Påskens pølsefest

(Annonsesamarbeid med Grøstadgris)

Påsken er synonymt med sjokolade, appelsin og pølser på bålet. Slik har det vært i mange generasjoner.
Og man skal ikke kimse av slike tradisjoner. Vi nordmenn elsker å stappe sekken full av godsaker før vi legger ut på tur i skog og mark. Pølser grilles sorte på bålet. Noen faller av pinnen og ned i asken. De tørker vi av og så spiser vi dem allikevel. Litt sennep og ketchup skjuler akkurat dette lille feilskjæret. Det gjør`ke noe. Vi koser oss allikevel. 

Pølser er den perfekte turmaten, men også den perfekte kosematen på hytta (som det ikke blir noe av i år) eller hjemme. Det finnes så mange forskjellige pølser og noe for enhver smak. 

  Dette er pølsene fra Grøstadgris som jeg har laget tilbehør til. 

Jeg har tatt for meg et utvalg av Grøstadgris sine pølser fra frilandsgris og laget noen spennende tilbehør som hever pølseopplevelsen til nye høyder.
Alle disse pølsene kan spises som middagspølser med tilbehør som for eksempel potetmos og surkål, salat eller annet.

  Fra venstre mot høyre: Italiensk landpølse, baconpølse, chorizopølse, provencepølse, ungarsk pølse, ostepølse, bratwurst, røkt bratwurst. 

Mitt utvalg er faktisk åtte forskjellige pølser fra Grøstadgris sitt store utvalg av kvalitetspølser. Sjekk ut mine forslag til smakskombinasjoner hvis du ikke heller vil gå for klassiske sennep, ketchup, stekt og rå løk. Ikke noe galt i dette. Alt er lov!

Italiensk landpølse inneholder blant annet litt soltørket tomat noe som gjør at den passe kjempegodt til italienske ingredienser som tomater og basilikum. Jeg har brukt små, solmodne cherrytomater. Del dem i to og klem ut kjernene. Så grovhakker du tomatene og har dem på pølsen sammen med hakket basilikum. Du kan bruke en sterk sennep og ketchup i tillegg hvis du ønsker det.

Baconpølse er kjøttfulle og deilige saker. Her blir jeg litt harry og bruker potetgull (for å få masse krønsj) sammen med pølsen i tillegg til en enkel chilidressing. Den lager du enkelt ved å blande en halv boks rømme med 2 ss ketchup, valgfri chilisaus (jeg liker sriracha) etter smak, noen dråper sitronsaft og et presset hvitløksfedd. Så godt!Du kan ha ekstra chilisaus på toppen av chilidressingen hvis du er ekstra glad i sterk mat.

Chorizopølse med ananas- og chilisalsa. Det er den perfekte kombinasjonen. Chorizopølsen til Grøstadgris er mild i smaken så den tåler mye trøkk. Salsaen som jeg har brukt lager du lett ved å dele en bit søt ananas i bittesmå terninger, blande den med finhakket chili. Lag en lake der du koke 1 dl vann med 1 ss sukker og 2 ts eplecidereddik til væsken får store bobler og går over til å bli sirup. Bland med ananas og chili og server. 

Provencepølsen til Grøstadgris har en fenomenal smak av deilige sørfranske urter som rosmarin, timian, merian, oregano og basilikum og dette har jeg brukt som utgangspunkt da jeg lagde tilbehøret. Karamelliserte løk med timian smaker fantastisk. Bruk gjerne dijonsennep på pølsen før du legger på løken.
Slik lager du karamelliserte løk med timian: Skrell en løk og del den to. Skjær tynne skiver av løken. Legg løken i pannen og strø over 1 toppet spiseskje med sukker og 1 dl vann. Tilsett 1 ss hakket timian. La dette surre til løken er myk, så skrur du opp temperaturen slik at sukkeret karamelliserer løken. Når løken er myk og klissete tilsette du en klype hakket timian. Løken er nå ferdig. 

Ungarsk pølse har den deilige smaken av paprikakrydder. Det passer da utrolig godt å kjøre på med mer paprika som tilbehør. Jeg har surret løk, paprika og rød chili (valgfritt) i pannen med litt olivenolje til løken er myk og gyllen. Salt og pepre litt til slutt og du har et superdeilig tilbehør.

Ostepølsen til Grøstadgris er skikkelig snadder. Jeg er egentlig ikke så glad i ostepølser, men denne var veldig god. Osten gir en silkemyk konsistens til pølsefyllet noe jeg likte skikkelig godt. Fordi den er så mild og fin ville jeg ha et tilbehør som smaker masse. Derfor hakket jeg kapers, chili, sylteagurker og vanlig agurk i små terninger. Supergodt sammen med sennep og ketchup og ikke minst sammen med syltet rødløk.
Syltet rødløk er verdens kjappeste tilbehør som du lager på ingen tid. Du skjærer rødløk i supertynne skiver og presser saften av 1/2 sitron over. La stå 15 minutter (eller mer i kjøleskapet) på benken. Sitronsyren mykner løken og gir den en fantastisk fin farge.

Bratwurst liker alle! I Tyskland er det vanlig å servere bratwurst med karriketchup. Den kan man lage selv på enkleste måten ved å blande 6 ss ketchup med 1 ts karri. Strø også litt karri over ketchupen ved servering. Så enkelt. Så godt! 

Røkt Bratwurst har en dypere smak som jeg digger. Hjemmelaget epleketchup passer superbra til denne pølsen sammen med syltet rødløk og sennep.
Epleketchup lager du slik: Skrell 2 grønne epler og del dem i store terninger. Ha over i en gryte sammen med 1 ss revet ingefær, 2 dl vann, 1/2 dl sukker og 4 ss eplecidereddik. Kok opp og småkok i 15-20 minutter til eplene er møre og det meste av væsken er kokt inn. Bruk en stavmikser og kjær ingrediensene til en glatt puré. Smak til med sitronsaft. Avkjøl og bruk til pølser. 

Da er det bare å sette i gang å grille eller steke pølser. Finn frem sennep, ketchup og det tilbehøret som frister mest. Utvalget av spennende pølsebrød og lomper er stort, så her er det bare å finne din favoritt. God pølsepåske!

Forrige

Påskens diggeste brunsj

Pasta med chorizo og pinjekjerner

Neste

Legg igjen en kommentar