Burger-bonanza!

(Annonsesamarbeid med Grøstadgris)

Jeg kan ikke motstå en god burger. Jeg lager ofte både burger og brød fra bunnen av, men det skjer også at jeg tar en snarvei. Nå finnes det så mange gode burgerbrød på markedet. Jeg elsker de lette smøraktige brioche-variantene og da slipper jeg å bake brødene selv. Vi er bare to i husstanden og vi mangler plass i fryseren. Da er det litt bortkastet å bake brødene selv. Men jeg har flere gode oppskrifter på hamburgerbrød på bloggen, så det er bare å søke, så finner du dem.

Grøstadgris har en genial to-pack med burgere. Grøstadburgeren inneholder 90 % kjøtt (63 % svinekjøtt av frilandsgris, 27 % storfekjøtt). Den inneholder ikke melk eller gluten.

Burgerne er lette å steke på grillen eller i stekepannen. De er lubne, lekre og milde i smaken på grunn av svinekjøttet. Dette gjør dem ideelle når det kommer til å smaksette burgerne – både med salt og søtt tilbehør.
Burgerne er stekt fra før så du skal bare varme dem, ok?

Jeg har laget tre deilige burgere med forskjellig toppinger. Håper du vil prøve deg på dem. Så lenge du har burgere og -brød i huset er det jo ingen sak å legge inn litt innsats i tilbehøret.

Burgerbrødene varmer jeg alltid med snittsiden ned i pannen eller på grillen. Det tar ikke mange sekundene å få en litt mer spennende smak på brødet. Prøv det!

Den vanligste måten å montere en burger på er slik:
Burgerbrød nederst. Så legger du på salatblad (dette for å ta kjøttsaftene slik at brødet ikke blir soggy. Burgeren, med eller uten ost legges på salatbladet, så kommer tomatskive og løkskiver før du legger brødet på toppen som evt er smurt med en dressing eller majones på snittflaten.

Men jeg har ikke laget vanlige burgere. Men den første har alle elementene som ved en klassisk cheese burger, men min har mer pønsj i smakene. Jeg kaller den en Umamiburger.

Umamiburger
1 hamburgerbrød
1 Grøstadburger
Salatblad.
1-2 skiver Montery Jack burgerost eller annen amerikansk ost.
Dressing:
6 ss rømme
1/2 fedd hvitløk, presset
1/2 ts sitronsaft
10 små tomater
noen skiver løk

Start med å dele tomatene i to og legg dem med snittflaten opp på et bakebrett. Dryss bittelitt flaksalt over og ringle noen dråper olivenolje over. Sett i ovnen på 180 grader i ca 20 minutter til konsistensen på tomatene er mye tørrere. Denne prosessen gjør at tomatene blir enda mer konsentrert i smaken.
Bland sammen dressingen. Stek burgeren. Legg osteskiven (e) på toppen og legg et lokk over slik at osten smelter.

Legg salatbladet på burgerbrødet. Så burgeren med ost, semitørkede tomater, løkskiver og dressingen før du setter på burgerbrød-«hatten».

Burger nummer to er av det fyrrige slaget. Jeg har brukt både chorizo, løk, paprika og chili som jeg har surret lenge over lav temperatur i pannen. Dessuten smeller jeg til med en fetaost-dressing for å få et kremet element og deilig syrlighet og fylde fra rømmen og fetaosten.

Fyrrig Burger
1 hamburgerbrød
1 Grøstadburger
Salatblad
dressing:
4 ss rømme
1 pakke ekte fetaost
1 ts sitronsaft
1 løk, skåret i tynne skiver
4 ss grovhakket chorizopølse (Grøstad har gode pølser)
1 rød paprika, skåret i trimler
1 rød chili, skåret i tynne ringer

Stek burger og varm brød.

Bland rømme, sitronsaft og fetaost. Bruk en stavmikser for å få dressingen glatt.
I en panne surrer du løk, chorizo og chili i litt olivenolje. Dryss over litt flaksalt og pepper. La løken bli myk. Tilsett paprika og la sette surre ti minutter.
Legg salatblad på burgerbrødet. Så legger du på burger og en stor klatt fetadressing. På toppen en solid mengde legger du løk- og paprikablandingen før du setter på burgerbrød-«hatten».

Den siste burgeren jeg har laget kommer til å sette sinnene i kok. Jeg har brukt ananas. Jepp, det har jeg! Jeg elsker grillet ananas til svinekjøtt. Og for den som ikke liker det: Ta deg sammen. Det må prøves.
Til ananasen har jeg også brukt sprøstekt spekeskinke. Du kan også bruke Grøstadgris sitt tørrsaltet bacon i skiver. Uansett hva du velger legger du skivene på et bakebrett og steker i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter eller til skinken/baconet er sprøtt. Dette er den ideelle måten å sprøsteke spekeskinke og bacon på.

Som om ikke dette var nok så har jeg laget min egen søte chilisaus. Den passer så godt sammen med burgeren og ananasen. Et lite sting av chili setter en stor prikk på verket.

Hawaii-burger
1 hamburgerbrød
1 Grøstadburger
Salatblad.
fersk ananas skåret i skiver og grillet på grill eller i grillpanne til den er myk og deilig
2 skiver spekeskinke eller Grøstadgris tørrsaltet bacon
jalapeño-chili eller grønn chili skåret i skiver
Søt chilisaus:
1 ss finhakket ingefær
1 hvitløksfedd, finhakket
1 rød chili, finhakket
1/2 dl sukker
1 dl vann
2 ss eplesidereddik

Kok opp vann, sukker, chili, ingefær, hvitløk og eddik. La koke godt inn til en sirup. Ta dressingen av platen og ha over i en skål.
Stek spekeskinke eller bacon som beskrevet over. Stek eller grill burgeren, varm burgerbrødet og grill ananasskiven.

Legg salatblad på burgerbrødet. Så legger du på burgeren og en liten skje av dressingen. Legg på spekeskinke/bacon og ananas. Legg litt mer av den deilige chilidressingen på ananasen før du legger på et par skiver jalapeño og til slutt burgerbrød-«hatten».

Til burgerne har jeg laget Taffelsticks. Dette gjør du enkelt ved å høvle staver av potet. la potetstavene ligge i vann noen minutter for å bli kvitt overflødig stivelse. Skyll dem i kaldt vann noen ganger før du tørker dem med kjøkkenpapir.
Varm 1 liter solsikkeolje i en høy kjele til oljen er veldig varm. Tilsett potetstaver i porsjoner. Du skal fritere poteten, ikke koke den i olje. Når potetstavene er gylne tar du dem ut og legger på kjøkkenpapir. Gjenta i puljer til du har stekt alle potetstavene. Legg til slutt alle stavene tilbake i oljen og friter til alle stavene er gylne og sprø.

Ta ut og legg på rist. Krydre med grillkrydder eller salt og server med en gang.

Til info: Jeg har et kommersielt samarbeid med Grøstadgris som jeg er veldig stolt over å ha da Grøstadgris behandler dyrene sine godt.

Forrige

Liv og røre på Røros

Heftige grillflammer i Trondheim

Neste

Legg igjen en kommentar