//Annonsesamarbeid med Grøstadgris//
For noen uker siden kunngjorde jeg at Grøstadgris og jeg skal samarbeide i 2020. Dette er et samarbeid jeg er veldig stolt av. For det første er dette en produsent som tar dyrevelferd på alvor. For det andre har de topp kvalitet som sin standard. For det er viktig for meg at jeg samarbeider med produsenter som jobber på den måten.
Jeg og Grøstadgris skal samarbeide i hele 2020 og her kommer første oppskrift.
Det er ytrefilet det skal handle om. Dette er en stykningsdel som kan bli tørr, så her er det viktig å bruke steketermometer for ikke å overstige kjernetemperaturen.
Ytrefilet har en anbefalt kjernetemperatur på 70 grader hvis du vil ha en medium stekt filet. Jeg mener at man ikke må gå over denne temperaturen. Noen sier 76 grader, men det er alt for mye, i alle fall med kvalitetsproduktene fra Grøstadgris. Ta kjøttet ut av stekeovn eller av stekepannen med en gang temperaturen vipper 70 grader. Og la så kjøttet hvile ut av formen til du skal skjære i det.
Jeg har laget to varianter av ytrefileten. De klassiske to-pakningene med medaljonger av ytrefilet fra Grøstadgris har du kunnet få i butikk i lang tid. En nyhet nå er ytrefileter i helt stykke (ca 1,1 kg). Disse er perfekte å langtidssteke på lav varme. Resultatet blir fenomenalt. Synes du stykket er for stort? Ikke fortvil! Bruk tynne skiver av kjøttet som pålegg de påfølgende dagene. Verdens beste matpakke.
Medaljongene er perfekte når du har dårlig tid, for de steker du på kort tid.
Skal du helsteke ytrefileten trenger du en time + i ovnen, men det er så verdt det!
Det er januar. Det er mørkt og litt trist til tider. Derfor har jeg valgt å sette farge på mørketiden. Appelsinene er på det fineste og blodappelsinene (rød appelsin) har ankommet butikkene.
Disse er søtere enn vanlig appelsin og dessuten har de den flotte, rødspraglete fargen.
Jeg har også tatt for meg av rotfrukter. De er også tilgjengelig nå i sesong. Polkabeter gir fantastisk farge og krønsj til retten.
Sellerirot er godt å bruke sammen med potet for å få en mer spennende fløtegratinert form.
Fennikel er også en rot som er så god og aromatisk. Fennikel har en svak anissmak og sammen med appelsin og svin så har vi rett og slett en vinner.
Oppskriften på hele retten får du nedenfor. Nå skal jeg vise deg hvordan du steker medaljonene av ytrefilet og ikke minst et helt stykke av ytrefilet.
Medaljoner av ytrefilet av svin fra Grøstadgris:
Jeg liker å krydre kjøttstykkene godt før de går i pannen.
Jeg bruker denne kryddermiksen som du lett lager selv:
1 ts malt ingefær
1 ts malt paprika (søtt)
1 ss flaksalt
1/2 ts spisskummen
1/2 ts nykvernet pepper
Denne kryddermiksen er nok til en hel stek eller til ca 6 medaljonger.
Gni inn medaljonene med krydder.
Medaljoner av ytrefilet av svin fra Grøstadgris tar nesten ingen tid å tilberede så vær varsom. Sett ovnen på 180 grader.
Sett en panne på stekeplaten og skru opp til maks. Ha et par spiseskjeer nøytral olje i pannen og en solid bit smør. (ca 30 gram). Ikke vær redd for alt fettet. Det trekker ikke inn i kjøttet. Det er med på å gi god smak.
Legg et par fedd fersk hvitløk i pannen. La skallet være på. Klipp av et par grener timian og legg dem også i pannen.
Nå kan du legge i medaljongene. La ligge i fred i et par minutter uten å snu dem. Etter dette kan du snu dem. Da kan du se at du har fått en fin og gyllen stekeskorpe. Stek i to minutter mens du bruker en skje og spe det flotte smøret og oljen over kjøttet.
Ta pannen av varmen og legg kjøttet i en ildfast form. Legg hvitløk og timian i formen og hell litt av stekevæsken over kjøttet. Sett i forvarmet ovn og sjekk temperaturen etter en liten stund. Sett steketermometeret midt i kjøttstykket for å måle kjernetemperaturen. Når den nærmer seg 70 grader må du være på vakt. Ta ut formen når du har nådd riktig temperatur. Legg medaljongene på en rist eller fjøl og la dem hvile ca 5-10 minutter før du skjærer dem opp og serverer dem.
Helt stykke av ytrefilet av svin fra Grøstadgris:
Gni ytrefileten inn med krydderblandingen som står beskrevet over.
Forvarm ovnen til 125 grader. Jeg bruker varmluft, men har du ikke det går det helt fint med helt vanlig under- og overvarme.
Sett en panne på stekeplaten. Varm den og ha et par spiseskjeer med nøytral olje samt et par spiseskjeer med smør i pannen. Legg ytrefileten i varm panne og brun den et par minutter. Snu den og stek så på andre side og til slutt sidene. Dette skal ikke ta mer enn maks fem minutter til sammen. Legg så steken i en ildfast form sammen med en løk delt i båter, noen hele hvitløksbåter og en dusk med timiangrener. Dette gir god smak til kjøttet. Hell 1 dl vann på siden av kjøttet og sett inn formen. Kjøttet trenger ca 1 time for å nå kjernetemperatur på 70 grader. I min ovn trengte den 1 time og 10 minutter. Da var den helt perfekt.
Bruk steketermometer. Det er ikke flaut, bare lurt.
Ytrefilet av svin er magert kjøtt og oversteking kan gi et resultat som ligner en skosåle. Det vil du ikke med slik en fin råvare.
Når du har målt ca 70 grader tar du ut formen og hviler ytrefileten på en rist eller en fjøl. Bruk hvitløken og løken som tilbehør til retten. Kraften fra formen siler du av. Den skal brukes i sausen som du får oppskrift på under.
Når ytrefileten har hvilt et godt kvarter eller litt mer skjærer du den pent i skiver. Er ikke dette en perfekt stekt ytrefilet, dere? Jeg er i alle fall i staver! Saftig og fenomenalt!
Godt tilberedt kjøtt er en ren nytelse å spise.
Ytrefilet av svin i helt stykke fra Grøstadgris kommer i salg snart. Du vil finne produktet i Meny og Jacobs. Svinemedaljongene er allerede å finne i de samme butikkene.
Sånn, da kan du steke kjøtt. Da er det resten av retten som må lages. Men husk at du egentlig kan lage hva du vil av tilbehør. Finn noe du liker. Mine oppskrifter er ment som inspirasjon.
Ytrefilet av svin med appelsinsaus, selleri- og potetform og bakt fennikel
Ingredienser
- Ytrefilet av svin fra Grøstadgris. Enten i medaljonger eller stort stykke.
- Fremgangsmåten finner du over.
- Potet- og selleriform:
- 300 g sellerirot
- 500 g potet (5 store)
- 1 ts flaksalt
- 1-2 fedd hvitløk, skåret i tynne skiver. Bruk fersk hvitløk som lukter godt
- ca 4 dl kremfløte
- timian
- Fennikel:
- 2 fennikel
- 1 ss olivenolje
- flaksalt
- Sausen:
- 5 blodappelsiner eller appelsiner, presset saft
- 1 dl svine- eller kyllingkraft
- ca 100 g kaldt smør i terninger
- ca 1 dl kremfløte
- evt 1 ts honning eller agavesirup
- Pynt:
- Rosenkål, bruk de ytterste bladene
- 1-2 polkabeter, skåret i tynne skiver
- 1 dl vann
- 1/2 dl eplecidereddik
- 2 ss sukker
Slik gjør du
Potet- og selleriform: Skrell rotfruktene og skjær dem i ca 1 cm tykkelse. Legg lagvis i ildfast form. Dryss over flaksalt og legg skiver av hvitløk inn i mellom. Slå over kremfløten og legg noen små kvister timian i formen før du setter den i forvarmet ovn på 180 grader i ca 45 minutter eller til rotfruktene er møre og toppen er gyllen.
Fennikel: Del fennikel i tykke skiver og behold rotfestet slik at skivene holder sammen. Kok dem i lettsaltet vann i fem minutter. Sil av vannet og legg fennikelskivene på et bakepapir. Ha litt olivenolje og flaksalt over (ikke mye) og sett det inn i ovnen sammen med potet- og selleriformen til fennikelen er mør.
Sausen: Press saften av appelsinene og kok opp væsken sammen med kraft. Kok inn til halvparten. Smak. Er den syrlig? Ha i honning eller agavesirup. Nå kan du ha fløten i gryta. Kok opp. Mens du pisker slipper du en og en smørterning i sausen. Dette tykner sausen og gir den fabelaktig smak. Trekk av platen og når ytrefileten er ferdig hvilt vil du kunne helle kraften som samler seg fra kjøttet over i gryten. Rett før servering varmer du sausen.
Pynt: Polkabeter finnes i helt vanlig dagligvarebutikk og de gir herlig farge og smak til retten. Skjær dem (med skallet på) i tynne skiver. Bruk mandolin eller siden på et rivjern. Du kan servere dem slik eller du kan lynsylte dem. Det tar ingen tid. Kok opp vann, eddik og sukker. Trekk av platen og kjøl ned før du legger beteskivene i vannet. La ligge i 15-20 minutter.
Rosenkålen: Du tar av de ytterste bladene og damper dem kjapt i varmt vann. Så skyller du dem i kaldt vann for å bevare den herlige grønnfargen. Bruk rosenkålblader og polkabeteskiver til å pynte opp retten og gi god syre og smak.
Hei, hva gjør jeg når jeg har bare en ovn, sett opp mot ulik steketid og grader på grisen og potetform?
Hei!
Du kan steke svin først, så dekke til. Og så steke potetformen:)
Helle
Dette var helt nydelig!! Takk for oppskriften ✨ Sausen var sick, og passa sååå bra med alt. Lagde med villsvin. Hvis flere sliter med 1-ovns-problematikken, jeg stekte ferdig grønnsakene først, så varme de opp i ovnen igjen mens kjøttet hviler, det fungerte veldig greit.
Takk for hyggelig melding! Bra det funka!