Vaktel med glaze

Etter å ha fått servert verdens beste vaktel på Gresca i Barcelona i romjulen var både jeg og Erik helt i den 7. himmel. Fantastisk tilberedt vaktel grillet og glasert med noe som neste smakte som spekeskinke, men fremdeles rosa. Det er en kunst å få til.
Det er egentlig sjukt idiotisk å prøve å toppe en rett som er fullstendig perfekt, og det kun dager etter at vi spiste den. Men jeg kunne ikke dy meg. Jeg handlet inn vaktelbryst til nyttårsaften. Men så skulle det ha seg slik at vi spontant joinet en fest og måtte spare nyttårsmiddagen vår til første nyttårsdag. Ingen skade skjedd. Hvorfor ikke starte året med en god middag.

For å ikke gå i sammenlingningsfella, ville jeg lage en annen variant av vaktelretten enn den vi fikk i Barcelona.
Jeg valgte å lage en glaze av dadler og appelsin med et hint av spisskummen og rose. Jeg liker midtøstensmaker og det kler vaktel godt.

Brystfiletene er små og de må behandles med varsomhet. Jeg kjøpte en pakke på Jacobs på Majorstuen. Lite visste jeg at man kunne få det i Oslo. Men takk og pris. Mange har allerede spurt hvor de er kjøpt, så her kan det allerede være utsolgt. Men spør hvis du ikke ser dem, så er jeg sikker på at de bestiller inn nye.

Som sagt. Brystene er små, så før du steker dem må alt annet være klart. Glazen lager du veldig enkelt og den koker inn på få minutter pga av alt sukkeret i dadlene. Jeg stekte vaktelen i andefett (du får glass av dette fra Gårdsand og Holte). Hvorfor? Fordi du trenger høy temperatur og kort tid. Andefett tåler høy temperatur. Du kan også bruke klaret smør. Unngå vanlig smør for det vil brenne seg.

Jeg serverte vaktelen med en luftig (og smørfyldig) potetpuré og snittede, dampede sukkererter.
På toppen av vaktlene ved servering knuste jeg rosa pepperkorn (undervurdert krydder) og hakket timian. Det ble helt fantastisk! Her kommer oppskriften.

Vaktel med glaze

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2-3

Ingredienser

  • 1 pk vaktelbryst (ca 350 g totalt)
  • 6 store dadler (ta ut stenen)
  • 2 appelsiner
  • 1 ts revet appelsinskall
  • 1/4 ts malt spisskummen
  • evt. 1 ss rosevann
  • salt etter smak
  • rosépepper
  • frisk timian
  • adefett til steking

Slik gjør du

1

Start med å lage glazen og alt av tilbehør til retten. Selve stekingen av vaktelen tar få minutter.

2

Glaze: grovhakk dadler og ha i en beholder sammen med appelsinjuice. Kjør til en jevn væske. Ha i en gryte og kok opp. Tilsett appelsinskall og krydder. Smak til med salt og evt rosevann. Sett til sides når glazen er tyknet litt.

3

Tørk vaktelbrystene godt. Dryss litt flaksalt på begge sider.

4

Finn frem en panne. Varm den godt og tilsett noen skjeer andefett. Legg vaktelen i pannen med skinnsiden ned og la ligge et par minutter før du snur den. Pensle den stekte siden generøst med glaze. Fordi glazen inneholder mye sukker fra dadlene bør du ikke ha glazen i pannen ennå.

5

Etter et par minutter snur du brystene og har glazen i pannen i noen sekunder for å gjennomvarme den. ta av platene og legg på fat med en gang. Knus rosépepper over og hakket timian. Server.

Forrige

Spis godt i Istanbul

Jeg jobber med ny bok

Neste

Legg igjen en kommentar