Slik skal Adrián bli verdens beste bartender

Adrián Michalčík fra Pier 42, Amerikalinjen i Oslo skal representere Norge i den internasjonale finalen av verdens største bartenderkonkurranse, World Class Global Finals. 

Han er ikke ukjent med konkurransen, for finalisten representerte nemlig Tjekkia i 2016 i Miami og havnet på en imponerende 6. plass. 

Adrián har kun en sjanse til å delta i den internasjonale konkurransen da man bare kan delta to ganger i sin karriere. Derfor vil han gå “all in” for å få tittelen “World Class Global Winner 2022”.

Foto: Helle Øder Valebrokk

I København i juni konkurrerte Adrián mot Szymon Korzeniowski fra Farris Bad i Larvik og Magnus Thune fra Bar Magda i Bergen og stakk til slutt av med seieren etter to intense dager i Kongens by. Nå skal han straks sette snuten mot årets World Class Global Finals som finner sted i Sydney 12.-15. september, der de aller beste bartenderne fra hele verden møtes for å konkurrere i verdens største bartenderkonkurranse.

Jeg møter Adrián for en prat på Pier 42, baren på Amerikalinjen i Oslo sentrum.

Hvordan ligger du an med forberedelsene, Adrián?

– Jeg har hatt masse å gjøre her i baren den siste tiden i tillegg til å øve til World Class, men jeg har rimelig kontroll. 

Hvordan blir det å delta for annen gang?

– Det blir veldig annerledes enn første gang. Jeg har seks år mer erfaring og jeg har allerede vært igjennom et mesterskap så jeg har erfaringen fra den gang. Det er mange småting som jeg nå er mer oppmerksom på. Jeg har også fått erfaring med å være på den andre siden av bardisken som dommer og på reiser med World Class i Øst-Europa. Dette er også ting jeg kan ta med meg inn i årets internasjonale konkurranse, forteller Adrián.

– I år føler jeg med sterkere og mer erfaren. Jeg føler meg mer voksen, ler han. 

Adrián har jobbet som bartender i nesten 15 år etter at han sluttet som profesjonell hockeyspiller. 

– Da jeg var med forrige gang hadde jeg bare jobbet som mixolog i kun et år. Før det jobbet jeg i klubber og lagde drinker som gin og tonic, vodka Redbull og lignende enkle drinker. Og etter litt over et år i en bar i Praha var jeg allerede klar for å konkurrere. 

Da jeg konkurrerte i Miami var det allikevel tidlig i min karriere. 

Allikevel havnet den sympatiske bartenderen på en imponerende sjetteplass i den mest verdens mest krevende bartenderkonkurranse.

Foto: Helle Øder Valebrokk

Hva blir oppgavene i år?

– I år skal vi ikke ha blindtesting og kunnskapstest. Det er skikkelig vanskelig, så jeg er glad vi slipper det. 

I år skal vi blant annet ha en “Community Challenge” der vi skal bruke Ketel One vodka. Vi blir inndelt i fem grupper på ti bartendere og vi konkurrerer oss i mellom. Vi skal lage 10 drinker i løpet av de fire oppgavene vi skal utføre. Etter dette blir det en top ten der vi får en endelig vinner i denne delen av konkurransen. Vi vet ikke tema eller hvilken sprit vi skal lage annet enn at det skal lages tre drinker. 

Adrian blar i den 50-siders manualen for oppgavene og noen starter allerede her hjemme. 

– “Community Challenge” handler om hvordan dette prosjektet kan påvirke vårt samfunn? Hvordan kan vi formidle det ut til folket? Kreativitet og smaker er også viktig. 

Det var en utfordring å gå gang med oppgaven “Community Challenge” for World Class har hatt den i fem år og derfor har hele 250 løsninger vært presentert til nå. Men mitt fokus endte på “Fysisk og mental helse”. Jeg spurte meg selv: Det livet vi lever, spesielt eller pandemien, går i rekordfart. Vi var isolert både fra jobb og naturen og alt er hardere og mer overveldende når vi nå er tilbake. Vi står på beina i mange timer hver dag noe som er belastende på rygg og hofter. Derfor har jeg sett på hvordan man kan få balansen tilbake i livet. Få folk ut i naturen og følge sesongene. Når det er varmt og naturen er levende går vi i skogen, mediterer, høster og sanker ingredienser som vi kan bruke i baren. Når det er kaldt trener vi på pusteøvelser og vi isbader. Vi plukker også plast fra hav, innsjøer og områdene rundt. Dette er et samarbeid mellom Pier 42, Svanen cocktailbar og Himkok. 

Vi samler plast fra barene og det vi plukker når vi bader. Vi samarbeider med Norwegian Trash som hjelper oss å lage ting av plasten som for eksempel coasters som vi kan ha i baren. Vi vil også selge produkter og bruke pengene på behandling hos kiropraktor eller psykolog for bartendere som trenger hjelp for dårlige rygger, mental helse eller andre problemer som kan dukke opp i en krevende jobb som det er å yte god service og være et medmenneske.  

Å samle krefter i naturen er viktig. Og det å gjøre det sammen med andre bartenderne er også en fin opplevelse. Dette er et liv jeg streber etter og derfor er prosjektet 100 prosent meg. 

Jeg håper vi får råd til å lage en egen form slik at vi kan lage coasters. Den koster ganske mye, men hvis vi får det til kan vi lage egne coasters og bruke egne farger for hver bar. Jeg tror vi har et stort potensiale her, forteller Adrián. Vinner jeg akkurat denne konkurransen har vi penger til å gjennomføre den delen av prosjektet. 

I årets World Class skal bartenderene til og med lage en alkoholfri sangrita (ikke sangria) som kan passe til Don Julio tequila. Trenden med alkoholfrie drinker er økende og det å lage en alkoholfri drink er ikke bare å fjerne alkoholen i drinken. Det er flere faktorer som skal til for å få et vellykket resultat. 

– Vi blir vurdert etter flere kriterier: Bartender skills, smak, utseende og hvordan vi forteller historien. 

I oppgaven “New Modern Classics” skal vi bruke Singelton Whiskey. Vi skal altså kreere drinker som vil kunne være populære i mange tiår, ja kanskje 100 år. Drinkene må være lette nok å lage i hvilken som helst bar og med ingredienser som du finner i en bar. Se bare på klassikere som Old Fashion eller Negroni. Man lager disse ut fra det man har i baren og man trenger ingen avanserte teknikker eller ingredienser. 

Dette er kanskje en av de vanskeligste oppgavene, røper Adrián. 

Foto: Helle Øder Valebrokk

De siste åtte årene har World Class vært et sted å vise seg frem med de mest avanserte teknikker og ingredienser. Hvordan er det nå?

– Trendene har kanskje forandret seg med årene og drinkene er kanskje mer minimalistiske enn de var for kun noen få år siden. Men det handler fremdeles om bartenderyrket, kommunikasjon og gjestfrihet. Vi må ikke glemme at det er dommerene vi serverer og det er de som skal ha oppmerksomheten. Akkurat slik vi gjør mot gjestene våre i baren hver dag. 

For meg er det alltid viktig å behandle dem som om de er hjemme hos meg eller i baren. De skal føle seg velkomne. Historiefortellingen og kunnskap er også viktige å konsentrere seg om i denne konkurransen. Det er en bartenderkonkurranse, ikke en cocktailkonkurranse. 

Det handler også om å skape et hyggelig miljø kanskje med en deilig aroma i rommet og riktig musikk. Man skal skape oppmerksomhet og slipper den løs til slutt. Det handler om overraskelse og at man har det bra.

Noen av oppgavene bartenderen skal konkurrere i krever med kreativitet og innovasjon. 

En av drinkene de skal lage er en highball der de bruker Johnnie Walker og rester fra andre ingredienser. Denne oppgaven sendes som en video med instrukser for hvordan man lager en cordial (destillert sprit smaksatt med krydder, nøtter, blomster, melkeprodukter, urter, kaffe eller annet). Den skal være enkel å lage for hjemmebartenderen. Men budskapet er å bruke noe du har hjemme som du ellers ville ha kastet. 

Adrián tipser om å bruke skallet på sitrusfrukten til en slik oppgave. 

– Du kan legge sitrusskall i sukker og de eteriske oljene fra skallet vil da smaksette sukkeret som blir til sirup. Dette kan man bruke i cocktails. Det er ikke komplisert. 

Om en drøy måned setter Adrián seg på flyet til Australia. 

– Når vi kommer til Sydney har vi fire forskjellige konkurranser. Vi kan forberede prepp til alle drinkene vi skal lage på forhånd, men å ta med seg råvarer inn til Australia er bort i mot umulig. Vi får lov til å sende en boks med ingredienser, men det er ingen selvfølge at de kommer frem eller gjennom tollen. Min plan er å komme til Sydney et par dager før konkurransen og så lage preppen der nede. 

– Vi skal også lage tre drinker på direkten ut fra ingredienser fra en boks som vi ikke kjenner til, forteller bartenderen fra Pier 42.

Skal man tippe så er det nok ikke umulig at Adrián og de andre bartenderne får utdelt en Mystery Box fra selveste Jock Zonfrillo (Masterchef Australia ) til denne oppgaven. Og da kan innholdet fort være lokale ingredienser som kokken er kjent for.

Har du begynt å sjekke ut noen de underlige lokale ingrediensene man finner i Australia? 

– Ja, absolutt. Jeg har allerede begynt å lese om noen av ingrediensene. 

Men Adrián vil uansett gå for det enkle. 

– Less is more, så jeg kommer til å konsentrere meg om få og gode smaker som jeg vet jeg kan beherske og som passer sammen.

Det å komme på 6. plass i Wold Class er noe man skal være ekstremt fornøyd med, men hva gikk galt i Miami den gang?

– Det som kunne vært gjort bedre var nok å lese oppgaven godt nok. I siste runde skulle man lage en pop up-bar. Jeg lagde tre cocktails som var en twist av drinker fra en legendarisk tsjekkisk bartender. Senere fikk jeg vite at de ikke så etter varianter av originaler. De så heller etter nytolkninger og kreativitet og derfor tror jeg at dette felte meg. 

Jeg er fremdeles så glad for å ha kommet så langt som topp seks. 

Foto: Helle Øder Valebrokk

Hvordan skal du vinne i år, Adrián? Hva er planen?

– Ha ha ha. Gjestfrihet er kanskje det viktigste. Jeg vil også være 100 prosent fokusert og ha øyne for detaljer under hver presentasjonen. Jeg skal være der for gjestene/dommerne. Jeg skal først være et medmenneske, så bartender. Jeg skal også konsentrere meg om historiene rundt drinkene og selvsagt sørge for at drinkene smaker utsøkt.

Det er viktig at drinken skal være enkel å forstå og deilig å drikke, samt ha riktig balanse. Det skal være en cocktail du vil drikke opp og bestille igjen, forteller Adrián.

Er det noen ingredienser du kommer til å styre unna?

– Jeg kommer til å holde meg unna ingredienser som inneholder kjente allergener. Vi vet ikke ennå hvem dommerene er, så jeg vet ikke ennå hvem som eventuelt er allergisk mot noe eller om de er vegetarianere eller veganere. Da er det like godt å droppe ingredienser som kan skape trøbbel. 

Adrián har hatt kolleger og venner til smaking for å få tilbakemeldinger før den store konkurransene i Sydney. 

– Det gikk fint og det er definitivt tilbakemeldinger jeg kommer til å ta med meg videre. Jeg vil lage drinker som passer til alle, og derfor er det viktig med tilbakemeldinger fra folk i og utenfor bartendermiljøet. 

Adrián har vunnet mange konkurranser i år. Det endelige målet er å være med i World Class og derfor meldte han seg på flere konkurranser for å komme tilbake i gamet, få mer erfaring og trening. 

Han har vunnet priser i følgende konkurranser i år: Negroni, Sazerac and Jazz, Italicus (tredjeplass internasjonalt), Best bartender in Norway – People’s Choice Awards og Norse bar Show. Pier 42 ble også kåret til den beste baren i Norge og beste cocktailmeny og beste team. World Class er siste og viktigste mål for 33-åringen. 

Konsentrasjon og tid til å stresse ned er viktig i minuttene før man skal på scenen. Hva slags kort har bartenderen i ermet?

– Jeg har morsomme bilder eller en morsom vits på telefonen min som jeg gjerne ser på før jeg skal på scenen. Det hjelper meg til å slappe av og le litt slik at jeg er klar. Også musikk er viktig. 

Jeg liker også å spille musikk under presentasjonen min. 

Hva er din hemmelighet til å få gjesten til å kose seg i baren?

– Jeg tror det er å vise gjestfrihet og gi gode opplevelser. Vi må lese gjesten og gi dem en opplevelse som de kanskje ikke forventer. Ikke bare servere drinken, men gi noe i tillegg som en god historie, litt kunnskap om produktene som brukes eller andre ting. Men det kommer helt an på hva gjesten er mottakelig for. Noen vil bare være for seg selv, og det respekterer vi selvsagt. 

Men gjestfrihet handler om hele pakka. 

– Et eksempel kan være å være i forkant når gjesten gir uttrykk for at han snart skal gå. Kanskje det da regner ute og mens gjesten gjør seg klar, så henter vi en paraply og gir til gjesten. 

Er dere psykologer også? 

– På en måte. Vi må lese folk. Folk er forskjellige. Noen vil snakke og andre vil være i fred. Dette merker vi veldig fort. Vi vil ikke trenge oss på hvis folk ikke vil snakke eller ha selskap.

Vi har en kort versjon og den litt lengre historien som vi bruker når vi presenterer drinken for kunden.

Kunne dette plutselig poppe opp som en oppgave? Få utdelt en gjest/dommer som er deprimert eller kanskje en hyperaktiv eller en med litt spesiell oppførsel? Hvordan ville du ha reagert da?

– Det finnes faktisk allerede en konkurranse som er slik, forteller Adrián. Nikka Perfect Serve. I denne konkurransen får man kastet utfordringer i fanget som man ikke er forberedt på mens man skal lage cocktails og takle situasjonen der og da. Jeg tviler på at vi vil se dette i World Class, men man vet jo aldri, ler Adrián. – Det hadde vært gøy, da.

World Class er Big Business i mange land i verden. Her i Norden er det ikke like stort støtteapparat rundt bartenderen. 

– Jeg har hatt fin kontakt med et par av de nordiske kontaktpersonene underveis i forberedelsene. I USA og Canada har de dusinvis av folk som jobber med en bartender. Vi har ikke det samme her, men jeg er fornøyd og takknemlig for den hjelpen jeg har fått. 

Hvis det er for mange folk involvert mister man kanskje sin egen personlighet i det man skal vise frem. 

Siste spørsmål, Adrián! Hva skal folk drikke nå?

– Old Fashion går aldri av moten. Når det blir kaldt i været kan man tilsette honning i stedet for sukker og varmt vann eller te før man tilsette en shot med valgfri alkohol og noen dråper bitter så har du en deilig toddy. Det er så enkelt og genialt. 

Men fordi det fremdeles er sommer vil jeg anbefale folk å lage en lett og sprudlende cocktail med champagne. Det går aldri av moten. 30 ml whisky, 15 ml deler sitronsaft, 15 ml lønnesirup og 15 ml jordbærjuice eller et jordbær som du knuser i shakeren. Sil av dette i et glass og topp med champagne. Denne drinken tar jeg med meg til Sydney. Søt, syrlig og deilig. “Equality” som drinken heter skal være min variant av en ny moderne klassiker. Alle liker champagne og alle liker jordbær. Den er for alle, rett og slett!

Vi har en variant av den i baren her allerede og det er bestselgeren vår så den er testet ut her på Amerikalinjen av gjestene våre som kommer fra hele verden. 

Hvorfor er Singelton det beste valget av whisky i denne cocktailen?

– Whiskyen har en fruktig karakter, litt nøtteaktig som passer med lønnesiruen. Den er også lagret på sherryfat som gir sødme som passer godt sammen med champagnen. I ettersmaken kan du kjenne whiskyen, men den tar ikke over, avslutter Norges håp i World Class Global Finals i Sydney. 

Heia Adrián!

Forrige

Spontan – femåring i toppform

Damn Fine Coffee!

Neste

Legg igjen en kommentar