Mine favoritter blant nyhetene i vinhyllen

Ja, så har jeg vært ute å drukket vin igjen. Faktisk ganske mye. Det er september-slipp og masse deilige nyheter i polhyllen. Klart jeg måtte prøvesmake dem. Jeg har sjanglet mellom vinsmakingene og her er mine favoritter fra noen intense dager med vinglasset i hånden.

Fra Non Dos vil jeg trekke frem disse:

L1220379
ja da. bare å bestille alle tre. Vil ikke angre på det.

Donati Malvasia 2015 fra Camillo Donati. Dette er en perlende hvitvin laget på 100% malvasia. Parfymert, frisk. Kan drikkes alene. Passer til blåskjell og røkelaks, asiatisk mat og rakfisk(!)

En annen vin fra Camillo Donati er denne rosé-varianten. Donati Malvasia Rosa (lenke ikke tilgjengelig ennå på Vinmonopolet)  tenker jeg er bra til mat, for den er mer strukturert enn den perlende hvite varianten.

Sa jeg at jeg liker vinene fra Camillo Donati? Å, ja da! Lambruscoen  er også amazing!

Camillo Donati Lambrusco 2015 er for meg den beste lambruscoen du får på polet enn så lenge.

Lære mer om Lambrusco? Klikk deg inn her.

L1220358Non Dos kommer også med en annen Lambrusco. Cinque Campi Cinquecampi Rosso (lenke ikke tilgjengelig ennå på Vinmonopolet). Dyp rødfarge, men så er det også laget på Lambrusco Grasparossa som gir den klassiske dype fargen. Absolutt en fin Lambrusco, men jeg hadde valgt Camillo Donati når som helst fremfor denne. Jeg har drukket Lambrusco hele sommeren under mine to turer til Reggio Emilia. Jeg har smakt vanvittig mange gode viner og fremdeles er det dårlig med tørre Lambruscoer på Vinmonopolet.

L1220345

Foradori Fontanasanta Nosily 2014 er en snedig vin. Det var nok bare jeg som syntes den smakte fioler, men det står jeg jaggu fast på også. Superfloral i min munn. Hvitvin som passe til hvit fisk med kaperssmør. Dyr, men deilig.

L1220346Robinot Cuvée Bistrologie 2011, Jean Pierre Robinot (lenke ikke tilgjengelig ennå på Vinmonopolet), 100% chenin blanc. Mineralsk smak. Passer godt til krabbe og andre skalldyr.

L1220350Château de Béru Clos Béru Monopole 2012,  (lenke ikke tilgjengelig ennå på Vinmonopolet), 100% Chardonnay. Frisk og fruktig vin. Superskjønn. Dyr, da.
L1220355Bernabé Tragolargo 2014, Rafa Bernabé. 100% monstrell. Denne blir omtalt som årets lammevin, så da får vi vel prøve den til det. Fin pris også: 179,90.

Jeg sitter på denne smakingen sammen med mange vineksperter. De smatter og synser. Det er så mange viner som de synes er fantastiske som jeg rett og slett ikke skjønner. Jeg smaker ikke det de refererer til. Jeg er jo heller ingen vinekspert. Derfor er nok vinanbefalingene i avisene i dag noe helt annet enn mine anbefalinger.

L1220368

Foradori Teroldego Morei 2014, 100% teroldego, en drue jeg ikke kjenner fra før. Vinen er helt fantastisk. Perfekt til en god biff eller lam. Dette er vinene jeg kan krølle meg opp i en stol og sippe til. Sippe som i gråte eller sippe som å drikke? Begge deler, tror jeg.

L1220375Så har vi to raringer til slutt på Non Dos-smakingen. To amerikanske vermut fra New York. Tørre som satan og krevende. Men så blir jeg interessert, da. Jeg tror faktisk jeg blir nødt til å teste disse i noen drinker før jeg bestemmer meg. Uncouth Vermouth Apple Mint og Uncouth Vermouth Beet Eucalyptus. (lenke ikke tilgjengelig ennå på Vinmonopolet)

Fra JP Wines sin smaking trekker jeg frem disse favorittene:

DSCF5655Proyecto Garnachas de España Salvaje del Moncayo 2014. Garnacha 100%. Vinene smaker lakris. Kødder ikke! Perfekt til sopp, sies det. Fin pris. Bra kjøp.

DSCF5656Finca Terrerazo vino de pago (lenke ikke tilgjengelig ennå på Vinmonopolet). Kosevin. Nydelig frukt som varer lenge.

DSCF5653Le naturel, Aora Winery (lenke ikke tilgjengelig ennå på Vinmonopolet). Nydelig bløt vin med innslag av frukt og blomster. Drikkes avkjølt. En av de virkelig favorittene og bra pris.

Favoritter fra Nebbiolo Wines:

DSCF5635Boffa Carlo Barbaresco Ovello 2013, Nebbiolo 100%. For meg er dette den perfekte rødvinen. Kan egentlig ikke forklare mer enn at den er kraftig, fyldig og full av bær.

DSCF5633Boffa Barbaresco 2013. Frisk og fin pizzavin.

DSCF5631Tredje Boffa. Må ta med den også, for prisen er skikkelig fin og vinen super. Boffa Carlo Barbera d’Alba Buschet 2013

DSCF5642OMG! Elsker roséen til Scarzello. Men denne Baroloen er DA SHIT! Barolo Vigna Merenda 2009 Den er frisk med mye syre. Koster jo litt, da, men ikke tenk på det. Denne skal nytes, ikke bælmes.

DSCF5629Så kommer vi til vinen som blåste sokkene av meg. Vingården eksisterer ikke lenger, men Marius fra Nebbiolo Wines har fremdeles tilgang på flasker. Sinchè 2006 fra Cascina Ebreo er flasken du må sikre deg. Jeg smaker masse honning, ananas og annen tropisk frukt. Dette er naturvin av en annen verden. 350 spenn? Ikke tenk på prisen. Tenk heller hvilket skvip du får for 350 kr hvis du går på bar og skal kjøpe en flaske.

DSCF5639Fra samme nedlagte vinhus får du også en rødvin: Torbido! 2005 er skikkelig tørr og krever mat. Perfekt til raguer og innkokte kjøttretter.

DSCF5643Siste gullvin fra Nebbiolo Wines denne smakingen er vinen med den styggeste etiketten. Se bort i fra den og nyt heller en fantastisk Barolo med smak av hylleblomst. Vinen er en anelse feminin og bløt. Jeg elsker den. Barolo Meriame 2010, Sukula

Over til Tramontane og mine favoritter fra smakingen:

DSCF5590Sois Mignon 2015, Les Vins Cortes. Dyp gul hvitvin med toner av aprikos. Deilig vin til akkurat over tohundrede-lappen.

DSCF5592Anthill Peugh Vineyard Russian River Valley, Chardonnay 2014 (lenke ikke tilgjengelig ennå på Vinmonopolet). Eik, men akkurat passe. Parfymert og helt herlig. Fin til hvit fisk.

DSCF5591Kutch Santa Cruz Mountains Chardonnay 2014. Sitrus, eik og frisk. Deilig til sopp og hvit fisk.

DSCF5603Papillon Rouge sans soufre ajoute 2015, Henri Milan. En super og frisk rødvin som bør drikkes avkjølt. Masse frisk bærsmak. Drakk rosévarianten på Michelinrestauranten Daniel Berlin i Skåne for et par helger siden. Dette er ingen nyhet, men hadde ikke smakt den før.

Så har vi disse tre pinot noirene fra California. Jeg elsker amerikanske pinot noirer for de er parfymerte og småvulgære. Jeg skulle ha smakt alle fire i serien, men pga avvik i smaken på den ene, ble det disse tre:

DSCF5597

Anthill Tina Marie Pinot Noir 2014 er rosinen i pølsa. Masse parfymerte bær og nydelig å drikke kald. Av disse tre pinot noirer, som nesten koster det samme, synes jeg denne er den beste.

DSCF5598Anthill Peters Vineyard Pinot Noir 2014 (lenke ikke tilgjengelig ennå på Vinmonopolet) er litt mer krydret.

DSCF5600Anthill Campell Ranch Pinot Noir 2014.  (lenke ikke tilgjengelig ennå på Vinmonopolet) Sterkere på alkoholsmaken, men fremdeles nydelig.

DSCF5604Så smaker jeg litt hetvin og faller for denne deilige Riveyrac Rivesaltes 1960 (lenke ikke tilgjengelig ennå på Vinmonopolet). Deilig valnøttaktig og en ren nytelse å drikke. Jeg smaker også 1950-utgaven, men holder en knapp på 1960-årgangen da jeg føler at 1950 nesten har tippet over å mistet karakteren. Men hva vet jeg. Er jo bare amatør.

Sansa Valore kjører full Toscana-fest. Her er det super-toscanere og Chianti Classico-galore! Har du ikke smakt en god super-toscaner før, bør du følge ekstra godt med, for her var det sinnssykt mange gode viner.

DSCF5607Rocca di Frassinello Ornello passer til gryter, pølser, skinker og fet mat. En supergod vin til 268,80, som jaggu ikke er en ille pris til å være en så kul vin.

DSCF5611Rocca di Franssinello er også en godbit fra samme produsent. Masse syre som passer til fet mat. Litt dyr. Det var flere gode super-toscanere på smakingen, men jeg snes de blir for dyre og derfor anbefaler jeg dem ikke.

Så er vi over på Chianti Classico. Her var det også masse snadder, men det er kun denne som jeg falt fullstendig for.

DSCF5619Castellare di Castellina Il Poggiale Chianti Classico Riserva 2011. Fruktig, velbalansert og nydelig. Passer til italiensk spekemat som skinker, pølser og lardo.

DSCF5586Terra Wines har denne godbiten: Tenuta di valgiano (lenke ikke tilgjengelig ennå på Vinmonopolet). Biovin som er perfekt til vilt og småvilt.

Dette var nyheter og nye utgaver som jeg likte godt. Selvsagt er noen av vinene litt dyre for hverdagsbruk, men av og til bør man unne seg en riktig god flaske vin. Det koster ikke mer enn en skikkelig dårlig flaske vin på restaurant. Serr.

Kategorier Ukategorisert
Forrige

Samsø uten lås på døren

Luksuslunsjen du har råd til

Neste

Legg igjen en kommentar