Ribbe! Ribbe! Ribbe! og fennikel på tre måter

Ribbe, ja. Det har jeg meninger om. Jeg spiser det hele året med mulig unntak av julen. Jeg er rett og slett ikke så glad i klassisk juleribbe. Men jeg spiser det hele året og med forskjellige smaker. Det er da et av de mest takknemmelige stykningsdelene som finnes å lage god mat av. Den lager seg selv og de som sier noe annet tar feil. Så enkelt er det.

Men den trenger tid og kvaliteteten må være bra. Du kan ikke rushe en god ribbe. Mine ribber får ligge i ovnen i mange timer på lav temperatur. Prøv og du vil skjønne hva jeg mener.

Min ribbe i dag består av ribbe, fennikel, potetmos og bønner. Jeg har brukt fennikel på tre måter. Selve fennikelknollen er bakt i folie i ovnen til den er myk og saftig. Selve ribben er krydret med malte fennikelfrø, salt og pepper (+ noen italiensk chiliflak). Så har jeg brukt fennikelbusten som urt.  (den som du får med gratis når du handler fennikel på ordentlige steder).

Ribben er skikkelige saker og var ganske dyr. Jeg kjøper ikke billig ribbe fra kjipe produsenter som ikke passer på dyrene sine og gir dem et fint liv. Det er dyreplageri og jeg kan ikke noe med det. Hvor du kjøper din ribbe er opp til deg, men tenk over det neste gang du kjøper ribbe. Et kilo ribbe skal ikke koste 40 kroner. Billig mat koster dyrt for noen i den andre enden – dyrene.

Nå skal ikke jeg bli militant og gi deg noen form for dårlig samvittighet. Jeg vil gi deg matglede, så derfor hopper vi nå over til essensen: Nemlig ribben og tilbehøret.

img_3510

 

Slik lager du ribbe med fennikel på tre måter:

Skjær striper i svoren med en skarp kniv slik at fettet renner bedre av. Gri den godt inn med nok malt fennikelfrø, salt, pepper (og italiensk tørket chili)

Sett ribben i en ildfast form med lokk. Jeg bruker leirgryten min, for den gir perfekt resultat. I bunnen legger du 1 løk i båter, 1 dl eplejuive, et par hele hvitløksfedd og that’s it.

Sett ribben inn i ovnen på 110 grader. La den stå i fire timer. Ta av lokket, sil av kraften og fett. Fettet tar du vare på og bruker til å steke sopp i eller smører på skiva i stedet for smør. Deilig, trust me. Sett ribben tilbake i ovnen uten lokk og fres opp temperaturen til 220 grader. Nå begynner fettet under svoren å gjøre magien sin. Du vil se at svoren begynner å poppe lett. Er svoren helt tørr uten vasne partier, vrenger du på grillen og lar den gjøre siste avslutningen. Følg med så ikke svoren brennes. Ta ut ribben når svoren er ferdigpoppet. Sett den på en fjøl og la den avkjøles. Gjerne en time. Så skjærer du den i tynne skiver eller slik du best liker den.

dscf6420
Litt finrevet appelsinskall over retten er bare godt. Fennikel elsker appelsin.

Lag potetmos. Her er oppskriften på min favoritt i høst. Så lager du bønnesalat med fennikelurten. Oppskrift her.

Kraften fra ribben koker du inn og tilsetter litt soyasaus og en ts honning for å balansere skyen.

Fennikel i ovnen: Del fennikelen i to på langs. Dryss litt god olje og litt flaksalt. Pakk i folie og bak i ovnen til den er myk. Del i båter og server sammen med ribben.

Ribbe, slik jeg liker det.
Ribbe, slik jeg liker det.
Forrige

Sjekk ut drømmejobben

Guide til de beste pintxosbarene i San Sebastian

Neste

Legg igjen en kommentar