Øl i København: Fire hippe og en Slow Beer

Vesterbro i København er bydelen der det hele tiden skjer noe nytt. Fra å være et slitent strøk for prostituerte og dophandel, er området ryddet kraftig opp i og utallige kule barere og restauranter har poppet opp. Du finner fremdeles spor av gamle synder, men nye krefter har gjort Vesterbro til et sted for alle å tilbringe en helaften på byen.

En av de virkelig store trendene er ølsteder. I Viktoriagade finner du hele tre interessante steder + en ølbutikk som selger nordisk øl. Sjekk ut Den nordiske ølhandel her.

I Viktoriagade 1 ligger dia’legd. Stedet drives av Michael Jensen som tok over tippoldefaren, Jens Poul Rasmussens bryggeri på Fyn. Dette er det minste familiebryggeriet i Danmark. Et koselig «høl i veggen» som er populært hos københavnerne.

øl
Bryggerieier Michael Jensen. dia’ledg serverer morsomme og smakfulle øl med spennende navn og smakskombinasjoner. «Den sorte enke» med en klar smak av stjerneanis var en favoritt hos meg.

Tvers over gaten ligger det nyåpnede stedet Øl & Brød by Mikkelller (Viktoriagade 6). De serverer nyskapende, danske smørrebrød med riktig øl- og snaps-parring. På dagtid kan du bestille fra menyen slik du ønsker, men på kvelden kan du i tillegg bestille egen smørrebrødmeny. Eks. tre stykker smørrebrød (som kokken bestemmer) + ølpakke koster 450 kroner. Du kan også bestille 5- eller 7-retters meny. Den siste kommer også med matchende akevitter til.

Stedet åpnet i mai og de har det største utvalget av akevitt i hele København. De har til og med norske akevitter og akevitt fra 11 forskjellige amerikanske destillerier. Ikke visste jeg at amerikanerne drev med dette, men med så mange skandinavisk-ættede mennesker der, er det jo ikke så underlig.

Du får 10 forskjellige Mikkeller-øl på fat hos Øl & Brød. Kjøkkenet følger sesongene og de skifter menyen hver uke. Maten er ikke New Nordic cuisine, men råvarene er lokale og de matcher dem med det de liker selv av ingredienser. Dette er virkelig et kult sted å sjekke ut for de som synes danske smørrebrød trenger en liten ansiktsløftning.

øl2
Emil Bjerg (en av eierene) tapper øl fra en av de 1o fatene med øl de serverer. Bak disken står flere akevittyper. Der i blant Arvesølvet. Lekre smørrebrød med en moderne twist. Her serveres oksetartar med tomat, syltet agurk, urtemajones og røkt paprikapulver. Himmelsk! Emil skåler i Vesterbro-øl. Lekkert interiør i restauranten.

Et steinkast nede i gaten ligger det originale Mikkeller-stedet. Dette er ølbula si! Mikkel Borg Bjergsø er det man kaller en «Gypsy Brewer» og brygger øl på 40 forskjellige bryggerier rundt omkring i verden. På Mikkeller i Viktoriagade 20 får du servert 20 forskjellige Mikkeller-øl på fat og en drøss andre øl på flaske. Den sterkeste ølen de har på fat smaker tjære og holder spritprosent. Go easy on that! Stedet er unikt og stemningen står selvsagt i taket.

Stor stemning på Mikkeller i Viktoriagade. Her blir du spurt om hva slags øl du liker: Mild, mørk, lys, bitter osv. Så får du smake en sipp før du bestemmer deg hvilken en du vil ha.
Stor stemning på Mikkeller i Viktoriagade. Her blir du spurt om hva slags øl du liker: Mild, mørk, lys, bitter osv. Så får du smake en sipp før du bestemmer deg hvilken øl du vil ha. De selger også trendy kirsebærvin fra Fredriksdal på glass.

Alle stedene i Viktoriagate er selvsagt ganske hippe. Mikrobryggerier er jo det. Dette er fordi det er så mange unge ildsjeler som driver med det. Og ære være dem for det!

Vil du ha noe mer gammeldags, tar du turen opp noen gater mot Gammel Kongevej 90 til Vinstue 90. De driver med Slow Beer. Dvs. De tapper ølen på gamlemåten og det tar nøyaktig 15 minutter. Cluet er å bestille en venteflaske-øl mens du venter på fatølet. Ølet er fra Carlsberg, men tappes uten kullsyre med tjekkisk tappeutstyr, kun skum. Og skummet må få tid til å legge seg før det igjen blir tappet om og om igjen til glasset er fylt med øl.

Her lukter det innrøkt og det med god grunn. Stedet er under 40 kvm og det gjør at Vinstue 50 har lov til å la folk røyke innendørs. Synd for slike ikke-røykere som meg, men en lykke for de som vanligvis må stå ute på gaten og hutre. Dekoren er fra 1916 og det henger bilder av kongefamilien på veggen. Akkurat det er ikke tilfeldig. Det sies at faren til Dronning Margrethe hadde dette stedet som «tilfluktsrom» når han ønsket å være i fred. Jeg elsket dette stedet og er så glad for at en venn tok meg med hit. Dette stedet har virkelig sjarm.

øl4
Kongelig dekor i Vinstue 50. Flaskeøl som vente-drikk mens vi venter på Slow-ølen. Snakk om skumpryd på disse halvliterne!

Jeg var invitert av Visit Denmark og Wonderful Copenhagen til København, men står fritt til å skrive om akkurat det jeg selv vil. Du kan derfor stole på at mine tips er ekte og oppriktige anbefalninger fra HellesKitchen.

Forrige

Helgekos: Brownie med nøtter og bringebær

Det beste soppesmørbrødet

Neste

Legg igjen en kommentar