(reklamesamarbeid med Lerstang/Gårdsand)
Har du tenkt over hvor det meste av dyrefôret kommer fra? Det et ofte soyabasert og kommer fra regnskogen i Sør-Amerika. Kan man tenke alternativt når det kommer til å frakte dyrefôr fra andre siden av kloden? Ja, det kan man.
Lerstang lanserer nå kylling som kun har spist soyafritt fôr.
Det er, så vidt jeg vet, ingen andre i Norge som leverer kylling som har spist 100 % soyafritt. Dette fordi soya har vært en viktig komponent i fôret som kyllingen tåler godt, og derfor er vanskelig å bytte ut. Lerstang har nå klart å løse dette.
Jeg har spurt May Iren Varlid Aarvold, Markedsleder i Lerstang: Hvordan har dere klart det?
– Årsaken til at vi lykkes er blant annet at vi har en saktevoksende rase, og vi kan derfor tillate oss at ikke kyllingene vokser så raskt i starten (soya er spesielt gunstig de første ukene). Import av soya er en «skitten» bransje med mange gråsoner. Selv om vi i Norge kjøper såkalt sertifisert soya, så er vi fortsatt med på å støtte en næring som er kilde til blodige konflikter, avskoging av dyrebar regnskog og fare for truede dyrearter. I tillegg kommer miljøaspektet og vi unngår å frakte mat hele veien fra Sør-Amerika.
Det nye fôret består av et bredt spekter av råvarer, som åkerbønner, fôrhvete, bygg og rapsfrø, og selve soyaen er erstattet med vegetabilske proteinkilder. Fôret er basert på lokale råvarer fra Vestfold. Det gjenstår 10 % for å få fôret 100 % norskprodusert og det jobbes med å løse dette så fort som mulig. Men for en bragd, dere! Jeg er i alle fall superstolt av å jobbe med slike flinke folk.
Lerstang lanserer i disse dager to nye kyllingpølser (en med smak av chili og en med smak av hvitløk), et BBQ marinert bryst og et bryst (stekt og skivet) med paprika.
Samtlige av kylling-produktene som er i butikk fått samme fôr, slik at alle varer er soyafri.
Jeg har prøvd alle nyhetene og laget et grillbord med pølser, BBQ-filet og ferdigstekt kyllingbryst i skiver. Her får du noen ideer til enkelt tilbehør du kan lage til de kyllingproduktene som du nå finner i Meny-butikker.
Chili- og hvitløkspølsene fra Lerstang kan grilles eller stekes i pannen. Sett frem sennep og ketchup og andre favoritter. Jeg har i tillegg laget en dipp med Røros Rømme og Sriracha (sterk chilisaus) samt syltet løk.
Bland rømme og så mye Sriracha du tåler. Juster med noen dråper sitronsaft, salt og pepper.
Syltet løk: Skjær rødløk i tynne skiver og legg i en skål. Bland 1/2 ts sukker, 1 klype salt og saft av 1 sitron (eller lime) og bland med løkskivene. La stå på benken i 15 min. Hell av væske og server.
Det ferdigstekte kyllingbrystet med paprika trenger du bare varme i ovnen eller spise slik det er. Det smaker helt nydelig og konsistensen på kjøttet er mykt og deilig. Server det med en enkel salat med valgfri salat, eller tynne, tynne skiver av fennikel som jeg har brukt, blandet med agurk og paprika. Du trenger bare en enkel vinaigrette til salaten, og du har en deilig sommerrett.
Vinaigrette lager du slik:
1 ts dijonsennep, 1 ss sitronsaft, 4 ss god olivenolje, salt og pepper. Du kan også tilsette en klype sukker hvis du vil ha dressingen litt rundere.
BBQ-kyllingbrystet må stekes eller grilles. Du tilbereder det på samme måte som et vanlig kyllingbryst. Jeg liker å steke det gyllent på begge sider og så ettersteke det på 180 grader i ovnen i ca 5 min til kjernen er gjennomstekt og saftig. La det hvile litt før du skjærer det i skiver.
Jeg lagde et deilig kryddersmør som jeg serverte til kyllingen og også de deilige hasselbackpotetene jeg lagde.
Kryddersmør lager du enkelt ved å blande smør, finhakket hvitløk, salt, pepper, litt finrevet sitronskall (valgfritt), hakket chili og urter. Jeg brukte salvie som er så godt til kylling.
Hasselbackpoteter lager du enkelt av små, fine poteter med skall på. Bruk to spisepinner og legg dem på hver side av poteten før du skjærer skiver i poteten. Spisepinnene gjør at du ikke skjærer helt ned i poteten.
Legg potetene i en ildfast skål. Pensle dem med olje, ghee (klaret smør) eller andefett. Strø litt salt over og sett i ovnen på 180 grader til potetene er myke. Mens de er varme (rett før servering) legger du små skiver av kryddersmøret på toppen slik at smøret smelter ned i sprekkene på potetene. Nam!
Plommesausen blir som en slags ketchup. Du bruker 6 modne plommer og deler dem i terninger. Kok dem med 1/2 dl brunsukker, 5 ss eplesidereddik og to stjerneanis. Kok med 1/2 dl vann og la plommene bli myke og sausen klissete. Ta ut stjerneanis og kjør sausen i blender/stavmikser til den blir glatt. Avkjøl.
Her fikk du altså et lekkert og enkelt måltid laget av Lerstangs nye produkter der man har brukt soyafritt fôr. Litt bedre miljømessig samvittighet for deg og meg.