Mystiske dråper fra Midtøsten

Man skulle tro at man kunne ta seg en drink uten at politikk ble et tema. Men, nei da.
Tubi 60 – Israels trenddrikk nummer én, vekker tidvis hete følelser i Oslos uteliv.

– Jeg er blitt bedt om å pelle meg ut flere steder, sier importør Even Nord Rydningen. Men heldigvis er det flest som smatter med tunga av vellyst når de får smake.

Produktet ser hjemmelaget ut. Tubi 60 er et naturlig, usukret, veganvennlig og ufiltrert brennevin laget på røtter, trær, blomster, sitrus som grapefrukt og sitron, ingefær og safran – og mye mer. Alkoholen er laget på mais. Det går rykter om at man blir høy av det, og noen har mistenkt at det inneholder khat. Men dette er et legitimt brennevin, skal vi tro Even Nord Rydningen.

– Det er laget av brødreparet Hilal og Yanai Tubi, som pleide å snurre skiver på en bar i Jerusalem. De var lei av å bli bakfulle, og bestemte seg for å lage et bra brennevin. De endte opp på et stramt produkt: Tubi 60 – bitter og syrlig alene, men nydelig og aromatisk. Sabla forfriskende servert sammen med tonic og fantastisk i en sour, sier Even.

– I Haifa og Jerusalem drikker de den gjerne sammen med øl. Enten oppi ølet, eller servert iskald ved siden.

Even jobbet i en observatørstyrke i Hebron, Vestbredden, og rapporterte om menneskerettighetsbrudd, da han snublet over Tubi 60 på en svært liberal plass i Jerusalem.
– Det er noen fine lommer i den byen. Det er et legendarisk sted som heter Uganda der pønkere, hipstere, israelere og palestinere og generelt fargerike folk kommer. Det var der jeg prøvde Tubi for første gang og falt pladask.

Produktet er tatt inn til Norge, men er fremdeles ikke på Vinmonopolet.

– Det er planen for i år, sier Even. Vi hadde et slags befriende fravær av strategi da vi tok inn produktet. Visste bare at vi vil drikke Tubi her hjemme, og at andre trolig også vil det. Nå er Tubi å kjøpe på et tyvetalls barer i Oslo. – Vi er fornøyde, og i grunn ganske overrasket over hvor uavhengige og gira barsjefer er på å ta inn et smalt produkt fra en ukjent importør. Vi kan absolutt anbefale andre å forsøke seg i brennevinsbransjen, det er et artig sidespor til hva nå enn du måtte drive med ellers, selv om det må sies at vi fortsatt kan se sabla langt etter fortjeneste.

Foto: Tubi

I Israel er Tubi 60 en «Word of mouth»- en drikke rettet mot kunst- og musikkscenen. Produktet har fått internasjonal oppmerksomhet av bloggere og journalister.

– Det er mye mystikk knyttet rundt produktet, delvis fordi grunnleggerne ikke røper alt som er i flasken. Også er det dette med at det er ufiltrert, og at man blir oppstemt på en særlig artig måte. Det er også vanskelig å plassere tubien i eksisterende brennevinskategorier, og det er anvendelig som en sveitserkniv.

Tubis israelske opphav har bydd på noen utfordringer på utelivsmarkedet i Oslo.
– Brødreparet Hilal og Yanai Tubi er veldig lite interesserte i å preike politikk. De lever selv i et liberalt miljø der jøder og palestinere og what not omgås daglig. De vil at Tubi skal få være det det er, en bra drikk som folk blir glade av.

– Jeg tenker at det er sunt å være skeptisk til staten Israel sin politikk, slik mange av oss er her på berget, sier Even Nord Rydningen. – Men etter å ha bodd et år i Israel og i de Palestinske områdene, og arbeidet for begge parter, tror jeg at fred vil vokse frem fra noe annet enn ukritisk boikott av israelske varer. Etter min erfaring er det de dagligdagse forsøkene på å møte hverandre som bærer best. Kort fortalt: jeg har sett et miljø i Israel som er veldig all right. Raust, koselig, inkluderende. Et miljø der medfødt tro var lite relevant. Kulinger. Og disse folka ønsker jeg å gi min fulle støtte.

– Med Trumps innblanding og flytting av ambassaden til Jerusalem, trenger vi alle sårt at noen tenker utover «den siden» og «den siden». Forholdet mellom palestinere og israelere er ikke på bedringens vei, tostatsløsningen glipper snart helt og mangel på kunnskap om- og frykten for «den andre» er til å ta og føle på, sier den norske importøren av Tubi. Og i dette forbanna harde klimaet, synes vi det er råbra å støtte kulinger, samme om de er palestinere eller israelere.

– Og om man velger å boikotte en vare fordi den er produsert i et spesifikt land, hvorfor ikke starte med amerikansk whiskey og russisk vodka? Det finnes ytterlig mange land som har langt mer på rullebladet enn Israel. Og om man vil boikotte israelske varer (laget innenfor FN-anerkjente 1967 grenser), er det kanskje andre varer vi heller bør se på, enn sprit laget av et alternativt og frisinnet brødrepar. Intel, IBM, Coca Cola, Timberland, Victorias Secret – listen av varer vi tar som en selvfølge og som i vesentlig grad er utviklet i Israel tar aldri slutt. Det er nok en litt skeiv fokus på denne brennevinsboikotten som enkelte utesteder i Oslo kjører, sier Even.

Foto: Tubi

– Tubi 60 ble skapt i 2012 av brødreparet Hilal og Yanai Tubi og har blitt Israels største brennevin. Jeg prøver også å importere Taybeh – et palestinskbrygget øl til Norge. Tenk å kunne servere Tubi og Taybeh sammen! En liten fredsprosess i baren.

– Men, men, men. Jeg driver import av Tubi først og fremst fordi jeg synes det er et knallgodt brennevin, sier Even. Og fordi det godt kan stå «brennevinsimportør» på gravstøtta mi.

Even har oddsene mot seg hva gjelder å tjene på importen: Brennevinet er dyrt, det har en svært særegen smak, og det er fra Israel, selv om det er helt riktig, at det produseres i Haifa – den mest liberale byen i Israel.

– Men vi har trua. Den er solid forankra i de oppsperra øya og mmmm-ingen til folk som tester Tubi på en isbit eller tre, sier Even.

Tubi-importør Even Nord Rydningen. Foto: Helle Øder Valebrokk

Jeg har lånt med meg en flaske hjem av Evens dyrebare dråper og jeg har testet Tubi på tre måter. Den åpenbare måten å nyte Tubi på er selvsagt bar med en isbit. Den røsker bra og smaker intens av sitrus og ingefær. Så har den en bitterhet som er spennende. Jeg liker den, og jeg tar meg i å like den mer og mer for hver slurk. Det er litt «godt-ondt» som ender i bare godt. Men den er spesiell. Jeg har aldri smakt noe som ligner på dette produktet. Kan man si det er en sitrusvariant av Fernet Branca? Nei, det er ikke det heller.

Tubi Tonic

Neste forsøk er en mer tradisjonell måte å servere Tubi på: Tubi Tonic.

Jeg bruker 125 ml av Fentimans tonic og 5 cl Tubi.

Masse is og sitronskiver. Den er barsk. Det er en GT for viderekommende. Full av bitterhet og sitrus. Jeg digger den.

Tubi Spritz

Tredje drink er en Tubi Spritz. Jeg lager den med Aperol som har mye sødme og appelsin i seg. Min mann, Erik elsker den og jeg synes også det er en fenomenal versjon av den kjente og kjære Spritz’n.

Jeg dropper prosecco i og kjører heller på med mer soda da både Aperol og Tubi inneholder alkohol. Det ender opp med å bli en skikkelig fin og lett longdrink.

Målene mine er:

5 cl Tubi

5 cl Aperol

20 cl sodavann

Masse is og appelsinskiver.

SISTE NYTT: Nå får du kjøpt Tubi på polet!

Her får du Tubi på byen.

Forrige

Ta knekken på forkjølelsen med denne suppegryten

Italienske kjøttboller

Neste

2 kommentarer om “Mystiske dråper fra Midtøsten”

  1. Takk for nok et spennende og innholdsrikt innlegg. Det skinner virkelig gjennom dataskjermen at du brenner for gode råvarer og matglede. Hvilke barer kan man smake Tubi? Fikk veldig lyst til å prøve det.

    Svar
    • Takk! Så hyggelig å høre! Jeg skal sjekke med importøren om hvem som server Tubi, men jeg vil tro flere av barene på Grünerløkka er et godt tips:)

      Svar

Legg igjen en kommentar