Dette innlegget skulle av respekt vært skrevet på nynorsk, men med den 4’eren jeg såvidt klarte å oppnå på gymnaset, holder jeg meg til bokmål.
For en uforglemmelig kveld! Haringfelemusikk servert av skotsk felespiller, opera, diktlesing av selveste nynorskgromgutten Arne Hjeltnes, tradisjonsmat tilberedt på den flotteste måte, og hovedattraksjonene selv: Lanseringen av Nynorsk Raudvin.
Grunnleggeren av vinimportørfirmaet Excellars, Geir Eikeland har gått med idéen om å lage Nynorsk Raudvin siden 2001og nå er det endelig en virkelighet.
Vinen er en økologisk Cotes du Rhône som går til norsk tradisjonsmat som lam, okse, vilt og torsk. På hver flaske kan du lese en oppskrift på en matrett med akkurat de fire råvarene beskrevet overfor. Du finner fire forskjellige etiketter med fire forskjellige oppskrifter.
Nynorsk Raudvin skal være en ny norsk folkevin på samme måte som Norsk rødvin (Polets rødvin) har vært i mer enn 60 år.
Geir Eikeland ønsker å sette mer fokus på vår egen tradisjonsmat ved å lansere vin som passer til norske ganer og maten vi spiser.
Excellar vil i 2013 bl.a dele ut en pris på 50 000 kroner til personer som produserer eller foredler råvarer av en yppelig kvalitet. Dette som en del av satsningen på å forsterke nasjonal matkultur og sette fokus på norsk tradisjonsmat. – Med Nynorsk Raudvin ønsker vi å gjøre nordmenn stolte av sin egen matkultur, og vi vil defor aktivt bygge oppunder mennesker som hjelper til med å gi oss førsteklasses råvarer, seier Geir Eikeland.
Jeg hadde det helt strålende på denne lanseringen. Blide mennesker og nydelig mat. Men det beste av alt var de engasjerte talene fra matglade folk om hvor viktig det er å ta vare på våre mattradisjoner. Jeg kunne ikke være mer enig. Jeg tror at vi, mer enn noen gang, er opptatt av gode råvarer og kvalitet. Dette kan love godt for framtiden. Men det er opp til folk å skjønne at det koster å produsere kvalitet.
Jeg gleder meg virkelig til å se hva Geir Eikeland og co. kan utrette av spennnende prosjekter i året som kommer.
Hvis denne vinene blir en suksess kan vi vel se fram til en Nynorsk Kvitvin mot sommeren også?
Til den som lurte: Man snakker ikke nynorsk etter å ha drukket vinen, og ja, man blir like sliten i hodet dagen derpå som av «vanlig rødvin».
Dei fire heltane på baksida
78 år gamle Hjørdis er litt av ein gledesspreiar i heimbygda Risøyhamn i Vesterålen, kor ho er eit samlande punkt som er svært glad i både mat og menneske – nett som den bestemora vi alle drøymer om å få servert god heimelaga middag hjå.