Afternoon Tea på ekte bibliotekskafé

Begrepet Afternoon Tea er ikke så kjent her i Norge, men lær deg det først som sist. Den engelske tradisjonen er ved å innta hovedstaden.

Palmen på Grand Hotel har hatt Afternoon Tea på menyen noen år. Også nyåpnede Perchs Tea Room har dette som spesialitet.

Men det er på Frogner det skjer. Det siste halvåret har min bydel fått et imponerende utvalg av nye spisesteder.

Les mer: Frogner – Oslos nye kulinariske midtpunkt

Siste skudd på stammen er Å Kafé og Bar. Du finner ikke denne perlen hvis du ikke vet hvor den ligger. Stedet ligger nemlig inne i Nasjonalbiblioteket på Solli Plass i enden av Bygdøy allé. Jeg har gått forbi dette flotte bygget mange, mange ganger uten å ha gått inn.

Det ble bygget i 1913. Når du går gjennom svingdøren, som for øvrig er Nordens eldste av sitt slag, blir du møtt av en fantastisk himling med en gigantisk lysekrone og fresker av Emanuel Vigeland.

Du er nå kommet frem til Nasjonalbiblioteket. Det er her du nå kan nyte Afternoon Tea, cocktails eller en duggfrisk øl.

Stopp litt! Det er altså inne i et bibliotek moroa skjer? Helt korrekt. Blant bøker og lekselesende studenter kan du nyte Afternoon Tea, et glass bobler eller en perfekt laget cocktail.

Det er i annen etasje, opp trappen og forbi de flotte veggmaleriene av Axel Revold og Per Krohg, at det skjer. På dagtid er dette kafé der det serveres Afternoon Tea, smørbrød, kaker, te, kaffe og vin og øl. På kvelden serveres cocktails til langt på natt. Det er en ganske spesiell følelse å sitte i et ekte bibliotek med ivrige studenter som sliter seg gjennom pensum. 

Å Kafé og Bar.

Mye av interiøret hos Å Kafé og Bar er fredet. Barskapet er fredet. Også skapet med det fine teutvalget fra Perchs er fredet. Og det er faktisk mellom 25-30 tesorter du kan velge blant enten du bare er innom for en koppe te eller Afternoon Tea. Hovmester Anna Grahn vet mye om te og guider kundene gjennom den store menyen.

Anna Grahn henter te fra det fine skapet.

Når jeg er her en fredag ettermiddag er kaféen fylt opp av studenter, en venninnegjeng som drikker vin og eldre menn som spiser smørbrød og drikker kaffe.

Jeg er her for å nyte Afternoon Tea med min kjære. Dette er noe jeg har gledet meg til. Vi går «all in» og bestiller Champagne Afternoon Tea. Prisen er 450 per person med champagne og 350 kroner per pers for klassisk Afternoon Tea.

Jon Edmund Hansen

Hva kan vi vente oss? Kjøkkensjef Jon Edmund Hansen (bror til Rune, en av ildsjelene bak Å Kafé og Bar og Astral, og dessuten onkel til Steffen som er daglig leder her og kjøkkensjef på Astral) forklarer: – Det aller meste er laget her på kjøkkenet. Fokuset er norsk og kortreist.

Jon Edmund Hansen og Anna Grahn.

– Du får først tre halve smørbrød, så kommer scones og kaker. Til dette får du eksklusiv te fra Perchs og champagne, sier Jon Edmund.

Da er det bare å sette seg godt tilbake i den flotte purpurfargede sofaen og vente på å bli skjemt bort.

Hovmester Anna anbefaler te til maten. Vi går for Darjeeling first flush – en mild sort te.  Den kommer inn i kanne og med timer. Når det ringer, er teen ferdigbrygget og Anna kommer og trekker opp silen fra kannen.

Ingenting som et glass champagne når helgen er her.

Glassene blir fylt opp av deilige bobler. Det er fredag ettermiddag og arbeidsuken er over. Vi skal bare kose oss, slappe av og bli dullet med.

Jon Edmund kommer inn med smørbrødene. Etasjefatet er laget av den finske designeren Jonas Granfors.

De lekre smørbrødene er hjemmelaget på huset. Selve brødet er fra Handwerk – økologisk surdeigsbakeri i Oslo.

Jon Edmund peker og forklarer: – Det første smørbrødet serveres med hummersalat, fennikel, vårløk og deilig løyrom. Majonesen er laget på den deilige kraften man får ved å riste hummerskall.

Hummersalat

Dette er dekadent. Ekte hummersalat og et glass champagne. Det blir ikke bedre enn det!

Men Jon Edmund fortsetter: – Ja, og leverposteien har jeg laget med kalvelever. Den serveres med stekt sjampinjong, bacon og sylteagurk.

Hjemmelaget leverpostei.

Akkurat. De lager leverposteien selv, ja. Som halvdanske er jeg meget spent på hvordan den smaker. Jeg er kresen. Jeg har fått min sjau med grynete leverpostei. Det ser flott ut, men hvordan smaker den? Mer om det.

Laks.

Jon Edmund presenterer siste smørbrød. Det har laks, Snøfrisk, syltede agurkremser, dillmajones og gulbete-staver. Det ser ut som en million.

Vi overlates til stettefatet, teen og champagnen. Det blir stille rundt bordet, men jeg legger merke til de misunnelige blikkene fra nabobordene. Det mumles. – Hva er det de spiser?

Vi starter med hummersalaten. Det er en nesten skamfull følelse vi får når vi gafler i oss store hummerbiter og skyller det ned med champagne, mens studentene rundt oss svetter over skolebøkene. Har vi fortjent dette? Hell yeah! Det er fredag. En lang arbeidsuke er over. Klart vi har fortjent dette!

Hummer og løyrom. Livet er ganske herlig.

Vi glemmer fort hintet av skam og går over til laksesmørbrødet. Man må ha laks på menyen. Det er obligatorisk. Men denne varianten er så langt fra en kjedelig snitte som du kan komme. Hver bit er en nytelse. En perfekt mengde Snøfrisk-ost mot den delikate laksen. Deilig syrlighet fra agurken og sødme fra gulbetene.

Både teen og champagnen passer så godt til maten. Darjeeling var et godt tevalg. Den er ikke så tannin-tung og derfor helt ukomplisert i møte med de mange smakene.

Så er det tid for å smake leverposteien. Den er ekte. Den er silkemyk og perfekt. Jeg elsker det klassiske danske tilbehøret med sopp, bacon og sylteagurk.

Dette var en nydelig start. Vi er langt fra ferdige og skal nå over på den søte delen av vår Afternoon Tea.

Tallerkener og bestikk byttes ut. Inn kommer nye retter og nytt stettefat.

Scones med pisket smør og hjemmelaget syltetøy.

Man kommer ikke utenom scones når man snakker om Afternoon Tea. Jeg har nettopp vært i England og vært med på flere Cream Tea-sermonier. Det er en avart av Afternoon Tea, men der serveres det kun te, scones, syltetøy og clotted cream – ikke smørbrød.

Les mer: Cream Tea i Devon og Cotswall

På Å Kafé og Bar lager de scones selv. Det er jaggu meg en risikosport. De kan bli tunge som bly og harde som stein. Det er ikke Jon Edmund sine scones. Han baker dem med rosiner og de er lette i konsistensen med deilig sprø skorpe. – Vi har ikke knekt koden med clotted cream, sier han. Steffen (nevø og kokk på Astral) som har jobbet på ærverdige The Ritz i London, og som kan Afternoon Tea, har klart å finne en grei erstatning til den urbritiske kremen. – Vi serverer pisket smør til, sier Jon Edmund.

Syltetøyet er laget på jordbær. Men ikke bare det. Her er det laget karamell. Jordbærene kokes ned i karamellen med rødvin. Jon Edmund forteller levende om fremgangsmåten. Man kan se at han er opptatt av jobben sin og rettene han serverer. – Vi lager også plommesyltetøy på samme måte, så bestiller du vafler her i kaféen får du det deilige syltetøyet til.

– Herregud, de bør selge dette på glass, sier jeg etter å ha smakt scones igjen for første gang siden Englandsturen min. Teen smaker nydelig til det britiske bakverket.
Vi begynner å bli mette, men vi har et helt kakefat å ta oss av. Og man har alltid plass til kake, vel!

Kaker.

Øverst ligger små terter fylt med crème brûlée og pasjonsfrukt. Dette er Jon Edmunds kreasjon fra tiden han jobbet for Bent Stiansen på  Statholdergaarden. Det er en drøm av en terte. En munnfull av lykke og luksus.

På de neste lagene av stettefatet ligger to forskjellige kaker. De er laget av Lars-Erik Undrum som har lang fartstid fra Pascal og Kokkelandslaget.
– Jeg overlater dette til ekspertene, sier Jon Edmund Hansen.

Det er lett å se at Lars-Erik Undrum har lært fransk konditorkunst hos Pascal. Dette er lette moussekaker med glossy trekk slik du ser i det store utland.

Vi er mette, men disse kakene har man plass til. Den ene er en sjokoladetrøffel og kake nummer to er en syrlig pasjonsfruktkake med bringebær. En herlig munnfrisker.

900 kroner for alt dette er ikke noe å si på. Du blir mer enn mett og opplevelsen er umulig å sette prislapp på. Å sitte i den deilige fløyelssofaen i rolige omgivelser på Solli Plass mens mørket senker seg, med et glass champagne i hånden og lekker mat er noe man bør unne seg. Især i denne stressende førjulstiden man går inn i. Avtal med venninnegjengen å møtes til Afternoon Tea etter å ha juleshoppet. Det må bookes, men da er dere også garantert plass i kaféen. Hvor mange ganger har man ikke lett og lett etter et sted å sette seg ned mellom slagene i desember, med hendene fulle av poser. Dropp stresset og maset, er mitt råd til deg.

Mandag til og med lørdag kan man altså nyte Afternoon Tea på Å Kafé og Bar mellom 11:300 og 15:30. Men allerede fra klokken 09:00 er kaféen åpen hvis du bare vil ha en tekopp eller noe å spise.

Men dette er jo ikke bare en kafé. Det er også en cocktailbar. En meget bra cocktailbar også. Bartender Sam lager håndverkscocktails med spennende smaker og med navn hentet fra litteraturen. Vi befinner oss tross alt i er ekte biblioteksbar. Baren er åpen frem til klokken 01:00.

Du kan få litt å bite i baren når kaféen stenger klokken 19:00. Jon Edmund har nemlig lagt ned tre typer sild som serveres med godt brød til. Dette er perfekt mat til øl og hjemmelaget snaps når du trenger en cocktailpause.

En av ildsjelene bak Å Kafé og Bar, Rune Hansen, tar oss med på en rundtur i Nasjonalbiblioteket og viser oss små saler der de i nær fremtid skal arrangere konserter. I første etasje har de også tilgang på et flott auditorium og ikke minst et fantastisk bibliotek der de ser for seg at Afternoon Tea også kan serveres.

Jeg bor på Frogner og er skikkelig glad for alle de nye stedene vi har fått i strøket vårt. Kjenner du ikke til dette området av Oslo anbefaler jeg deg å sjekke ut guiden min.

Forrige

Cappuccino-panna cotta

En vinrød tråd gjennom La Rioja

Neste

Legg igjen en kommentar