Babka – den mest trendy kaken akkurat nå

Er du Seinfeld-fan? Da husker du kanskje episoden med The Chocolate Babka der Elaine og Jerry står i kø hos bakeren og har glemt å ta kølapp? De skal kjøpe den siste Chocolate Babka’n i butikken, men noen foran dem i køen (dvs. etter dem i køen, fordi de har glemt å ta kølapp) stikker av med den. Og disse menneskene skal i samme selskap. Det er krise, med andre ord. (se klipp fra episoden lenger ned i saken)

Den kaken, Babka altså, er nå blitt selve trendkaken. Du kan knapt ta opp et utenlandsk matblad uten å se en fristende babka med enten sjokoladefyll eller med kanel og sukker. Jeg har ikke funnet på oppskriften selv, men plukket inspirasjon fra flere oppskrifter jeg har funnet på det store internettet. Lyst til å lage babka? Min inneholder boks nydelig nøtte/sjokoladefyll som jeg kjøpte i Italia, men du kan lage den med kanel, sukker og smør, sjokade, nøttepålegg eller smeltet sjokolade blandet med smør. Dette tenker jeg du får til helt av deg selv. Jeg gir deg i alle fall selve oppskriften og fremgangsmåten på kaken, så kan du fylle den med det du vil.

Sjokolade-babka.
Sjokolade-babka.

Slik lager du Babka:

Deigen:

 • 530 g hvetemel
 • 100 g sukker
 • 1 ss tørrgjær
 • Revet skall av ½ appelsin
 • 3 store egg
 • 120 ml melk
 • ¾ ts fint havsalt eller en god klype flaksalt
 • 150 g romtemperert smør, skåret i små terninger
 • Nøytral olje (solsikke, raps) for smøring av form

 For sukkersirup til å ha på toppen av kaken etter steking:

 • 120 ml vann
 • 100 g sukker

Ha mel, sukker, gjær, og appelsinskall i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland på lav hastighet. Tilsett egg og melk og bland på middels hastighet til deigen kommer sammen, 2-3 minutter. Tilsett salt, deretter smør, noen terninger av gangen. Bland i ca. 10 minutter på middels hastighet, inntil deigen er helt glatt, elastisk, glinsende og ikke fester seg til sidene av bollen. Legg deigen i en stor bolle smurt med olje. Dekk til med plastfolie, og la stå i kjøleskapet i minst 6 timer, men helst til dagen etter.

DSCF7823
Herlig italiensk nøtte-sjokoladekrem.
DSCF7825
Pre et tynt lag utover.
DSCF7826
En slags twist.

Smør to brødformer med olje. Del deigen i fire.

Kjevle ut deigen på en melet overflate og form til fire like rektangel som fyller ca størrelsen av en bakeplate. Spre fyllet du velger på hele den ene siden (la det være igjen litt kant på alle fire sidene som ikke har fyll på seg).

Bruk begge hendene til å rulle opp rektangelet som en rull. Gjør det samme med de tre andre. Så vikler du to ruller sammen til en slags twist. Legg i brødformen. Du har nå to brødformer med to twister.

Forvarm ovnen til 190 ° C og stek kakene midt i ovnen i ca 25-30 minutter. Sjekk om den er gjennomstekt ved å stikke en trepinne i deigen. Følger det med deig, trenger kaken mer tid i ovnen.

Mens kakene er i ovnen, lager du sirup. Smelt sukker i vannet og kok opp. Sett til avkjøl ing. Så snart kakene kommer ut av ovnen, heller du sirupen over dem. Bruk alle sirup, selv om det ser mye. La kakene avkjøles før servering. Serveres varm eller ved romtemperatur.

DSCF7849
Dette er en sinnssykt god kake, skal jeg si deg.

 

Forrige

Frokostpizza med egg og bacon

Basilikumkrem på under et minutt

Neste

Legg igjen en kommentar