Åpning av Maschmanns matmarked på Skøyen

Lørdag 1. desember åpnet et nytt matmarked i Oslo, denne gang på Skøyen på Oslos vestkant.
Man kan neppe sammenlikne Matmarkedet Vulkan med Maschmanns matmarked. Det er to helt forskjellige ting. Vulkan er en enorm hall med masse serveringssteder og små selvstendige butikker. Maschmanns er en stor butikk med flere avdelinger. Det er kun et serveringssted der.

Jeg var der på åpningsdagen og kjempet meg gjennom hylleradene sammen «hele» Oslo vest.

Ved inngangspartiet kunne man fylle lungene med lukten av ristede kastanjer. Kontintalt allerede før du går inn i butikken, med andre ord.

Inn til venstre ligger markedets brasseri som jeg tror kan bli et flott tilskudd til et strøk som mangler gode spisesteder.
Resten av lokalet er viet velutstyrt kjøttdisk, grønnsakskurver, delikatesser fra det store utland og innland også, fiskedisk med levende skalldyr, stor ostedisk og egen bakeravdeling. Den store pizzavedovnen de har lovet, kunne jeg ikke se noe sted, men det er deler av lokalet som ikke er åpnet ennå, så det kommer nok.

Utvalget av varer er nøye plukket ut av flinke folk, og man kan sammenlikne dette markedet med et av mine favorittmarkeder i hele verden, nemlig Le grand epicerie, Bon Marché i Paris. En matbutikk som inneholder kvalitet og et imponerende utvalg av spesielle ting fra alle verdenshjørner. Det er mitt kulinariske tempel jeg besøker hver gang jeg er i Paris. (og dit skal jeg faktisk førstkommende torsdag…)

Det som er veldig smart og lurt av de som jobber på dette flotte matmarkedet er at de selger ferdige sauser, puréer osv som går til pinnekjøtt, lutefisk og andre varer som det går mye av på denne tiden. Alt laget på «huset». Dette gjør at de kjemper mot de beste av de beste – Fjelberg og Frognerspecial i Bygdøy allé. Klarer de å stjele noen av kundene til disse, mon tro?

Men! Og det er et stort men: Det koster det hvite ut av øyet å handle på Maschmanns matmarked. 599 kr for et kilo med fersk kongekrabbe. Det er en råvare som finnes i bøtter og spann nedover hele Norskekysten. «Vanlig» pris på dette produktet ligger på ca 400 kr andre steder.
69 000 kr per kg for hvit trøffel(!). Man bruker ikke mye trøffel i en rett, men dette er svært dyrt priset. 89 kr per kilo for sicilianske sitroner, 56 kr for et romanescohode… Er det pga høy leiepris på lokalet at de er nødt til å ta så mye betalt for varene sine, tenker jeg?

Kundene som var representert på matmarkedet lørdag var nok i stand til å betale for seg, men det er noe med at man ikke skal finne seg i alt. Kundene som ventet i kassa for å betale hadde femhundrelappene klare samt synlige nøkkelknipper til sine fine og dyre biler. Hvorfor har vestkantfolk så innmari behov for å flashe at de har mye penger? Dette lurer jeg på….
Men nok om penger. Det som er en utrolig gledelig ting med Maschmanns matmarked er utvalget av grønnsaker. Her finner du polkabeter, gulbeter, gule gulrøtter, lilla gulrøtter, skorsonerrøtter (svartrot), blåpotet og masse. masse mer. Jeg håper så inderlig at dette utvalget av grønnsaker fortsetter, men det kommer an på om kundene tør å prøve grønnsaker med nye farger og utseende. Jeg overhørte en del kunder som ikke ante hva alt dette var for noe. Noen utbrøt med entusiasme: «Nei, se! De har til og med pastinakk!». Pastinakk får du absolutt over alt nå, så hvis det er nivået, er jeg dessverrre redd for at de mer spennende grønnsakene ikke kommer til å selge. Men som matblogger ser jeg det som min plikt å prøve å motivere folk til å prøve slike flotte råvarer. Det blir jo ikke så dyrt hvis man kjøper små mengder. Så kan man heller kjøpe basisvarene i litt billigere butikk.

Det virker som om de som jobber i butikken vet mye, og forhåpentligvis kan de lære sine kunder å bruke råvarene på best mulig måte. Flere av betjeningen som jeg snakket med i butikken var veldig ivrige på å formidle matglede og stolthet over råvarene. Det er flott. Så får det heller være at jenta i kassa ikke visste hva noen av de grønnsakene jeg kjøpte het og måtte spørre for hver ting hun skulle slå inn i kassen…

Markedet er åpent 7 dager i uken fra 10.00 til 20.00. Både Vulkan og Maschmanns matmarked har åpent søndager og det er bare så utrolig flott! Dette kommer til å gjøre noe med oslofolks innkjøpsvaner. Beliggenheten på markedet er perfekt. Rett ved togstasjonen og Vinmonopolet.

Fløteboller fra danske Summerbird, helstekt pattegris, spennende salt, vaktelegg lekkert dandert. Oster til den store gullmedalje fra inn- og utland. Øverst til venstre kan du se bilde av brasseriet.
Urtekurver utenfor butikken, oliven, ristede kastanjer med smaksprøver, kaffe av ypperste kvalitet og spekemat fra italia.
Sjøgress og sushiris i løsvekt, skalldyr og grønnsaker til overpris , men flott kvalitet! Bacon fra A. Idsøe er tidligere kåret av meg til å være verdens beste bacon. Alt dette finner du på det nye matmarkedet.
Gaveesker med kvalitetsprodukter er jo en yppelig julegave til matglade. Du får dem i forskjellige størrelser og med forskjellig innhold. Viltavdelingen tilbyr fersk fugl med fjærene inntakt. Sjeldenheter som skorsenerrot og gule gulrøtter finner du i den flotte grønnsaksavdelingen. Urtek
vaster og «mote-lakris». Alt er på plass i de delikate kurvene og hyllene som butikken er dekorert med.

Gratulerer til Skøyen som har fått sitt eget matmarked. Måtte dette bli et populært sted for matglede og nye smaksopplevelser. Jeg kommer til å gå der, men jeg kommer nok til å holde meg til varer jeg synes er verdt pengene. Vi sees i Karenslyst allé!

Forrige

And med aprikos

Sort ris og ribberester

Neste

Legg igjen en kommentar