Saltimbocca alla Romana

Denne uken kom jeg hjem fra Italia. Siste stopp på turen var nydelige Roma, denne gangen helt uten mennesker i gatene.

Les mer: Jeg føler ingen ferieskam

For mange herrens år siden. Ja, kanskje 12 år eller mer, spiste jeg og Erik den romerske retten Saltimbocca alla Romana for aller første gang. Det er en enkel rett. Men satan, så god!
Denne gangen spiste vi det to ganger: En enkel variant laget med svinekjøtt og en variant på ekte måten laget med kalv. Siste dag i Roma var gradestokken oppe å luktet på 36 grader. Det var sjukt varm, med andre ord. Vi hadd los mot et spisested vi ville innta lunsj på, men stedet var sommerstengt. Vi gikk inn et smug for å unngå den brennende solen og forbi en restaurant som lå i andre engen av smuget. Det var jo stedet der vi første gang hadde spist Saltimbocca!

Saltimbocca og ekte romersk pizza i Roma.

Ara Pacis – La Capricciosa heter stedet. En restaurant som vanligvis får sin porsjon av turister hadde nå kun dresskledde forretningsfolk og så oss da. Nordmenn i solhatt og bleke ben.

Saltimboccaen var aldeles nydelig. Akkurat slik vi hadde fått den sist gang. Det var helt åpenbart at vi måtte lage dette når vi var tilbake i Oslo.

Saltimbocca er en meget enkel rett å lage. Dn består av flatbankede skiver av kalv (kylling eller svin, men originalt med kalv), salvieblader og prosciutto (parmaskinke er fenomenalt å bruke her). Skivene stekes i smør og så når alle skivene er stekt heller man på vin som for eksempel Marsala eller tørr hvitvin og sitronsaft.

Dypp hver saltimbocca i mel og krydder før du steker dem. Melet jevner sausen.

Vi serverte saltimbocca med ovnstekte norske nypoteter i terninger med salvie, hvitløksfedd og olivenolje samt dampede sukkererter.

Mens vi ventet på potetene ble det tid til en avkjølende og deilig Spritz også. Snakk om å kjøre 100% italiensk aften.

Til og med vinen vi drakk til middagen var italiensk. Allegrini Palasso della Torre (kr 240 på polet) var et supert valg.

Kalv er ikke det letteste å få tak i hvis du ikke skal kjøpe et stort stykke. Derfor brukte vi skiver av svin ytrefilet som vi banket flate med kjøtthammeren. Det fungerte kjempebra.

Saltimbocca alla Romana

Ingredienser

 • Skiver av kalv ytrefilet (eller svin eller kylling)
 • salvieblader
 • skiver av prosciutto (parmaskinke fungerer godt)
 • tannpirkere uten smak til å holde sammen hver saltimbocca
 • salt og pepper
 • mel
 • smør (ikke vær gnien. Bruk en solid klump)
 • ca 1/2-1 glass vin (jeg brukte italiensk Marsala)
 • sitronsaft
 • nypoteter
 • olivenolje
 • hvitløksfedd
 • salvieblader
 • salt og pepper
 • sukkererter

Slik gjør du

1

Skjær hver skive kjøtt i ca 100 g stykker. Bank dem flatere med en kjøtthammer. Legg en skive spekeskinke (evt en halv) på kjøttflaten. Legg på et eller to salvieblader og fest skinke og urtblad med en tannpirker (husk å opplyse om at det er tannpirker i ferdig saltimbocca slik at folk ikke får den galt i halsen).

2

Bland litt mel med salt og pepper på et fat. Dypp den ene siden av hver saltimbocca i melblandingen (ikke siden med skinke og urt).

3

Finn frem en stekepanne. Smelt rikelig med smør og evt litt olivenolje i pannen og stek hver saltimbocca med kjøttsiden ned i noen minutter. Snu dem og stek kjapt.

4

Når alle er stekt har du dem tilbake i panne med litt mer smør og vin. La dette surre lenge nok på lav varme slik at du får en saus. Smak til med sitronsaft.

5

Potetene steker du i ovnen med hvitløksfedd, salvieblader og olivenolje. Dryss litt salt og pepper over og stek på ca 200 grader til potetene er gylne og møre. Damp sukkererter eller annet tilbehør til og server.

Forrige

Jeg føler ingen skam over å ha reist til utlandet i sommer

TUTTOFOOD, Milano 2021

Neste

Legg igjen en kommentar