco og tonic med rabarbrasmak! Fyll et glass med is og like deler vermouth og tonic!

  Nydelig en varm sommerdag! 🙂🌞

  Svar

Legg igjen en kommentar