Langstekt ribbe: 12 timer i øl.

«God natt da, ribbefar»

Før jeg gikk og la meg på kvelden gnidde jeg ribben inn med krydder og la den på en seng av grønnsaker. For at ribben skulle kose seg litt ekstra, helte jeg over en boks øl og 3 dl vann. Jeg la på lokket på den ildfaste gryten og satte den forsiktig inn i ovnen. «Natta!
12 timer senere åpner jeg ovnsdøren og henter ut en helt perfekt ribbe.
Jula varer helt til påske. Og ribbe kan spises året rundt. Det er en fin leveregel, synes jeg.
Hos oss lager vi ribbe ca. en gang i måneden, og jeg bruker gjerne forskjellige metoder for hver gang for å variere.
Denne gang ble det en ribbe stekt på 70 grader i 12 timer. Fargen på kjøttet var nesten lakserosa og konsistensen var magisk. Sprø svor og mykt kjøtt som falt fra hverandre.
Gjestene jeg hadde på middag denne kvelden forsynte seg mer enn en gang, for å si det sånn. Dette er allerede en hit!

Slik lager du min øldrukne, syvsover-ribbe:Glem alt du har lært om å gni ribben inn med krydder to dager før den skal stekes! Et flott stykke tynnribbe (min var på litt over 2 kg) gnis inn med disse krydderene:2 ss flaksalt2 ts pepper1ts ingefærpulver1/4 ts nellik1/4 ts allehånde1/4 ts muskattnøtt1/4 ts muskattblomme Sørg for at krydderet kommer godt til i sprekker og skinn.     Du trenger disse grønnsakene til gryten:2 gulrøtter, skåret i terninger
1/2 persillerot, skåret i terninger
1/2 purre, skåret i tykke skiver
5 fedd fersk hvitløk, hele
1 løk, skåret i terninger
2 stilker selleri, skåret i tykke skiver
4 laurbærblader.Legg grønnsakene i bunnen av en stor ildfast gryte med lokk. Bruk en langpanne og forsegl med aliminiumsfolie hvis du ikke har gryte som er stor nok. Det er viktig at det er tett og at det da utvikles en damp under lokket/folien.Legg den krydrede ribben på grønnsakene, hell over en boks øl og 3 dl vann (hell på siden av ribben, så du ikke skyller av krydderne. Sett i ovnen på 70 grader i 12 timer. Ta av lokket og still under grillen på full temperatur til svoren er sprø. Det tar ikke lang tid, så hold deg på kjøkkenet mens grillen er på.
Ta ut ribben forsiktig. Den er sansynligvis så mør at den vil falle fra hverandre hvis du ikke er forsiktig.
Gryten med grønnsakene lager du saus av:
Hell på 5 dl vann  og kok opp. Mos grønnsakene litt for å få ut all smak. La stå å trekke ut smak i 15 minutter.
Sil av grønnsakene og skum av skyen for overflødig fett. Skyen koker du inn til halvparten. Den er nå så konsentrert at du ikke trenger å gjøre noe med den. Fiks ferdig saus!Server ribben med Frisk rødkålsalat og Blåpotetchips
Hvis du vil lære andre metoder å tilberede ribbe på, kan du gå på høyre side av bloggen min og søke på «ribbe». Her vil det komme opp mange oppskrifter som jeg tidliger har lagt ut. Kos deg! Og husk: Jula varer helt til påske og fra påske begynner vi å planlegge jul igjen. Så derfor: Spis ribbe året rundt:)

Grønnsakene klarer til å ta imot ribben.
Øldrukken ribbe stekt i 12 timer.
Forrige

En herlig pasta carbonara med ferske pølser

Se hva Norges gullhåp serverer i Bocuse d’or

Neste

Legg igjen en kommentar