Salat med tindved og røkelaks

Jeg har nettopp kommet hjem fra en deilig reise på Fyn i Danmark. Jeg elsker Danmark, men det er kanskje ikke så rart. Jeg er jo tross alt halvt dansk.

Deltaljer fra Falsled kro.
Deltaljer fra Falsled kro.

Vi kjørte på kryss og tvers på den lille øyen med en fantastisk og meget spesiell buss. Fem personer i en stor buss med egen bar, skinnseter, peis på tv’n og piano. Du kan tro folk sperret øynene opp når i ankom i Cubus’n.

Og det er ikke akkurat denne typen kjøretur man ankommer ærverdige Falsled kro i. Bilparken utenfor vitner om pengesterke gjester. Men jo da. Vi gjorde det.

DSCF0541
Hotell og restaurant Falsled kro på Fyn.

Falsled kro er et av de stedene jeg lenge har drømt om å komme til. Danmarks krokultur er noe vi egentlig ikke har i Norge, sett bort i fra Engø gård i Vestfold og noen til.

DSCF0529

Stedet ligger idyllisk til i Falsled, på sør-vestkysten av Fyn.

Koselige Falsled kro. Før i peisen hører med selv om solen skinner ute.
Koselige Falsled kro. Før i peisen hører med selv om solen skinner ute.

Per Hallundbæk har vært med til å bygge opp Engø gård i Norge, men etter ti år dro han til Falsled og er i dag kjøkkensjef der. Per er ikke tilstede da vi besøkte Falsled kro, men hans assisterende kjøkkensjef, Kasper Hasse tar oss vel i mot og viser oss rundt på det fantastiske stedet, som ikke bare er restaurant men et luksushotell i Relais & Chateaux-familien.

Falsled kro på Fyn.
Falsled kro på Fyn.
Kasper Hasse.
Kasper Hasse.
Noen av rommene på hotellet ligger i disse flotte bygningene på andre siden av veien.
Noen av rommene på hotellet ligger i disse flotte bygningene.

Alle rommene er individuelle og noen ligger i selve hovedbygningen, mens andre rom ligger i Ryttergården og Sognegården rett over veien. Bygningene ligger idyllisk til blant trær som i sesong bærer epler, pærer og kvede. Det gjør også Falsled kros kjøkkenhage. De plukker grønnsakene i den størrelsen de ønsker. Noe syltes også til senere bruk.

DSCF0543
Detaljer fra Falsled kro.
DSCF0497
Lunsj på Falsled kro.
Røkeovnen i enden av tomten.
Røkeovnen i enden av haven.

I enden av den store hagen ned mot havnen ligger kroens røkeri. Der røkes laks over bøkeflis i 36 timer på 10-12 grader. Det er akkurat en slik laks vi får servert til lunsj denne dagen.

Laksesalaten fra Falsled kro.
Laksesalaten fra Falsled kro.

 

 

Inne i den koselige kroen får vi servert den hjemmerøkte laksen i en deilig salat med havornmarmelade (tindved på norsk), salat, creme fraiche, rugbrødsmuler og skogsurter. Denne kan du superlett lage selv med kvalitetslaks som du kjøper hos fiskebutikken din. Tindveden gjorde det hele for meg. Den søt-syrlige bærmarmeladen blandet med den kremete creme fraichen sto perfekt til den fete, lettrøkte laksen og den friske salaten.

DSCF0485

Prøv å lage salaten hjemme ved å sprøyte små partier av creme fraiche og tindved på tallerkenen. Så legger du på blandet salat og rister smuler av rugbrød i ovnen som du drysser over.

DSCF0473

Signaturbrødene er laget med malt, honning og kakao. De smaker himmelsk!
Signaturbrødene er laget med malt, honning og kakao. De smaker himmelsk!

DSCF0490Lakseskivene danderer du pent på toppen. Jeg kan love deg en deilig og spennende sommersalat.

DSCF0472

Det perfekte sted for å innta en bedre lunsj.
Det perfekte sted for å innta en bedre lunsj.

 

 

 

 

Ingen kro uten bar.
Ingen kro uten bar.

Hvor får man tak i tindvedmarmelade? Hos Anne Karin på Bondens Marked. Hun selger, foruten fantastiske andegg, marmelade laget på tindved.

Norsk tindved-marmelade.
Norsk tindved-marmelade.

Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Denmark. Alle utgifter er dekket.

Forrige

Antonio er Norges beste bartender

Akevitt i Miami? Ja, den dukket opp der, gitt

Neste

Legg igjen en kommentar