Langstekt ribbe: 12 timer i øl.

januar 30, 2013
Tynnribbe innkjøpt hos Strøm-Larsen i Oslo

“God natt da, ribbefar”

Før jeg gikk og la meg på kvelden gnidde jeg ribben inn med krydder og la den på en seng av grønnsaker. For at ribben skulle kose seg litt ekstra, helte jeg over en boks øl og 3 dl vann. Jeg la på lokket på den ildfaste gryten og satte den forsiktig inn i ovnen. “Natta!
12 timer senere åpner jeg ovnsdøren og henter ut en helt perfekt ribbe.
Jula varer helt til påske. Og ribbe kan spises året rundt. Det er en fin leveregel, synes jeg.
Hos oss lager vi ribbe ca. en gang i måneden, og jeg bruker gjerne forskjellige metoder for hver gang for å variere.
Denne gang ble det en ribbe stekt på 70 grader i 12 timer. Fargen på kjøttet var nesten lakserosa og konsistensen var magisk. Sprø svor og mykt kjøtt som falt fra hverandre.
Gjestene jeg hadde på middag denne kvelden forsynte seg mer enn en gang, for å si det sånn. Dette er allerede en hit!

Slik lager du min øldrukne, syvsover-ribbe:Glem alt du har lært om å gni ribben inn med krydder to dager før den skal stekes! Et flott stykke tynnribbe (min var på litt over 2 kg) gnis inn med disse krydderene:2 ss flaksalt2 ts pepper1ts ingefærpulver1/4 ts nellik1/4 ts allehånde1/4 ts muskattnøtt1/4 ts muskattblomme Sørg for at krydderet kommer godt til i sprekker og skinn.     Du trenger disse grønnsakene til gryten:2 gulrøtter, skåret i terninger
1/2 persillerot, skåret i terninger
1/2 purre, skåret i tykke skiver
5 fedd fersk hvitløk, hele
1 løk, skåret i terninger
2 stilker selleri, skåret i tykke skiver
4 laurbærblader.Legg grønnsakene i bunnen av en stor ildfast gryte med lokk. Bruk en langpanne og forsegl med aliminiumsfolie hvis du ikke har gryte som er stor nok. Det er viktig at det er tett og at det da utvikles en damp under lokket/folien.Legg den krydrede ribben på grønnsakene, hell over en boks øl og 3 dl vann (hell på siden av ribben, så du ikke skyller av krydderne. Sett i ovnen på 70 grader i 12 timer. Ta av lokket og still under grillen på full temperatur til svoren er sprø. Det tar ikke lang tid, så hold deg på kjøkkenet mens grillen er på.
Ta ut ribben forsiktig. Den er sansynligvis så mør at den vil falle fra hverandre hvis du ikke er forsiktig.
Gryten med grønnsakene lager du saus av:
Hell på 5 dl vann  og kok opp. Mos grønnsakene litt for å få ut all smak. La stå å trekke ut smak i 15 minutter.
Sil av grønnsakene og skum av skyen for overflødig fett. Skyen koker du inn til halvparten. Den er nå så konsentrert at du ikke trenger å gjøre noe med den. Fiks ferdig saus!Server ribben med Frisk rødkålsalat og Blåpotetchips
Hvis du vil lære andre metoder å tilberede ribbe på, kan du gå på høyre side av bloggen min og søke på “ribbe”. Her vil det komme opp mange oppskrifter som jeg tidliger har lagt ut. Kos deg! Og husk: Jula varer helt til påske og fra påske begynner vi å planlegge jul igjen. Så derfor: Spis ribbe året rundt:)

Grønnsakene klarer til å ta imot ribben.
Øldrukken ribbe stekt i 12 timer.

Kanskje liker du disse også

17 Kommentarer

 • Svar Katrine januar 30, 2013 at 6:11 pm

  Det var jo utrolig genialt!!! Du er så flink!Er også veldig tilhenger av at ribbe kan spises året rundt!Skal den stå midt i ovnen i 12 timer? Uten å snus? "Vanlig" steking, ikke varmlufts?og NÅR skal man ta av lokket og sette på grillen? Er det turbogrill du mener? Eller mener du med "under grill" … 🙂 Hilsen Katrine

 • Svar Helle Øder Valebrokk januar 30, 2013 at 6:14 pm

  Tusen takk, Katrine! Midt i ovnen. Jeg bruker varmluft, men jeg tror ikke det spiller så mye rolle. Du skal ikke røre den på 12 timer. Så tar du av lokket, setter på grillen og temperaturen på maks og lar svoren poppe. Altså: ingen nærkontakt på 12 timer:) Enkelt og genialt.Lykke til og kos deg med resultatet! Jeg lover deg en herlig opplevelse!

 • Svar Alberto desember 9, 2013 at 6:17 pm

  Hei, dette ble total mislykket! Beklager, men jeg fikk det ikke til. Lurer på om temperaturen var for lavt. Merket meg at grønnsakene fortsatt var litt harde, og ikke myke slik man forventer at de bør være etter så mange timer. I tillegg overdøvet allehånde all annen smak. Ribba ble tørr, og kjøttet løsnet overhodet ikke fra beina. Kan også hende at kvaliteten på kjøttet spilte en rolle. Det var nemlig tynnribbe fra Gilde og ikke Strøm Larsen. Jeg gir likevel ikke opp, og skal prøve på nytt, med høyere temperatur og en annen krydderblanding.
  Takk uansett!

  • Svar helleskitchen desember 10, 2013 at 8:15 am

   Oi! Så kjipt! Har ikke hørt om liknede tilfeller. Med lokk på (eller tett folie) burde ikke ribben bli tørr. Men nå er det dessverre slik at ovner har forskjellig termostat. Jeg hadde en ovn som var alt for varm, men har nå fått en som er perfekt. Kult av deg å ikke gi deg. Lykke til med høyere temperatur og nytt forsøk. God jul!

 • Svar Turid Helene Tennøy april 17, 2014 at 9:43 am

  Hei! Jeg har tenkt å prøve oppskriften din, så her blir det servert ølribbe til gjestene i morgen kveld…..forhåpentligvis! Vi er 8 stykker så jeg må bare bruke langpanne og lage lokk av dobbel aluminiumsfolie så godt jeg kan, for jeg har ikke stor nok ildfast gryte med lokk. Får håpe det går – virker veldig spennende. Da jeg ikke har funnet rødkål her hvr jeg bor, har jeg tenkt å servere baconstekt rosenkål og hasselbackpoteter. Hvis du har andre forslag til tilbehør eller smakstilsetning på saus, suger jeg til meg alle forslag 🙂 Hva med litt sennep i sausen….eller kanskje timian?? Ha en flott påske!!

  • Svar helle's kitchen april 17, 2014 at 5:45 pm

   Hei på deg! Tilbehøret høres herlig ut! Sjekk ut min rødkålsalat også! Husk å sjekke om du må ha mer væske i underveis. Væske koker lettere ut i stor flate, så du må sikkert tilsette litt vann. Pga at termostater varierer fra ovn til ovn, må du også sjekke underveis om du må heve temperaturen. Både timian og sennep i sausen høres godt ut! Lykke til!!! God påske fra Firenze:)

 • Svar Turid april 17, 2014 at 11:12 pm

  Tusen takk for tilbakemeldingen 😀 Jeg skal prøve rødkålsalaten din så snart rødkålen er i butikkene her igjen, men denne gangen blir det uten den og jeg er spent. Du skal få tilbakemelding senere på hvordan det gikk. Ha en riktig fin påske i Firenze 🙂 Italia er et nyyydelig land!!

 • Svar Raymond Ellingsen februar 25, 2015 at 9:37 pm

  Hva slags øl brukte du for å få den fine fargen?

  • Svar helle's kitchen februar 26, 2015 at 12:05 am

   Et bayerøl er bra. Ikke velg et for bittert øl:)

 • Svar Fredrik november 30, 2015 at 10:55 pm

  Satt du den rett inn i ovnen på 70 grader, eller kjørte du en halvtime på høyere varme først. Jeg skal steke en 4 kilos ribbe og lurer på om jeg må guffe på litt i starten for å få opp tempen i kjøttet.

  • Svar Helle Valebrokk desember 1, 2015 at 2:05 pm

   Hei Fredrik! Jeg satte den inn på 70 grader, men grønnsakene var varmebehandlet. På 12 timer får du nok varme i kjøttet:) Men det er forskjell på ovner, så ta en titt halvveis (hvis det ikke midt på natten da) og hev temperaturen 10-20 grader hvis du er bekymret for at den ikke skal bli ferdig. Lykke til!

 • Svar Tomas Sættem november 19, 2016 at 4:28 pm

  Hei, prøvde denne forrige helg, med omtrent samme resultat som Alberto beskriver over…. men den ble ikke tørr, bare uferdig….
  Satte ovnen på 75° da jeg ville være sikker på å få nok varme, og har hatt erfaring med at den viser litt for mye….men etter 12 timer var grønnsakene harde, og kjøttet uferdig…Er 100% sikker på at folien var tett, så kan ikke skjønne annet enn at temperaturen må ha vært for lav…?
  Jeg brukte vanlig over/undervarme , men varmluft krever jo som regel lavere temperatur, og kortere tid enn over/undervarme, så kan det være der feilen ligger?
  Stakk et steketermometer i kjøttet nesten umiddelbart etter at folien var fjernet, og det viste 65°….
  Siden kjøttet så halv-rått ut, gadd jeg ikke engang skru opp temperaturen og prøve å få sprø svor.

  Har hatt serviceteknikker fra Bosch her siden da, for å sjekke at ovnen (som er en klin ny toppmodell ) er i orden, og den skal visst være tipp topp…så nå prøver jeg igjen, med litt høyere temperatur denne gang!

  Hva skal kjærnetemp i kjøttet være når folien fjernes, og:
  Skal væsken i formen dekke noe av kjøttet?

  Tomas

  • Svar helle november 19, 2016 at 4:33 pm

   Hei Tomas! Så rart! Men ovner er rare dyr som lever sitt eget liv. Sett den på 85 grader (og faktisk kanskje på 90) . Det må jo gå. Kan ikke skjønne annet. Noe av væsken skal gjerne dekke nederste del av ribben. Kjernetemperaturen vet jeg ikke eksakt, men ribben er ferdig når fettlagrene mellom kjøttet er smeltet. Der er poenget med langsteking. Du kan også prøve en variant på 110 grader på ca 6 timer. Kan være det vil funke bedre med din ovn. Lykke til og meld gjerne tilbake.

   • Svar Tomas Sættem november 19, 2016 at 4:37 pm

    Takk for superraskt svar!
    Prøver 85° i 12 timer!
    Skal kjøttet virke ferdig, minus sprø svor, når jeg fjerner folien?
    Tomas

    • Svar helle november 19, 2016 at 4:38 pm

     Ja, ribben skal være helt ferdig minus sprø svor. Viktig å køle opp varmen straks for sprø svor:)

 • Svar Tomas Sættem november 19, 2016 at 4:50 pm

  Supert! Rapport kommer i morgen kveld!
  To spørsmål til slutt:
  Varmluft eller over/under?
  Rå grønnsaker?

  • Svar helle november 19, 2016 at 5:59 pm

   Over/ under + rå grønnsaker??

  Legg inn en kommentar

  %d bloggere liker dette: