Langstekt ølribbe med blåpotetchips og rødkålsalat

I årets Tara Juledrøm (som er i salg frem til jul) finner du masse herlig julestoff. Jeg har laget 5 alternative ribbeoppskrifter i bladet, og her får du en av de:

Dette er en deilig, øldrukken syvsover-ribbe. Blåpotetchips og rødkålsalat er spennende, friskt og fargerikt tilbehør.

Du trenger:

2 kg tynnribbe

2 ss flaksalt

2 ts pepper

1 ts ingefærpulver

¼ ts nellik

¼ ts allehånde

¼ ts muskatnøtt

¼ ts muskatblomme

Snitt svoren i striper og gni ribben inn med krydderne. Sørg for at krydderet kommer godt til i sprekker og skinn.

Til gryten/formen:

2 gulrøtter, skåret i store terninger
½ persillerot, skåret i store terninger
½ purre, skåret i 4 biter
5 fedd fersk hvitløk, hele
1 løk, skåret i båter
2 stilker selleri, skåret i tykke skiver
4 laurbærblader
Noen kvister med timian

½ l bayerøl

3 dl vann

ev. soyasaus

Til rødkålsalaten: 

1 rødkål-hode

saften av 1 sitron

½ ts frisk ingefær, revet

en neve tørkede tranebær

2 ss god olivenolje

salt og pepper

sukker

Til blåpotetchipsen:

2–3 blåpoteter (Blå Kongo) per person

1 liter rapsolje

flaksalt

frisk timian, hakket

Slik gjør du:

Legg grønnsakene i bunnen av en stor ildfast gryte med lokk. (Bruk en langpanne og forsegl med aluminiumsfolie hvis du ikke har gryte som er stor nok.) Det er viktig at det er tett og at det da utvikles damp under lokket/folien.

Legg den krydrede ribben på grønnsakene med svoren opp, hell over ½ liter bayerøl og 3 dl vann (hell på siden av ribben, så du ikke skyller av kryddet). Sett i ovnen på 70 grader i 12 timer. Halvveis i steketiden skummer du av fettlaget som danner seg på toppen av kraften. Ribbe som stekes over lang tid slipper mye fett fordi det smelter gradvis. Hell på litt mer vann hvis du er redd for at ribben skal tørke ut.

Etter totalt 12 timer: Ta av lokket og sett ribben under grillen på full temperatur til svoren er sprø. Det tar ikke lang tid, så hold deg på kjøkkenet mens grillen er på.

Ta ut ribben forsiktig. Den er sannsynligvis så mør at den vil falle fra hverandre hvis du ikke er forsiktig.

Gryten med grønnsakene lager du saus av: Hell på 5 dl vann og kok opp. Mos grønnsakene litt for å få ut all smak. La stå og trekke ut smak i 15 minutter.

Sil av grønnsakene og skum av skyen for overflødig fett. Skyen koker du inn til halvparten. Den er nå så konsentrert at du ikke trenger å gjøre noe med den. Fiks ferdig sjysaus! Smak til med litt soyasaus hvis du vil ha dypere smak. Du kan eventuelt tilsette kremfløte og lage en mektig saus, men hvorfor dekke til den delikate smaken av kjøttet?

Frisk rødkålsalat: Skjær rødkålen i tynne strimler. Kok i lettsaltet, kokende vann i 1 minutt (ja, du leser riktig! Ett minutt er nok). Sil av og skyll kålen i kaldt vann. Renn av for overflødig vann.

I en skål blander du sitronsaft, ingefær og grovhakkede tranebær. Rør sammen. Tilsett litt salt, pepper og bitte litt sukker. Hell alt over kålen og bland godt. Tilsett olivenolje og bland. Server salaten sammen julematen som et nytt og friskt innslag.

Blåpotetchips med timian: Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver med en mandolin eller siden på et rivjern. Varm rapsolje eller annen olje som tåler høy varme i en høy gryte. Tilsett potetskiver etter tur. Det er lurt å gjøre ferdig noen før du fortsetter med de andre. Blir det for mange elementer i gryten, kan det nemlig skje at potetskivene blir bløte i stedet for sprø. Tilsett et par hvitløksfedd og noen kvister timian i gryten for ekstra smak.

De ferdige potetskivene legger du på kjøkkenpapir for å dryppe av oljen, og så krydrer du dem med hakket timian og flaksalt.

Tara Juledrøm er i salg nå. Løp og kjøp!
Tara Juledrøm er i salg nå. Løp og kjøp!
Forrige

Aioli på en-to-tre

God, gammeldags kyllingsuppe – selvsagt med en twist

Neste

Legg igjen en kommentar