Bao buns med andebryst og spicy appelsinglaze

//Innlegget inneholder reklame for Gårdsand//

Jeg elsker mat jeg kan spise med fingrene – og som holder formen. Det gjelder ikke tacoskjell med fyll. For noe griseri. Jeg fikser ikke å spise en slik uten å søle alt av salsa og rømme nedover meg. Og det er typisk at jeg for en gang skyld har på meg noe annet enn sorte klær den dagen jeg gjør et tappert forsøk. Kjenner du deg igjen?

Det er mye mat man kan spise med fingrene uten å søle. Wraps er en ting, Bao buns er en annen ting. Jeg elsker Bao buns! Myke, deilige, dampede boller som du lett fyller med godsaker. Det vanlige er å fylle dem med skiver av mør ribbe. Det er en super måte å bruke rester på. Denne gang har jeg brukt saftige skiver av andebryst. And er så anvendelig! Jeg bruker asiatiske smaker som ingefær, hvitløk, koriander, chili og vårløk. Men det som virkelig gir den fantastiske smaken her er Five spice-krydder. Dette kan du lage selv eller kjøpe ferdig i butikken.

Krydderet består av disse fem krydderne (derav navnet Five spice): Stjerneanis, fennikel, kanel, nellik og szechuan-pepper. Jeg bruker også siste rest av vinterens blodappelsin. Får du ikke tak i dem kan du selvsagt bruke vanlige appelsiner.

Klar, ferdig, nyt!

På samme måte som med taco kan du fylle en bao bun med akkurat det tilbehøret du vil. Noen liker mer chili. Noen vil ikke ha vårløk. Gjør som du vil!

Syltet agurk: Jeg har lynsyltet noen remser agurk som jeg skjærer tynt med grønnsaksskrelleren. De har jeg lagt i en lake. Oppskrift kommer her:

2 dl vann

1/2 dl vanlig eddik

4 ss sukker

Kok opp laken og la sukkeret løses opp. Kjøl ned laken og legg agurkstrimlene i laken i 30 minutter. Hell av væsken, skyll og tørk remsene med kjøkkenpapir.

Bao buns: Skal du lage denne retten til middag kan du sette deigen til Bao buns i forkant. Den skal heve og har bare godt av å stå å kose seg i en time eller mer.

Slik lager du bao buns:

1 ts sukker

2 ts tørrgjær

2oo ml lunket vann

300 g hvetemel

1/2 ts nøytral olje

1 ts flaksalt

Hell gjær, sukker og vann i en bakebolle. La dette stå til det har dannet seg et skumlag på overflaten av gjærvannet. Dette er viktig. Får du ikke til dette kan forklaringen være at vannet er for kaldt eller for varmt slik at gjæren ikke aktiveres. Prøv i så fall på nytt.

Når du har fått skumlaget på toppen blander du inn salt, olje og mel. Kjør i kjøkkenmaskin til du har en glatt og fin deig. Den skal være litt bløt. Dryss litt mel over og samle deigen til en klump. Sett til heving på et lunt sted.

Del deigen i åtte emner. Trill ut til boller og hev en halv time. Kjevl så ut hver bolle til litt ovale rundinger. Brett over og legg i dampekurv med bakepapir i bunnen. Bambuskurver til damping får du kjøpt til en billig penge i asiatiske butikker. De anbefales på det varmeste.

Sett på lokket og sett kurven over en gryte med litt kokende vann i. La gryten stå på platen og nesten maks varme. Damp bao buns’ene i ca 12 minutter. Ta av lokket og la dem kjøles litt ned før du deler dem i bretten og fyller dem med herlige ting.

Anden: Rut skinnet på andebrystene med en skarp kniv. Et andebryst er nok til to personer i denne retten.  Krydre dem godt med five spice-krydder og flaksalt på begge sider.

Stek andebrystene med skinnsiden ned i tørr, varm panne. Senk temperaturen til medium pluss og la anden ligge i pannen til mye av fettet under skinnet er smeltet bort. Ikke brenn skinnet, så følg med. Bruk en sauseskje til å ta ut litt av det smeltede fettet fra pannen. Ikke kast det ut. Det er ypperlig å bruke til steke poteter, grønnsaker eller sopp i.

Perfekte skiver av andebryst.

Snu andebrystene når du er fornøyd med fargen på skinnet. Stek noen minutter til du har en gyllen hinne på kjøttet. Legg andebrystene i en ildfast form med skinnsiden opp i forvarmet ovn (200 grader) i 10 minutter. Ta dem ut og la dem hvile før du skjærer dem i tynne skiver. Dryss litt flaksalt over.

Kok in til du ser store bobler.

Appelsinglaze: Pannen som du har stekt andebrystene i må du ikke vaske. Her sitter det gode smaker. Press saften fra 3 kjøttfulle blodappelsiner. Tilsett 2 ts finrevet ingefær, 1 ts finrevet hvitløk, 1/2 finhakket chili, 2 ss sukker og 1 stjerneanis. La dette lokke godt inn til en tykk saus. Smak til med litt presset sitron.

Nå kan du bygge din egen bao bun.

Tilbehør: Masse frisk koriander, hakket chili (for den som vil ha mer) og tynnskåret vårløk. På samme måte som med tacofredagen, lar du hver og en bygge sin egen bao bun. Sørg for å få masse av den deilige appeilsinglazen mellom andeskivene.

Ekte fingermat.

Til info: Denne oppskriften er laget som et del av et samarbeid jeg har med Gårdsand.
Gårdsand har fantastiske produkter og det er derfor helt problemfritt for meg å samarbeide med slike flinke folk. 

Forrige

Asiatisk taco til freda’n?

Lag en forfriskende Bellini til påske

Neste

Legg igjen en kommentar