Spør jeg mannen min, Erik (han har fått seg blogg, forresten), hva det beste han kan få å spise, vil han si «andebryst». Det er det enkleste trikset i boka her hjemme hos oss å tilby ham en porsjon and hvis jeg skal sørge for å oppnå noe. Nei da. Det er ikke slik, men fornøyd blir han! Det skal sies at jeg er rimelig glad i and selv. Søker du på «and» i søkefeltet her på bloggen, vil du se side opp og side ned med oppskrifter på and.
I dag har jeg laget en klassiker: And i appelsinsaus. Det blir aldri feil. Andekjøtt kler veldig godt frukt, så jeg mener and er et av de enkleste kjøttypene og kombinere med spennende tilbehør.
Mange synes det er vanskelig å steke and. Det kan jeg godt forstå for tykkelsen på brystet kan være vrient å bestemme steketiden på. Et andebryst ligger på mellom 300-400 g (hvis du kjøpe ferske bryst fra norske kvalitetsleverandører). Jeg går alltid frem på samme måte som når jeg forbereder et stykke ribbe: Jeg behandler skinnet med respekt. Her ligger nøkkelen til et vellykket resultat. Rut det forsiktig med en skarp kniv, men sørg for ikke å skjære ned i selve kjøttet. Gni kjøtt og skinn inn med rikelig salt og pepper. La dette hvile et kvarters tid før du steker andebrystene, med skinnsiden ned, i en tørr panne. Start med høy temperatur, så senker du temperaturen et par hakk. Nå smelter mye av fettet og du kan øse opp dette i en ildfast beholder med en sauseskje. Fettet er perfekt å brukte til å steke poteter i eller sopp. Nam! Deilig. Jeg legger alltid et par hvitløksfedd og noen kvister timian i pannen for å gi smak.
Nå kan du tilsette en klump smør. Ca 1-2 ss. Snu brystet etter at du har fått fin stekeskorpe på skinnet og mye av fettet er smeltet. Stek kjøttsiden noen minutter til du har oppnådd en fin og gyllen farge, men ikke for stekt.
Legg andebrystet over i en ildfast form med skinnsiden opp. Hell over fettet fra pannen og urtene. Sett i ovnen (forhåndsvarmet til 200 grader) i ca 7 minutter. Kjenn etter ved å trykke fingeren rundt andebrystet. Føles det halvfast kan du ta det ut og legge kjøttet over på en fjøl. La kjøttet få hvile i 10 minutter før du skjærer det opp i delikate skiver.
Sausen lager du i pannen som du stekte kjøttet i. Ikke skyll pannen, for det er deilig å ha med seg saftene fra kjøttet.
3 appelsiner presses for juice. I tillegg river du skallet av 1/4 appelsin –veldig finrevet. Kok opp appelsinsaften og skallet i pannen. Tilsett 2-3 ts ekte honning og kok inn til du har en tykk, men fremdeles flytende sirup. Hell stekeskyen som har dannet seg i den ildfaste formen andebrystet lå i, over i sausen. Rør og smak til om det trengs mer honning. Server til andebrystet og kokte sukkererter og hjemmelaget potetmos.
Skjønner ikke helt hvordan presset appeslin og honning blir til «tyktflytende sirup»?! Fulgte oppskriften helt nøye, men sausen ble ikke mer enn tyntflytende etter å ha stått og putret ganske lenge. Måtte tilsette maisenna.
På et tidspunkt når du koker inn sausen blir den til sirup. Du har nok gitt deg for tidlig. Når du ser at boblene blir større, er det sirup på gang. Prøv å tykne med litt kaldt smør neste gang i stedet for maizena.
Brukte «fibersirup, mørk type» i staden for honning og sausen vart tjukk og sirupsliknande. Fibersirup har berre 8 g karbo pr 100 g og 6 g kostfiber. Denne er ideell når ein har diabetes. Vert ein del karbo pga juice, men ein gong i blant til sundagsmiddag går det bra !
Fibersirup, du! Det må jeg teste ut! Takk for tips!