Øl, surdeig, teplantasje og middag inne i en matbutikk

Te i England? Jo visst drikkes det te i England. Mengder av te. Men visste du at det også finnes teplantasje i England? Det finnes en eneste teplantasje, og den finner du i Cornwall.

Før vi kommer så langt starter vi dagen på bryggeri. St. Austell Brew House ligger i byen St. Austell. Dette er bryggeriet som forsyner store deler av Cornwall med øl. De  brygger 200 000 pints øl i døgnet.  De har både et mikrobryggeri og Small Batch- bryggeri inne i selve bryggeriet. Vi blir med på guidet tur gjennom bryggeriet og kjøper med et utvalg øl fra butikken. St. Austell gjør spennende brygg.

Blant annet har de laget et øl i samarbeid med Eden Project – en av de spennende hagene som Sir Tim Smit nevnte i forrige innlegg her på bloggen. Eden Project samler på frø fra planter. I ølet som St. Ausell har brygget er det tilsatt baobab-frø. Nydelig øl. Spennende samarbeid.

Baker Tom

Brødtradisjonen i Cornwall er heller dårlig. Det har gått i smakløst, lyst brød så lenge folk kan huske. Men da Tom Hazzledine aka Baker Tom åpnet bakeri i 2006 i en alder av 23 år fikk lokalbefolkningen en real øyeåpner. Han lagde håndlagde brød og leverte dem personlig til kunder via sykkel.  Utvalget besto da av to forskjellige brød. Nå finner du Baker Tom’s flere steder i Cornwall, og han leverer til masse restauranter og butikker. Han baker surdeigsbrød og det har folk blitt helt gale etter. Brødene som bakes i bakeriene er håndlagde og inneholder kun økologisk mel, vann, gjær og havsalt.

– For inntil fem år siden var det ingen som visste hva surdeigsbrød var, sier Tom når jeg møter ham i kaféen i Redruth. Bordet bugner av Cornish pie, salater, brød, smørbrød, oster og deilige bakevarer.

Nicole baker croissants.

– Vi har etterhvert fått så mange flotte produsenter av grønnsaker og meieriprodukter i Cornwall. Og sjømaten er i særklasse, sier Tom som hverken er på Facebook, Instagram eller Twitter på tross at hans tidligere yrke var innenfor IT. Han bruker en gammel Nokia. Det er tryggest, mener han.

Toms tips til gode spisesteder i Cornwall som lager mat med lokale ingredienser:

The Mexico Inn

The Ferry Boat Inn

Kota Kai

Vi forlater den sympatiske bakeren og alle hans medarbeidere. Det er tid for te.Tregothnan  heter teplantasjen i Cornwall. Det er ypperlige forhold for Camellia-planten, som er teplanten som brukes. Fremdeles kan man se Camellia-plantene som har vokst på eiendommen i 200 år. Boscawen-familien har bodd på gården i over 700 år.

Teplantasje

Klimaet i denne delen av England er perfekt for tebuskene. Det tilsvarer klimaet i teområdet Darjeeling i India. Visstnok var det britene som i sin tid tok med Camellia-planten til Darjeeling. Et ordtak sier at det alltid skal være Darjeeling-teblader i Afternoon Tea.

Fem steg til te:
Du får alle tesorter ved å plukke bladene fra teplanten. De tre øverste bladene gir grønn te, mens hvit te lages av skuddet.
1. Plukking av teblader. Kun de tre øverste bladene plukkes.
2. Bladene ligger ute noen timer.
3. Bladene rulles lett mellom hendene.
4. Oksideringstiden. Det er nå smaken kommer frem. Jo lengre oksidering, jo sterkere te.
5. Tørking av teblader.

Elven som renner nedenfor tebusken inneholder litt salt fra havet. Jorden har høy ph, det regner mye og det er godt med skygge. Dette er perfekte forhold for teplantene. 

De startet opp i 1999 og i 2005 kunne man for første gang kjøpe Classic Tea fra Tregothnan i butikkene. Foruten å dyrke britisk te selger de også bærekraftig kull til grilling, arrangerer birøkterkurs (95 pund), Garden Tours og te-masterclass (145 pund). Her kan du lære om teens historie og  «fra busk til kopp» og til og med være med på å lage egen te og få egen etikett på pakken. Du kan også lære hvordan man brygger den perfekte kopp te og du kan nyte Tregothnan Cream Tea.
Hva er Cream Tea? Jeg har testet ut med vafler. Les mer her.

Cream Tea

Du kan ikke møte opp på tefarmen og forvente å få en rundtur. Det må bookes i forkant. Sjekk hjemmesiden for mer info. Se etter Tregothnan «Privat Visit». Omvisning koster 65 pund og inkluderer Cream Tea.

Foruten å dyrke te, dyrkes det også urter til kvalitets-urtete og nå lager de også matcha-te og kombucha. De er også de eneste utenfor New Zealand som lager manuka-honning. De har bier og de har manukatrær på Tregothnan.

Prins Philip åpnet i sin tid teplantasjen og da tebladene var ferdig til å plukkes ble det laget en spesialbatch som ble sendt til Prinsen. «Taste like tea», skal Prins Philip ha sagt tørrvittig.

Vi reiser til Truro, Cornwalls eneste by. Her skal vi bo på Alverton Hotel – et lekkert hotell som er et ombygd kloster. Staselig og med kort vei til sentrum.

Vi snur i døra og skal spise middag på et meget spesielt sted denne kvelden. Ja, vi skal faktisk spise inne i en matbutikk. Ved siden av Waitrose sin store butikk i Truro ligger en egen butikk som heter Great Cornish Food Store. Dette er en butikk som kun selger kvalitetsvarer produsert i Cornwall og litt fra Devon. Minst 75% av utvalget må være produsert i Cornwall.

De har over 2000 forskjellige varer. Alt fra te til chili, vin, sprit, kjøtt, fisk og meieriprodukter finner du her i den fantastiske butikken, som også har en spisekrok. Det er her vi skal spise.

Først ser jeg meg rundt i butikken og jeg er målløs av utvalget. Fra å være en landsdel uten mye matstolthet, har de altså klart å snu skuta og fått folk til å satse på kvalitetsproduksjon. Butikken er en motivator for andre produsenter som vil satse på lokalmat av høy kvalitet. Nå er mat blitt et trekkplaster for turister som kommer til Cornwall. Slik var det ikke før i tiden. Det er klart at viktige kokker som Rick Stein og Nathan Outlaw har bidratt kraftig med å sette Corwall på kartet.

Ruth Huxley har skrevet to fabelaktige bøker om maten i Cornwall. Jeg kjøpte begge og de anbefales på det varmeste.

Ruth Huxley er grunnlegger av Cornwall Food & Drink. Hun er også damen bak denne butikken og matfestivalen Great Cornish Food Festival som jeg kommer tilbake til i et senere innlegg.

Inn kommer en planke med herlige lokale spesialiteter.

Nå synes jeg at vi begynner å få godt bilde av lokalmaten i Sør-England. Men reisen er ikke over. Det er mye godt i vente her på HellesKitchen. Følg med!

Vil du lese de tidligere innleggene fra turen min i Sør-England?  Klikk deg inn på disse innleggene:

Afternoon tea i Exeter og Pub-overnatting ved Torquay

Gin, Fish & Chips, økolandbruk og slottsovernatting

Skipsvrak, eksotiske hager og sinte okser

Til info: Jeg har vært på pressetur med www.visitbritain.com 

Forrige

Helgens Michelinmiddag på Vippa

Norges første bjørkesirup

Neste

Legg igjen en kommentar