And og ananas

Ananas i middagsretter har to leire: De som elsker ananas i mat og de som virkelig intenst hater ananas i mat.

Jeg tilhører den leiren som elsker ananas i saltretter. Jeg digger salt og søtt i samme rett og jeg kan ikke i min villeste fantasi skjønne de som ikke skjønner meg. Det er jo så perfekt!

Jeg har laget mange oppskrifter med ananas i matretter, til og med pizza. Jeg står for alt jeg har gjort. Med strak rygg og stolthet. bare så det er sagt. Jeg elsker ananas i mat.

For et par uker siden kom jeg hjem fra vidunderlige Honolulu. Hovedstaden på Hawaii er verdens kuleste storby og det skal jeg fortelle mer om senere. I mellomtiden kan du lese saken jeg skrev fra da jeg var der for to år siden.

Deilig ananas til anden.

Hawaii = ananas. Det er her Dole holder til. Du kjenner de, ikke sant? Du har helt sikkert sett logoen deres på bokser med ananas eller på friske ananas i hyllene på Kiwi, for de fører Dole. Dole er stor produsent av ananas og når du får tak i en ananas med dyp og søt smak, så er ananas det beste i hele verden. Ananas som ikke er moden er meningsløst og det er dessverre disse vi som oftest finner i butikken her i Norge. Vær kresen når du velger ananas. Plag frukt- og grønnsaksansvarlig i butikken du handler og forlang at han skal fortelle hvordan ananasen er. Har den nok smak? Nei? Gå til neste sted. Så enkelt er det. Jeg har opplevd at Kiwi sine Dole-ananas er de beste og de med mest smak. For ordens skyld: Jeg har hverken kommersielle samarbeid eller samarbeid i noen retning med Kiwi eller Dole.

And, altså!

Jeg elsker and. Dere elsker and. Det kan jeg se ut fra lesertallene på bloggen. Hver helg skyter oppskriftene mine på and i luften. Det gledes at nordmenn har fått øynene opp for en av mine favorittråvarer.

Les mer: Her er flere andeoppskrifter

And er en av de letteste råvarene å kombinere med søtt eller salt. Derfor smaker and med appelsinsaus så godt. Men and passer til så mye mer. Ananas for eksempel. Så da lagde jeg rett og slett en oppskrift på and med ananas og ovnstekte poteter. Du trenger ikke saus til retten for ananaschutneyen er fruktig og gir nok fuktighet til retten.

Ekte 80-tallsstyling på denne retten.

And med ananas

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 4

Ingredienser

 • 2 andebryst á ca 350 g
 • 1 moden ananas, skrelt og stammen fjernet
 • frisk chili etter ønske
 • 1/2 ts finrevet hvitløk
 • 1 ts finrevet ingefær
 • lime
 • 1-2 ts honning, velg sommerhonning fremfor sterk lynghonning
 • salt og pepper
 • Mandelpoteter til fire personer
 • 2 ss olivenolje
 • salt og pepper
 • 2 fedd hvitløk
 • flakchili etter ønske
 • sukkererter
 • frisk koriander

Slik gjør du

1

Rut skinnet på andebrystene. Gni inn med salt og pepper.

2

Rens ananasen og skjær den i bitte små terninger. Bland revet hvitløk og ingefær. Finhakket chili etter ønske.

3

Stek andebrystene i varm panne uten tilsatt fett med skinnsiden ned. Senk temperaturen til medium og stek til fettet har smeltet under andeskinnet og skinnet er gyllent. Snu så anden og stek videre noen minutter. Legg andebrystet (med skinnsiden opp) i en ildfast form. Sett i forvarmet ovn på 180 grader i 10 minutter. Sett til side og la hvile før du skjærer opp anden.

4

I pannen som du stekte anden i heller du over alle de små ananasbitene. Stek i fettet fra anden på ganske høy temperatur. Du skal bryte ned fruktfibrene ved steking og gjøre ananasbitene deilige og karameliserte, så bruk tid under omrøring. Ikke rør kraftig for ananasbitene skal ikke bli til mos. Tilsett hvitløk, ingefær og chili. Tilsett 1 dl vann for å få litt fuktighet til retten. Kok til du er fornøyd med konsistensen og press så over 1/2 lime. Bland inn masse hakket koriander.

5

Del potetene i skiver og forkok dem i lettsaltet vann i fem minutter. Sil av vannet og fordel potetskivene i en ildfast form. Tilsett olivenolje og vend i potetene. Salt og pepre og legg et par hvitløksfedd i formen. Sett i ovnen i ca 30 minutter på 180 grader til skivene er stekt.

6

Snitt sukkererter og server dem til anden med ananaschutney og poteter.

Drikketips: Jeg gikk på polet for å få tips til hva jeg skulle serverer til retten. Denne er litt vanskelig for du har både sødme og syre fra ananasen og det søtlige og aromatiske andekjøttet. Fikk tips om den østerrikske Pet Nat’n Claus Preisinger St. Laurent Pet Nat Ancestral. En helt nydelig match og lett. Kun 10% alkohol.

Kategorier Ukategorisert Stikkord ,
Forrige

Gryte med sitrongress, svin og kokos

Spicy thaisalat med svinekjøtt

Neste

Legg igjen en kommentar