Årets trendrapport er her og trendkonsulentene Baum+Whiteman kan igjen fortelle oss hva vi kommer til å spise og drikke neste år.
Dette synes jeg alltid er veldig gøy. Vel og merke er denne trendspådomen basert på det amerikanske marked, men sett i retrospekt har vi i Nord-Europa definitivt adoptert flere av trendene gjennom årenes løp.
Dette skal du spise og drikke i 2017:
Poke – retten fra Hawaii som blant annet inneholder tang, soya, sesam og rå fisk, ble spådd å bli en stor suksess i 2016, og det har det også blitt. Til og med i Norge har den blitt lagt merke til. I Oslo har vi til og med fått en egen Poke-foodtruck som står i Majorstuekrysset. Polynesisk mat generelt er spådd å bli populært i 2017.
Freakshakes. Dette er de overdådige milkshakene du sikkert har sett. De som bugner over av kaker, godterier og annet søtt. Du er garantert å dekke det daglige kaloribehovet hvis du klarer å få ned en slik uten å bli kvalm. Den australske oppfinnelsen har tatt Instagram med storm i 2016 og er spådd å spre seg ytterligere neste år. Skrekk og gru!
Friskpresset vannmelonjuice: Etter at Beyoncé møtte opp på et arrangement med en slik i hånden har det tatt av. Det kanskje ikke så mange vet er at wannmelon inneholder ekstreme mengder naturlig sukker. Jeg elsker det, men kanskje ikke noe å drikke hele dagen.
Kaktusvann er også spådd å bli populært.
Grønnsaksyoghurt smaksatt med gulrot, rødbeter, søtpotet eller tomat. Kunne det friste?
Chiafrø og tang holder koken og du blir ikke kvitt disse så lett. Faktisk er det meldt av tang blir mer og mer populært da den er ekstremt sunn og inneholder masse naturlig umamismak.
Foodie meal kits: Gourmet-kits med ferdigoppmålt, ferdigbehandlede ingredienser som er lett å sette sammen til et måltid. Disse DIY-kitene kommer mer og mer.
Parfymeinspirerte cocktails. På Cafe Royal i London serverte de i sommer ti parfyme-cocktails i samarbeid med Givenchy. Dette sies å bli en trend. Jeg er litt skeptisk.
Dronelevering av take away. Dette har vi vel allerede sett at faktisk er et faktum. Fritt for ikke å få en pizza i hodet.
Faux Meat: Folk spiser mer og mer vegetarkost. Til og med veganerkost har blitt populært hos ”vanlige mennesker”. Vi begynner å se på kjøttforbruket vårt med helt nye øyne og tilbudet på restauranter gjør det lettere for oss å velge grønne alternativer.
Men. Og dette er et stort men. Av en eller annen merkelig grunn vil man at det som ikke er kjøtt skal likne på kjøtt allikevel. I San Fransisco finnes det tre chefer som alle lager en bleeding veggie burger, altså en blodig veggisburger. Og om ikke dette er sykt nok, så finnes det egne grønnsaks-slaktere som selger kjøttfrie burgere, pølser, kjøttboller og ribs. Dette synes jeg er sprøtt. Er det ikke slik at man vil fjerne seg fra kjøtt-referansene?
I Norge har Coop Megas vegetarburgere tatt av. Det kunne man blant annet se på årets øyafestival, der burgeren praktisk talt ble revet bort.
Motreaksjonen til det kjøttfrie opprop finner du i kvalitetsslaktere som tilbyr alle deler fra hele dyret. De røyker og graver egen produkter og selger egenproduserte pølser og andre kjøttprodukter.
Stekt kylling var stort i 2016 og fortsetter sin popularitet i 2017. Lucky Bird ved Mathallen i Oslo serverer nydelig Sørstats-kylling og åpner en ny avdeling i Bogstadveien i disse dager.
Og hva er den ny grønnkålen? Grønnkålshysteriet dabber heldigvis av. Det var aldri godt. La oss innrømme det. Sunt, ja, men godt? Tang fortsetter som trendingrediens. Dette er mye takket være den japanske suppen, ramen som er blitt så populær. Men også ”Left over” greens som stilker fra beter, pastinakk, gulrot-topper og grove blader. De kan syltes eller brukes i retter.
Thai-style iskrem: Dette skal visstnok ta av, så da vet du hva du skal spise når sommervarmen kanskje kommer i juli. Iskemen, som er flytende, helles utover en flossen plate og skaves til ruller. Enklere å scoope ut en kule, spør du meg…
Merkevarekaféer. I USA har allerede frokostprodusenten Kelloggs åpnet sin egen frokostkafé. Vi har lenge sett slike merkevarekaféer som Armani Café, Gucci Café og Cavalli Café i Europa. Nå kommer de mer folkelige merkene etter. Får vi Lindex Kafé snart? Eller hva med Grandiosa Kafé?
Blomkålen er fremdeles konge. Den var populær i år og blir det neste år også. Grønnsaken er den nye comfort food’n
Kjøtt som tilbehør: Kjøtt kan bestilles som tilbehør til vegetarretter. Dette er en interessant måte å redusere kjøttforbruket sitt på. Jeg har sansen for dette. Av og til må man bare ha litt bacon…
Grønnsaker som hovedrett: Jeg har selv fått fantastiske vegetarretter som jeg har blitt skikkelig mett av. Bruker man nok smør, fløte og trøfler smaker alle vegetarretter godt.
Oppskrift: Lag bakte grønnsaker med karamellisert fløte.
Oppskrift. Bakte persillerøtter med trøffel
Men fra spøk til alvor. Vegetarretter som er godt laget smaker vidunderlig og du savner ikke kjøtt. Le Benjamin i Oslo har en saltbakt sellerirot med soppsaus som er noe av det beste jeg har spist.
Men et tankekors opp i all vegetarmatdebatt. En problemstilling ved å lage vegetarmat som skal likne på kjøtt er ingredienslisten. Vi var tidligere opptatt av hva det ferdige produkter inneholder, var vi ikke? Vi var opptatt av ren mat, ikke sant? Det kan virke som vi har glemt dette i jakten på å få vegetarbasert mat som skal likne på kjøtt. Ta en tipp på vegan-produker i frysedisken din. Kjøttkaker som ikke er laget av kjøtt inneholder så mye skummelt. Jeg ville aldri satt tenna mine i disse produktene. Som med ”vanlig mat” finnes det dårlige og gode produsenter. Still kvalitetskrav også til veganer- og vegetarmaten.
Dette er en ingrediensliste fra en ”blødende” veggisburger laget i USA: pea protein isolate, expeller pressed canola oil, refined coconut oil, water, yeast extract, maltodextrin, natural flavors, gum arabic, sunflower oil, salt, succinic acid, acetic acid, non-GMO modified food starch, cellulose from bamboo, methylcellulose, potato starch, beet juice extract (for color), ascorbic acid (to maintain color), annatto extract (for color), citrus fruit extract (to maintain quality), vegetable glycerin.
Les mer: Hva er forskjell på veganer og vegetarianer.
Videre i denne rare kjøtt-som-ikke-er-kjøtt-tiden vi er inne i: Ladybird i New York, som er en 100% plantebasert restaurant, serverer en charcuterie-platting med røkt gulrot, speket bete, soppaté, betechorizo, fermentert ”ost ”og fikenkompott. Et annet sted i New York serverer pastaretter laget med sopp som erstatning for pancetta og bacon og steambuns med blomkålstempura og jerk-krydret vannmelon. De bruker mye bulgur og nøtter også i kreative porsjoner.
Brunchfast har tatt over for frokost og den består av større retter – gjerne eggebaserte, med avokado, chorizo, stekt kylling, krydder, urter og sterke smaker. Varme sandwicher og burgere er perfekt brunchfast.
Etnisk mat: Koreansk mat er trendy. Etniske sandwicher som vietnamesisk Bahn mi, cubano, meksikansk cemitas, ostesmørbrød, rolls eller burritos.
Boller med mat: Vi liker mat servert i boller. Også neste år vil japansk ramen, generelle nuddelretter og ikke minst koreansk bibimbap være det vi varmer oss på av næringsrik mat.
Freakshakes– Cocktails: Ja, også voksne skal kose seg. Overdådige cocktails, og Især Bloody mary får ekstra pynt på toppen. Det holder ikke med en stangselleri lenger. En miniburger, kanskje? Eller en Bao med andekjøtt? Det er jo greit å spise noe når man drikker alcohol, men må man ha den opp i drinken?
Iskrem med sky. I London hard et poppet opp mange rare steder som selger iskrem med sukkerspinn-sky. Det ser ut som om man holder en liten puddel i hånden, egentlig. Et underlig konsept.
Grønnsaksis: Også i iskrem vil du nå kunne få grønnsakssmaker: avokado, gazpachosmak, mais, paprika, søtpotet, gresskar eller rødbeteis. Er det da lov med fem om dagen?
Krydder: Bruken av karve, safran, pepperrot og gurkemeie har økt betraktelig. Også karriblandinger fra hele Asia vil bli populære. Gjerne karrimikser som inneholder chili, spisskummen, tamarin, sitrongress, gurkemeie, ingefær, koriander, kardemomme, kaffirlime, kanel, nellik karve, sennepsfrø, rekepaste, sitrusskall og sitrusjuice. Ikke i en og samme curry, altså, men disse krydderene er det du bør kjøpe inn å ha i skapet. Mange av disse krydderne finner du også i juicer og cocktails neste år.
Vann er ikke lenger vann: Artisjokkvann, lønnevann eller kokosvann (som vi allerede har drukket noen år) vil dukke opp på menyer.
Trendord for 2017: Pepperrot, reddik, selleri,cottage cheese laget av oste-erstatninger, matcha te, jackfruit og luksusversjoner av ramen. Syltede, fermenterte grønnsaker, Nei til matspill, grønnsaksavfall gjort om til relisher. Dette er det nye burgertilbehøret. Blomkål, sandwichen torta ahogodo fra Mexico. Mørnet kjøtt i whisky eller sake. Hurtigmarinering i misopulver. Etniske smaker, frokost blir brunsj – hele dagen. Pastaretter laget uten pasta, men med grønnsaker. Roboter i restauranter. Eggeplommer lagt ned på salt. Asiatiske bakerier. 3-D mat. Sofistikerte brusmerker. Alt blir presentert som snacks.