Seafood Boil i Barcelona

Hvordan har din sommer vært? Min har vært fantastisk! Alt for kort, selvsagt. Sånn er det hvert år.

Sommerferien var innholdsrik og jeg tror aldri jeg har hatt så stort behov for ferie som jeg har hatt i år. Våren har vært absurd og intens! Masse reising og masse jobbing.

Og for den som tror at reisingen i vår har vært ferie, kan jeg avkrefte det. Det har vært jobb. Morsom jobb, men fremdeles jobb. Jeg har så og si reist verden rundt for å lage gode vrier til bloggen og diverse reisereportasjer til trykket media.
Jeg håper du setter pris på mine reiseskildringer fra det store utland. Det ligger mye arbeid bak, så det er supert med en tommel opp hvis du liker dem.

Det jeg skal fortelle om nå er en av de tingene man bare snubler over. Og der må jeg takke det store internettet, og især Facebook. Det er fabelaktige ting.

Jeg liker Facebook-sider til spennende folk, restauranter eller bedrifter på Facebook (det gjør sikkert du også) og av og til dukker det opp arrangementer i feeden min. Det har du sikkert opplevd.

Sånn var det her. Jeg liker en side til en bedrift som heter «Rooftop Smokehouse» som holder til i Barcelona. De produserer sinnssykt gode røkte og fermenterte produkter som du bl.a kan nyte hos Pastrami Bar i bydelen El Born.

Dette røkeriet, som holder til i vestre del av Barcelona, har av og til Pop Up-arrangementer. Jeg har tidligere ønsket å være med på noen av de fantastiske arrangementene deres, men det har aldri passet med når jeg har vært i byen. Denne gang klaffet det. Men det visste jeg ikke da jeg reiste nedover.

Dagen etter jeg kom til Barcelona ble jeg oppmerksom på at de skulle holde en egen «Seafood Boil». Jeg var innom siden deres og kikket, og der lå arrangementet. Er det noe jeg elsker og digger så er det sjømat. Og en ekte sørstats-seafood boil er ikke noe jeg tar lett på. Jeg har vært på Crawfish Boil i Louisiana, så jeg vet hvordan disse tingen skal gjøres.

En liten digresjon: Da jeg og Erik var på Crafish Boil i USA skjedde det på samme måte: Facebook var svaret! Vi var i New Orleans i tre dager og hadde skikkelig lyst på kreps. Vi lette etter egnet sted og så snubler vi over dette eventet på Facebook. Pinch-a-Palooza er en festival som varer en dag i året. Jepp, og vi fikk med oss den! Les mer om den her.

Det kan med andre ord lønne seg å følge med på Facebook når man er et nytt sted. Det kan komme gode opplevelser ut av det.

Tilbake til Barcelona. Erik og jeg skal på Seafood Boil og vi er spente på om de klarer å gjøre det autentisk nok. Vil de spille ekte Zydeco-musikk og vil de servere autentisk mat og drikke?
På forhånd har vi betalt inn 65 euro per snute. Det er for mat og drikke hele kvelden.

Klar for fest i bakgården.

Vi ankommer bakgården til Rooftop Smokehouse. De har fått lov til å holde fest her i kveld takket være gode naboer. Bakgården er pyntet med vimpler og langbord. På hvert bord ligger hammer og tomme skåler.

Det er laget et par barstasjoner der arrangørene er kledd i hvite skjorter med typiske, sorte sørstats-sløyfer.

Ja da. Rooftop Smokehouse klarer å lage alt autentisk: Fra Mint Julep som velkomstdrink til sylteagurker, syltet egg og Spicy Boiled Peanuts. Og dette før maten kommer inn på bordet.

Spicy Boiled Peanuts og Mint Julep
Rødbetesyltede egg og dillsyltede agurker.
Sweet Charity Dj’s

Ekteparet Dr Barnardo & Sue Ryder, som kaller seg Sweet Charity Dj’s hadde kjørt på kryss og tvers gjennom de amerikanske sørstatene for å lage en dokumentarfilm om obskure lokale artister, spilte plater de hadde funnet underveis. På Seafood Boil’n spilte de mye cool jazz, cajun og zydeco, gammel R&B og soul, musikk som passet perfekt til anledningen.

Vi starter altså med en perfekt blandet Mint Julep – en av verdens eldste cocktails laget av Bourbon, mintblader, sukkersirup og shavet is. Den er perfekt avkjølende i den varme Barcelona-luften.

Det tyter inn masse mennesker i den koselige bakgården. Vi kjenner ingen. Noen kjenner noen. Det er tydelig at det er flere venner av huset her samt vennepar som har bestilt sammen.

Alle skal med!

Det er også flere barn tilstede. En slik Seafood Boil er til for alle – en ekte sosial affære.
Det tar ikke lang tid før vi snakker med alle rundt oss og vi er en hel stor familie rundt langbordene.

Det er fri flyt av vin og nydelig øl fra Basqueland Brewing Project. Vi spiser fermenterte sylteagurker, rødbetesyltet egg og Spicy Boiled Peanuts før forretten kommer ut.

Kasseroller med Southern Fried Buttermilk Chicken og Louisiana Hot Saus kommer inn på bordene. Det samme gjør skåler med kokte ferskvannskreps med hjemmelaget røkt sitronmajones.

Buttermilk Chicken.
Nå snakker vi!
Kunsten å knuse en kreps uten å ødelegge fyllet…
En, to, Dive In!
Koselig bakgårdsfest.

Vi eter! Kyllingen er sprø og herlig på utsiden og glovarm og saftig på innsiden. Krepsene er perfekt kokt og tilbehøret fantastisk.

Sjømaten trekker.

Sjømaten trekkes i nett i egne tønner. Sekk etter sekk bæres ut og tømmes utover papirdukene. Det er akkurat slik det skal serveres. Sjømaten er kokt i en spesiell krydderblanding sammen med hel mais, poteter og spicy pølse. I Rooftop Smokehouse sin Seafood Boil finnes hele krabber, kjempereker, blåskjell, hjerteskjell og blekksprut.


På hvert bord står flere bokser med det klassiske amerikanske skalldyrkrydderet Old Bay. Deilig surdeigsbrød og husets berømte røkte smør kommer ut på bordene og nå er det bare å høgge innpå.

Glem alt du har lært om god bordskikk. Just dig in!

Det er sinnssyke mengder mat og drikke og vi lider på ingen måte noen nød.
Jeg får vist frem mine ferdigheter som krabberenser, for det er  overraskende mange som ikke vet hvordan de skal finne frem til det deilige, hvite kjøttet i selve kroppen.

Vi skåler, søler, slafser og smådanser til sørstatsmusikk.

Surdeigsbrød og røkt smør. Yum.
Vern om dine favoritter.

Inne på kjøkkenet grilles fersken. De skal brukes i desserten som er varme bourbon-donuts (fra la Donuteria) med iskrem og grillede fersken.

Grilling av fersken.

Bourbon-donut med ferskeniskrem.
Takk for en magisk kveld!

Slik var altså den perfekte kvelden hos Rooftop Smokehouse. Takket være et Facebook-arrangement fikk Erik og jeg en intim og vanvittig hyggelig opplevelse i favorittbyen som vi har vært i nærmere 50 ganger.

Les mer: Her er mine favoritter i Barcelona.

Forrige

Tid for Mai Tai!

Bli med til Gotlands mest sjarmerende «landsby»

Neste

4 kommentarer om “Seafood Boil i Barcelona”

  1. Hei Helle! Takk igjen for fantastiske reiseråd. Vi hadde tre nydelige dager i reggio emilia på vår rundreise i Italia, mye grunnet dine tips. Fantastisk sted, og så utrolig hyggelige og kule folk! Den ene vinbaren du anbefalte, Mangiamore, skulle til å stenge da vi kom, men rakk å spørre dem om de hadde lambruscoen du anbefalte. De var utsolgt, men eier brukte ti minutter på å ringe samtlige av de andre forhandlerne i byen for å høre om noen hadde den inne. Alle var utsolgt, så da fikk vi adressen til produsenten isteden. Kult!
    Etter ringerunden lurte han på hvor vi var fra, og da jeg fortalte at vi var norske fikk vi til svar «Aah, i had two norwegians here last year! They really loved that wine»! Herlig ??? fortsatt god sommer, og vit at arbeidet du gjør settes stor pris på!

    Svar

Legg igjen en kommentar