Yoghurtfromage med and, eplesaus og dukkah

I går sto jeg på stand for TINE da de viste frem «det aller helligste» rommet på fabrikken på Kalbakken.  Inne i selve utviklingsavdelingen fikk vi en innføring i hvordan yoghurt smakte før og nå. Stadig etterspørsel etter sunnere varer har gjort at sukkerinnholdet er blitt redusert fra 10% i 2001 til 2-4 % i 2015.

Vi smakte på nåtidens jordbæryoghurt samt jordbæryoghurt á la 2001. Snakk om forskjell! Skal si det var sukker i den versjonen som var standarden før. Verden går heldigvis fremover.

Tine viste frem sine vårnyheter og fortalte hvordan smak påvirker produktene. Mange lettere yoghurtprodukter har ikke lyktes i å falle i smak hos kundene da man ikke har hatt like stor fokus på smak som på sukker- og fettinnhold.
Et produkt der smak har vært viktig er serien «TINE Yoghurt Fyldig». Den inneholder 30% mindre sukker enn tilsvarende fruktyoghurter som finnes på markedet nå.

Jeg fikk i oppdrag å lage en liten rett med et av de nye produktene. Valget falt på «Fyldig yoghurt med eple og guava».
Den smaker deilig eple og smaken er forsterket av den tropiske frukten guava. Frisk og rund smak. God alene. God til mysli.

Jeg hadde ikke lyst til å lage dessert av yoghurten. Den smaker jo markert av eple og eksotisk guava, men jeg hadde lyst til å lage en saltrett. Hva går med eple og guava? And! And passer til nesten all frukt. Varmrøkt and vil passe enda bedre, tenker jeg.

Og for å forsterke fruktsmaken lager jeg en eplepuré. Litt urter må til, så da lager jeg en kjapp rosmarinolje. Rosmarin+ epler+ and = bra match!

Men hvordan bruke yoghurten? Som en krem? Nei, her må det en annen konsistens inn i retten. Hva med å lage den om til en pudding? Går det? Lett som snus! Gelatin og yoghurt gir en perfekt fromage (et fransk ord for pudding).
Ok, nå begynner det å ligne på noe! Men krønsj da? Må ha krønsj til retten. Hva med en eksotisk dukkah? Det er en krydderblanding med ristede hasselnøtter og sesamfrø. Det blir perfekt! Kjøtt og frukt er kanskje litt uvanlig i Norge, men du skal ikke lenger enn til Nord-Afrika eller Midt-Østen før dette er veldig vanlige smakskombinasjoner. Og med litt dukkah på toppen er du i alle fall i de delene av verden.

Ja, slik gikk det faktisk. Dette er retten som jeg lagde på TINEs presseevent i går. Den er superenkel å lage og her er oppskriften:

Yoghurtfromage:

300 g TINE fyldig yoghurt (30% mindre sukker) med eple og guava

4 gelatinplater (1,3 plate per 100 g yoghurt)

And:

Varmrøkt andebryst fra Gårdsand. Ferdig til bruk. Skjær tynne skiver.

Eplemos:

4 faste og aromatiske epler, skrelt og delt i terninger

1 dl vann

1 ss eplecidereddik

2 ss sukker

1/2 sitron, saften. Tilsettes til slutt

Rosmarinolje:

1 dl vanlig olivenolje

3 kvister rosmarin

Dukkah:

100 g hasselnøtter

50 g sesamfrø

1 ss fennikelfrø

1/2 ts malt spisskummen

1 ts flaksalt

1 ss korianderfrø

Slik gjør du:

Lag yoghurtfromage. Det gjør du ved å bløtlegge gelatinplater i kaldt vann. Vri dem opp når de er myke og bland dem med litt kokende vann. Nok til å løse opp platene. Rør gelatinen inn i yoghurten og hell over i en flat form slik at massen fyller ca 2-3 cm opp på siden. Sett i kjøleskapet til den stivner.  Skjær puddingen i små stykker og server til resten.

Tips: Denne yoghurtfromagen smaker deilig på egenhånd eller sammen med ristede nøtter og noen epleskiver. Snakk om dessert!

Lag dukkah: Grovhakk nøtter og rist i tørr panne sammen med sesamfrø. Støt korianderfrø og fennikel grovt i en morter. Tilsett spisskummen og flaksalt. Bland alt sammen.

Rosmarinolje: Varm oljen (ikke kok) i en gryte. Tilsett rosmarin og la dette trekke sammen på lav varme. Bruk stavmikseren til å blende oljen etter ca 10 minutter. Sil over i spruteflaske.

Eplemos: Ha eplebiter i en gryte sammen vann og sukker. Tilsett eddik. Kok opp og la koke i 15-20 minutter. Bruk en stavmikser til å lage en glatt puré. Sett til side og rør inn saft fra 1/2 sitron.

Anden: Den er varmrøkt og ferdig til å skjære i tynne skiver.

Dander terninger av yoghurtfromage på fatet. Legg på et par fine skiver and, så litt eplemos og noen dråper rosmarinolje. Strø over med dukkah.

Slik presenterte jeg retten på presseeventet hos TINE i går.

Til info: Jeg har laget denne oppskriften på oppdrag for TINE.

Forrige

Perfekte kubanske empanadas

Hei der, unge kokkespirer!

Neste

Legg igjen en kommentar