Osteria Francescana er verdens beste restaurant

I natt ble den prestisjefulle listen The Worlds 50 Best offentliggjort. Jeg våknet i tretiden og så livestreamingen fra konkurransen. I fjor ble El Celler de Can Roca vinneren, med Osteria Francescana på en andreplass og danske Noma på en tredjeplass. I år skiftet El Celler de Can Roca plass med Osteria Francescana og Noma falt ned til en femteplass.

J49A5609
Massimo Botturas versjon av en Cæsar-salat. (foto: Helle Øder Valebrokk)

Massimo Bottura, ildsjelen bak Osteria Francescana, veivet med det italienske flagget og var sprudlende glad for å vinne førsteplassen. Foruten å drive restauranten som har tre MIchelinstjerner, jobber han også med et suppekjøkken-prosjekt i Milano. Han oppfordret live hele verdenseliten av kokker som var tilstede i salen om å bli med på å starte suppekjøkken i favelaen i Rio. Massimo har et stort hjerte og er opptatt av å minske matspill og støtte opp om de svakere i samfunnet.

Massimo følger med på kjøkkenet. (Foto: Helle Øder Valebrokk)
Massimo følger med på kjøkkenet. (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Jeg spiste på Massimos fantastiske restaurant rett før nyttår. Her kan du se mitt blogginnlegg fra besøket med alle rettene vi fikk servert og det personlige møtet jeg hadde med ham.

Hva synes jeg så om måltidet jeg og Erik hadde i Modena? Er dette verdens beste restaurant? Jeg har bare spist på 7 av de 50 beste restaurantene i verden og jeg er kanskje ikke fasiten på hva som er bra eller dårlig. Klikk deg inn på disse restaurantene for å se hva vi spiste på de andre Topp-50stedene:  El Celler de can Roca (2. plass), Noma (5. plass) Tickets (29. plass), Test Kitchen (22. plass), Restaurant André (32. plass), Dinner by Heston (45. plass).

Massimo Bottura her en spesiell tilnærming til rettene han lager på Osteria Francescana. Rettene bunner i kjente og kjære italienske retter som pizza og lasagne. Selvsagt på en trestjerners måte iblandet Massimos galskap. For han grenser til gal. Han er høyt og lavt og engasjert som få andre jeg har møtt. Det må evt ha vært Ferran Adrià, som jeg møtte forrige uke. Han tar vare på den italienske matkulturen og har sloss mot vindmøller når det kommer til modernisering av italiensk mat. Alle vet jo at mammas mat er best i Italia!

Personlig vil jeg vel fremdeles trekke frem fjorårets vinner, El Celler can Roca som restauranten der jeg fikk mitt aller beste måltid. For meg var dette perfeksjon i alle ledd: Fantastisk mat, perfekte porsjoner, den beste vinpakken jeg har smakt og desserter til å dø for. Men Massimos lekenhet med maten, personen Massimo og hans sprudlende engasjement for viktige ting i livet gjør at hele pakka rundt ham og restauranten fortjener en førsteplass i den kanskje viktigste kåringen i verden innenfor denne sjangeren.

Massimo Bottura og meg. Foto: Erik Valebrokk.
Massimo Bottura og meg. Foto: Erik Valebrokk.

Les mer om Massimo og Osteria Francescana i mitt blogginnlegg her.

Les også min mann, Eriks intervju med Massimo der de snakker om musikk. Det er verdt å lese.

 

Forrige

Når Ferran Adrià selv får velge tapas…

Pimientos de Padrón

Neste

Legg igjen en kommentar