Da jeg fikk en invitasjon til å være med på en Masterclass for å lære om forskjellene mellom Rufina og Biella sto jeg der med et stort spørsmålstegn over hodet. Rufina har jeg hørt om, men hva er Biella?
Selv om jeg er langt over middagshøyden når det kommer til alder er jeg aldri fremmed for å lære nye ting. Vin er et tema som jeg er utrolig interessert i, men jeg føler at jeg ikke kan så mye. Jeg vet hva som er godt og ikke godt, men det går ikke på kunnskap, det går på helt personlige opplevelser. Det er for så vidt også en slags kunnskap. Men jeg er nysgjerrig. Jeg vil vite mer om vin for å kunne vite hva jeg smaker. Hva slags drue er brukt? Hvordan ser det ut der druene vokser? Har det vært et bra år? Hvem er det som sliter år etter år for å få det best mulig resultat i flasken med vin som jeg drikker?
Jeg takket ja til invitasjonen og satte meg på flyet til Milano. Derfra ble jeg kjørt til Piemonte og byen Lessona – en liten landsby i regionen Biella.
Når du hører Piemonte tenker du sikkert på Barolo, Barbaresco og Langhe. Dette er verdenskjente vinområder i Piemonte og du kan kjøpe masse viner derfra på Vinmonopolet.
Men Biella? Har du hørt om dette området?
Det er ikke så rart hvis du ikke har det. Vinområdet i Alto Piemonte har fått en ny storhetstid etter tiår i fullstendig tørke.
I 1905 ble hele vinområdet, som den gang var på hele 445 kvadratkilometer, truffet av et forferdelig haglvær som utryddet hele årgangen av druer. På samme tid hadde tekstilbransjen slått seg godt til rette i området grunnet det myke og fine vannet i elvene. Mange vinbønder fant ut at det var mer lukrativt å starte i tekstilbransjen og forlot derfor sine ødelagte vingårder.
Nå, i moderne tid: Tekstilindustrien døde med tiden ut, for i Kina var det billigere å produsere.
Det var på tide å børste støv av de gamle vingårdene.
De siste 10-20 årene har Biella sakte, men sikkert begynt å komme seg på beina igjen og vinbønder har startet vingårder der de produserer flotte, lettere nebbiolo-viner.
De fleste vinene er spontanfermenterte og laget på naturgjær.
Det er ikke bare Nebbiolo-druen som vokser i Biella, også den lokale varianten, Vespolina er å finne i blender, men også i noen tilfeller alene.
Det har vært dyrket druer i Biella siden 1700-tallet.
På min reise i Biella møter jeg flere vinbønder som har valgt å sette i gang med vinproduksjon igjen.
Det finnes noen få produsenter fra Biella-området representert på Vinmonopolet, og av de jeg møtte er to av dem tilgjengelig. Tenute Sella 1671 er en av dem, og de er også de eneste som har produsert vin kontinuerlig siden 1671.
Den andre produsenten du vil kunne finne på Vinmonopolet er Villa Guelpa.
Daniele Dinoia driver vingården og ikke minst det lille B&B som jeg er så heldig å få bo på. Fire sjarmerende dobbeltrom finnes på dette B&B.
I de neste dagene skal jeg besøke flere av vinprodusentene i Biella, møte masse spennende mennesker og lære om vinene fra Biella og Rufina – vinområdet øst i Toscana.
Hvorfor arrangerer så disse to distriktene en Masterclass for vinimportører og journalister? Druene er åpenbart ikke de samme, da Nebbiolo bare dyrkes i Piemonte.
Ja, det er visstnok flere likheter mellom stilene enn man skulle tro.
Vinekspert og forfatter Kerin O’Keefe holder Masterclass for oss og forteller:
–Begge er Noble Wines, som betyr dette: En Noble Wine er en vin som er laget av en av de 18 internasjonale druetypene som gror i de største vinområdene i verden. Dette er druer som holder AOC eller DOC-standard.
I Biella dyrkes Nebbiolo, Vespolina, Croatina, Bonarda
I 1999 kom Paulo de Marci fra Toscana og satte fart på vinindustrielen i Biella igjen. Nå er det ca 10 kvadratkilometer med produktive vinmarker i Biella til sammenlikning med 445 kvadratkilometer før den store haglstormen.
Kerin O’Keefe fortsetter:
– Rufina er et av de fire områdene som i 1716 ble definert som en av fire vinområdet i Italia. Rufina-viner er raffinerte og lagringsdyktige, akkurat om Biella-viner. De lages av Sangiovese-druen. Rufina finnes i det nordligste Chianti-området i Toscana.
– Områdene Biella og Rufina har samme klima. Rufina har kalkholdig jord, mens Biella har gul sand, maritim sand og det som heter supervulkansk jord. Det er den sureste jorden i hele den vinproduserende verden (PH 5,06 gjennomsnittlig). Klima er kaldt og regntungt med stor forskjell på dag- og nattemperaturer. Biella er det mest regntunge området i Italia.
Chianti Rufina er et lite område med masse historie. Mange vinbønder driver økologisk og som i Biella, regner det også mye i dette området.
På 90-tallet prøvde en del vinbønder å lage viner med internasjonale druer. Det er det slutt på nå. Vinene som produseres nå er mye mer elegante.
Dette er Biella-vinene vi smaker på under Masterclass’n på vidunderlige Villa Era:
Villa Guelpa, Longitudine 8 26 (100% nebbiolo). Denne finnes på Vinmonopolet. Dette er en fruktig og lekker vin. Også rosévinen deres (som er fantastisk god) er å finne på polet.
Villa Era, Coste Delle Seria DOC 2015 (100% nebbiolo). Villa Era produserer bare ca 1000 flasker vin hvert år. De hadde tre hektar vinmarker, nå bare en hektar. Målet er å en gang ha to hektar med vinmarker.
Villa Era er et fantastisk vinpalass som man også kan overnatte på. Vinen er elegant og lett pepperaktig.
La Badina, Lessona DOC 2013 (100% nebbiolo). For en herlig vin. Den er bløt med lett pepper. Dette er en av vinene fra området med ekstremt sur jordsmonn.
For det meste gul sand her. Sertifisert øko fra neste år.
Massimo Clerico, Lessona DOC Reserva 2012. (98% nebbiolo, 2 % vespolina) Dette er en nydelig vin med masse nydelig frukt og syre. Jeg likte alle vinene jeg smakte fra Massimo i løpet av helgen.
Massimo har 2,5 hektar vinmark.
Castello di Montecavallo (100% nebbiolo). Chiara Redda jobber sammen med vinmaker Andrea. Jeg fikk æren av å spise lunsj på slottet sammen med Chiara der hun fortalte om vingården sin. Det har blitt laget vin her for over 1000 år siden. Før hadde familien hennes ca 8 hektar vinmarker. Hun tok over driften i 2000. Hun har nå ca 3 hektar. Familien har gitt bort den beste vingården til munker som bor på området. De produserer vinen sin i det gamle vineriet. Chiaras viner lagres i det nye vineriet som hun har fått bygget i den gamle stallen.
I 2006 lagde hun sitt eget vingård slik den er nå. Hun lager økologisk vin, men er ikke sertifisert. Hun har til og med laget naturviner.
Andra har til og med et ønske om å lage vin i qvevri (leirkrukker slik de lager vin i Georgia). Chiara driver et Agriturismo og B&B på det eventyrlige slottet.
Hun forteller at mange kvinnelige vinmakere i området har arvet eiendommene fra sin familie og derfor startet med vin.
Tenute Sella 1671, San Sebastiano allo Zoppo 2009, Lessona. (85% nebbiolo, 15% Vespolina). Vinen får du på Vinmonopolet. Denne vingården har produsert viner uavbrutt siden 1671. Tørr vin med mye syre.
Tenute Sella 1671 har mange vinmarker og forskjellige jordsmonn gjør at samme drue smaker forskjellig. De lagde vin til tekstilarbeiderne på fabrikkene, for det var vanlig å lønne dem med vin og ris.
Chianti Rufina-vinene vi smakte:
Fattoria Lavacchio, Ludie, Chianti Rufina DOCG Riseva 2011(100% Sangiovese) (øko). Nydelig vin! Kirsebær og krydder.
Frescobaldi, Nipozzano Vecchie Viti 2012 Chianti Rufina Riserva DOCG. (Sangiovese, malvasia nera, colorino, canaiolo) Denne finnes på Vinmonopolet. De har forandret på lengden på skallkontakten for å f åen vin med lavere alkoholinnhold og en mer elegant vin. Flott konsetrasjon av frukt og fin syre.
I Veroni, Chianti Rufina Riserva DOCG 2015(øko) (100% Sangiovese). Tanninrik, kraftig vin med masse mørk frukt.
Colognole, Chianti Rufina Riserva del don, vendemmia 2009. (100% Sangiovese). Denne vinen får du på Vinmonopolet. Dette re en av vinprodusentens beste årganger. Det var et varmt år men med mye regn. Vinene har masse tanniner og er ganske alkoholtung.
Fattoria Selvapiana, Chianti Rufina DOCG Riserva Vigneto Bucerchiale 2013. (100% Sangiovese) (øko) Denne får du Vinmonopolet.
Dette skal være en av de mest klassiske rufina-vinene. Bløt og masse mørk frukt.
Il Pozzo, Chianti Rufina DOCG Riserva 2013 (90% Sangiovese, 10% Rimanente). Bløt med smak av kirsebær.
Grignano, DOCG Chianti Rufina riserva ”Poggio Gualtiere 2001 (kan fremdeles lagres i 10 år). (100% Sangiovese) De har drevet økologisk i vinmarken siden 2008. Smak av tjære vanilje, bringebær.
Til info: Jeg har vært på pressetur til Biella.