Lars Madsen er mannen bak suksessen Oslo ginfestival som første gang ble arrangert i 2016. Nå starter han en ny festival i Oslo. Denne gangen handler det om mørkt brennevin.
Jeg tok en prat med Lars om festivalen som viser seg å ha blitt en realitet mye takket være HellesKitchen. Hvordan det har seg til, er jeg ekstremt nysgjerrig på å finne ut av.
Les mer: Lars Madsen starter festival om gin
Hva er dette, Lars? Har jeg indirekte vært med på at det nå blir en egen festival om mørkt brennevin? Fortell!
– Det blir spennende å prøve noe helt nytt. Bakgrunnen for Oslo Dark Spirit Cocktails Festival har jo med det du har vært inne på i en bloggserien du har hatt på vårparten, der du skriver at druebrennevinet, og indirekte deler av det mørke, er litt i motvind. Og da kom Palmer Spirits, Arcus, Bache-Gabrielsen og Engelstad Spirits og lurte på om jeg kunne gjøre noe.
Tanken er at vi sammen forhåpentligvis, over tid, kan bygge opp noe som setter fokus på alle de glemte drinkene og cocktailsene og indirekte alle de glemte bruksområdene for de fantastiske brune dråpene.
– Eksempelvis Sidecar (klassisk cocktail laget av cognac, appelsinlikør og sitronsaft) eller Brandy Alexander (Cognac, fløte og Crème de cacao). Dette er drinker som er fantastiske både med historisk og smaksmessig. De har nesten forsvunnet fordi man har glemt dem. Cognac er blitt redusert til avec for folk flest.
Vi håper å få til noe vi kan bygge over tid. Noe som kan gjenreise noen av de fantastiske gamle drinkene som man egentlig er veldig glad i – når man først husker på dem, sier Lars Madsen.
Vi har vært igjennom en periode med nordiske drinker og ingredienser som er sanket i naturen. Moderne drinker. Tror du at vi nå går tilbake til klassikerne igjen eller blir det en blanding av moderne og tradisjonelle cocktails vi vil se fremover?
– Leverandørene kommer nok til å lage en miks. De er glade i å utvikle nye ting, mens de også er glade for å få tilbake noen av de gamle klassikerne. Jeg mistenker at de ulike utstillerne, som på ginfestivalen, vil ha forskjellig fokus.
Men så handler det også om hva du kan gjøre ut av den flasken du allerede har hjemme og hvilke alternativer som finnes.
Festivalen skal være på MESH i Oslo. Hvor mange mennesker tror du kommer, Lars?
– Dette er jo nybrotsarbeid. Jeg aner derfor ikke hvor mange mennesker som kommer. Vi jobber i motvind, men har tenkt å bygge dette sten for sten.
Da du startet ginfestivalen var det også et lite prosjekt, men du fylte allikevel opp tre etasjer.
– Det stemmer. Men da hadde alle utstillerne god plass. Vi hadde 250 besøkende i 2016 og i år kom hele 1750 personer. Man blir jo hjulpet av at gin har vært i medvind. Når det kommer til det mørke er det litt annerledes. Det er i motvind og det er derfor jeg håper at de som er interessert i cognac, rom og whisky, klubber og Facebook-grupper vil møte opp.
Det har jo vært en diskusjon etter serien din på HellesKitchen om hvordan skal man få nye mennesker til å prøve f.eks en cognac. Her må man rett og slett samarbeide. Er du glad i mørk rom? Er du glad i cognac, armagnac, brandy eller whisky? Kom! Ta gjerne med noen som ikke er så glad i det.
Hva ligger i Dark Spirit?
– Mørk rom, brandy, armanac, calvados, whisky og fatlagret akevitt. Fatlagret tequila er også en ting.
Hva foretrekker du selv å drikke når du bytter ut gin, Lars?
– Det går mest i røde viner. Men også en del cognac og whisky. Et lite koseglass når man føler for det etter maten. Jeg kommer fra et hjem der pappa og bestefar, mens de fortsatt var her, var veldig glad i cognacen sin. Da ble det til at også jeg oppdaget mørkt brennevin.
Jeg kommer fra et cocktailhjem der White Lady (gin, cointreau og sitronsaft) var en juledrink. Når bestefar skulle variere den i selskapssammenheng så gikk han over på Sidecar. Dette er cocktials som du egentlig kan se på som fetter og kusine. Jeg har fått inn noen av de gamle cocktailsene gjennom oppveksten og jeg ser dessverre at flere av disse ikke har den fokusen de fortjener.
Er Sidecar en av favorittene?
– Helt klart! Den har den deilige lille varmen som kommer på tampen.
Hvordan skal du få folk til å komme på en slik festival?
– Er du glad i god mat og drikke? Er du nysgjerrig? Savner du de gamle klassikerne? Eller har du fått et litt feil inntrykk av hva mørkt brennevin er? Kanskje synes du det blir for røft i ren tilstand? Dette er en mulighet til å prøve nye varianter og andre måter å drikke brennevinet på. Det ligger så mye kultur, lidenskap og historie i alle ledd: Produsent, bartender og leverandører. Jeg tror det handler om hver og ens interesse. Jeg vil ikke sette noen begrensning på hva en slik festival skal være. Håpet er selvsagt å brette ut en kategori som gjerne har blitt litt mannedominert og derfor få inn flere kvinner.
Er dette den første festivalen der man kan oppleve et spekter av mørkt brennevin, ikke bare whisky eller cognac slik de fleste festivaler gjør?
– Det er i alle fall den første i sitt slag der man fokuserer på drink- og cocktailsiden av det. Jeg ønsker ikke å ha for mye fokus på en type mørkt brennevin. men heller vise mangfoldet. Hvis vi sammen klarer å gjøre brennevin-, drink- og cocktailkaken større, blir det plutselig mye morsommere for alle. Det er ingen motsetning å gå på en ginfestival, mørk brennevinfestival, vinmesse eller en whiskyfestival. Det handler bare om å trigge interessen om å god mat og drikke.
Hvordan skal man få den yngre generasjon til å få øynene opp for mørkt brennevin?
– Jeg tror mye kan gjøres gjennom å ufarliggjøre det mørke og det brune. Man har mest sannsynligvis alle vært der: Litt for mye whisky sent på kvelden og så ender man opp med vondt i hodet dagen etter. Da hater man automatisk whisky dagen etter. «Uff, jeg blir alltid så agressiv når jeg drikker tequila» . Det er ikke nødvendigvis whiskyen eller tequilaen sin feil, men mengden man hiver i seg. Dette er en måte å vise frem kvalitetshåndverket som ligger i disse produktene og for leverandørene til å vise frem sin kunnskap og presentere gode, enkle og klassiske cocktails og drinker som har gått litt i glemmeboken og som kan trigge nye måter å servere dem på. Forhåpentligvis kan man få tilbake litt mer fokus på denne typen drinker og så utvide kategorien.
Vi er i en trend med å drikke bedre, ikke mer. Da føler jeg at slike messer og festivaler er med til å vise frem bruksområder og alternativer.
Hvordan vil festivalen fungere?
– I inngangsbilletten får du ti bonger som du veksler inn i drinker og cocktails. Dette er 2 cl-drinker, ikke 4 cl. Dette for at hver og en skal få mulighet til å smake mye godt og oppleve nye smaker og dermed få inspirasjon.
Se på dette prosjektet som en slags dugnad. Mørkt brennevin har vært i litt motvind og det må vi gjøre noe med. Hvis vi sammen kan få litt oppmerksomhet på temaet og dermed lære andre ledd i familien, venner og andre om mørkt brennevin. Vi går inn i en periode med peiskos og innehygge. Sidecar er jo den perfekte hyttedrinken, sier Lars.
I Danmark og Sverige har man hatt en bølge av interesse for mørk rom og senere whisky. Hvorfor har ikke disse bølgene kommet til Norge?
– Min følelse er at mange trender nesten har gått over ellers i verden/ Europa når de kommer til Norge. Med våre alkoholregler er det vanskelig å fortelle hva man driver med. Vi får ikke lov til å fortelle helt hvordan vi jobber og hvilke nyheter vi har. Når vi skal hive oss på en trend, kan det ta så lang tid å nå ut til folk flest. Det tar rett og slett lenger tid her i Norge og da spørs det om trenden når å etablere seg før den har gått over, eller om det kommer en ny trend som overtar. Dette har vært saken med Spritz og ballongglass-gin og tonicen. Det er Wow-effekten som har vært slått an her. Fargen på drinken og garnityr med frukt og bær som har gjort at man stopper opp og merker seg trenden. Det er noe du ikke bare liker å smake på, men også å se og lukte på.
– Kan man få til en slik wow-effekt med mørkt brennevin, tror du?
– Her tror jeg helt klart man har muligheten til å lage nye ting. Mye kan gjøres i glass. Mye har blitt gjort. Cocktailutviklingen i Oslo har vært formidabel de siste årene. Jeg tror mye kan gjøres ved å bruke produktene i cocktails i etablerte glass også kan man se hvor man går derfra. Flere har prøvd å lage den nye Spritzen, men ikke mange har klart det.
Har folk sluttet å kjøpe mørkt brennevin, egentlig?
– Cognac selger fremdeles godt, men mørkt brennevin har kanskje gått litt i glemmeboken for bargjester. Og fordi det har gått i glemmeboken er man i en nedadgående spiral som gjør at salget på Vinmonopolet har gått ned og produktene får dermed mindre hylleplass. Dette har skjedd med cognacen de siste årene.
Natalie Tildefors er barsjef på Dr. Jekylls i Oslo.
– Whisky Sour er veldig populært her i baren. Mange bestiller det og vet ikke at den inneholder whisky, på tross av navnet på drinken. Det er til og med folk som sier de ikke liker whisky som bestiller denne. Og de elsker den.
Mange tror de ikke liker mørkt brennevin. Gir du kunden fremdeles en drink med dette som ingrediens?
– Det er ofte fordi de egentlig ikke vet hva mørkt brennevin er. Jeg spør om jeg kan lage en drink med det i allikevel slik at de kan smake. Hvis de ikke liker det, får de selvsagt noe annet. Men de fleste liker det allikevel. De vil ikke drikke brennevinet rent, men i cocktails er det en helt annen sak.
Hvordan er fordelingen av kvinner og menn som bestiller mørkt brennevin?
– Det er mest menn, men det er faktisk en del damer også. Og de vet mer. For fem år siden var det helt annerledes. Nå er det blitt flere og flere damer som vil lære, sier Nathalie.
Her er Natalies oppskrifter på cocktails med mørkt brennevin:
Sidecar
4cl cognac
3cl sitron
2cl triple sec
dash med sukkerlake
Shake med masse is og sil over i stetteglass. Pynt med sitrontwist.
Armangac bramble
4cl Armagnac
3cl sitron
1,5 sukkerlake
cirka 1cl bjørnebær- eller solbærlikør
Shake Armagnac, sitronjuice og sukkerlake. Sil over masse grovknust is. Hell over bjørnebærlikør og server.
Oslo Dark Spirit Cocktails Festival arrangeres på MESH (Tordenskiolds gate 3) lørdag 21. september. Pris: 495 + billettavgift. Inngangsbilletten inkluderer festivalglass og ti bonger. Drinkene koster x antall bonger basert på Vinmonopolets prisliste.
Sjekk Facebookside for mer info.
Veldig interessant