Le Beaujolais nouveau est arrivé!

Hvert år – på den tredje torsdagen i november slippes årets ferske vin (vin de primeur) i vindistriktet Beaujolais i Frankrike. Vinen fermenteres kun noen få uker før den legges ut til salg.

Beaujolais er en lett rødvin uten særlig spor av tanniner, laget på gamay-druen. Ifølge loven må druene høstes for hånd, fordi Beaujolais lages ved å bruke «karbonmaserasjon». Dvs fermentering med hele bær som fremhever fruktaromaer uten pressing av bitre tanniner fra drueskallet.

Klokken 00.01 hver år – på tredje torsdag i november kan vinen nytes og mange steder har faktisk nedtelling til slippet. På Brasserie France i Oslo feirer de visstnok denne tradisjonen.

Historien sier at Beaujolais Nouveau har røtter tilbake til starten av 1900-tallet da de første vinene ble sendt ned elven Saône til restaurantene i Lyon. Da den ankom ropte de; «Le Beaujolais Est Arrivè!», og de drakk vinen som en feiring av en vellykket innhøsting.

Tidligere har man vært nødt til å være kjapp hvis man skulle sikre seg noen flasker Beaujolais nouveau på Vinmonopolet. De siste årene har interessen kanskje ikke vært helt den samme. Jeg tok en prat med Trond Erling Pettersen, varefaglig rådgiver og vinpressekontakt ved Vinmonopolet.

– Vårt inntrykk er vel at interessen generelt har gått ned, men de som er interessert er svært engasjert. Det var på 80-90-tallet at folk sto i kø utenfor butikken. Det vi tar inn blir gjerne solgt i løpet av noen uker, i hvert fall i Oslo – men det er ikke kø og ville tilstander lenger. Og kanskje mindre interesse rundt omkring i Norge enn i byene, forteller Trond Erling Pettersen.

I år har Vinmonopolet bestilt 20 000 flasker, mot 14 000 flasker i 2016.

Deilige dråper av årets ferske vin. Frederic Drouhin, Beaujolais Nouveau 2017, Kr 155,00 (varenummer: 4984001) Frederic Drouhin, Beaujolais-Village Nouveau 2017, Kr 159,00 (varenummer: 4983901)

Torsdag vil det altså være mulig å kjøpe helt fersk Beaujolais Nouveau og Beaujolais village-nouveau på Vinmonopolet. Forskjellen mellom disse to typer Beaujolais er kvalitet og fremstilling av vinen. Beaujolais village-nouveau er hakket dyrere og inneholder mer tanniner og er derfor mer egnet for å lagre, noe vanlig Beaujolais nouveau ikke er.

I USA er det vanlig å drikke Beaujolais Nouveau til kalkunmiddagen på Thanksgiving.

Tre andre nyheter som finnes på Vinmonopolet fom i morgen. Chasselay Beaujolais Nouveau 2017 (190 kr) (Sertifisert økologisk, og bruker også en del biodynamiske metoder.) Chemarin Beaujolais Nouveau 2017 (190 kr) ( Rottiers Beaujolais-Villages Nouveau 2017 (210 kr) (Sertifisert økologisk, og bruker også en del biodynamiske metoder.)

Her er den fulle oversikten over Beaujolais Nouveau og Beaujolais Village-Nouveau.

Sees vi i køen utenfor et Vinmonopol? I vår moderne tid kan man heldigvis bestille vin på nettet, så det er ikke lenger behov for å stå i kø å fryse.

Le Beaujolais nouveau est arrivé!
Kategorier Ukategorisert
Forrige

Heidi Bjerkan fikk Matprisen 2017

Millionbøf – kjøttdeiggryten du vil elske

Neste

5 kommentarer om “Le Beaujolais nouveau est arrivé!”

Legg igjen en kommentar