Kvinnene reddet cava-produksjonen. Nå er Freixenet verdens største cava-produsent

For noen uker siden besøkte jeg Cavaprodusente  Freixenet som ligger utenfor Barcelona.

Det er lett å komme hit med tog fra stasjonen Barcelona Sants. Du hopper av på Sant Sadurní d’Anoia, som praktisk talt ligger på selve Freixenet. Cava-toget tar ca tre kvarter. Du kan kjøpe billetter til omvisning online eller på selve vingården. Det er best å bestille billetter slik at det ikke blir bomtur. På disse omvisningene får du hele historien om vingården og hvordan cava produseres. Det er utrolig lærerikt. Til slutt får du muligheten til å smake på noen utvalgte cava.

Vi var med på en engelskspråklig omvisning med en vanvittig dyktig guide.

Freixenet er Norges mest solgte cava, og det er det mange grunner til. De er enkle, lettlikte cava som vi har drukket mange ganger på ferie i Spania. Dette er gjerne Cordon Negro og Carta Nevada. Men Freixenet har mange varianter som jeg ikke tidligere har smakt. Både Elyssia, brut nature og Real er nye bekjentskaper for meg og de viser Freixenet fra en raffinert side.

Freixenets historie er spennende.
Det startet i 1861 da Francesc Sala Ferrés begynte å eksportere vin til USA. I 1889 giftet etterfølgeren til vineksort-imperiet, Dolores Sala Vivé (barnebarnet til Francesc) seg med Pedro Ferrer.

Dolores visste mye om vin og Pedro hadde peiling på forretninger. Sammen begynte de å lage cava på den tradisjonelle måten – altså på den samme måten som champagne. Vinlusa, som herjet Europa på 1860-tallet hadde angrepet de røde druene og da var det mange som begynte å lage musserende vin av grønne druer.

Pedro vokste opp på en vingård ved navn La Freixeneda og hans kallenavn som barn var el Freixenet. Slik ble navnet Freixenet til.

Gamle flasker

Pedro og Dolores ville la verden få smake de spanske boblene og derfor åpnet de kontor i New Jersey, USA.

Den spanske borgerkrigen startet. Pedro og deres eldste sønn ble drept under Francos styre. Dolores og hennes tre døtre tok over driften av Freixenet. Det var ikke vanlig at kvinner tok slike jobber og dette måtte godkjennes innad i familien.

I 1941 introduserte hun Freixenets Carta Nevada for verden. Denne cavaen kom i frostet glassflaske og ble et ikon innenfor vinverdenen.

Da Dolores trakk seg tilbake i 1957 tok sønnen Josep Ferrer over driften. Han var den første i Spania til å utvikle egen gjær og til å bruke nedkjølte tanker. Han fant også opp metoden som gjør at vindruer presses med samme trykk som ved tråkking, men med maskin.

Tanken på å kunne selge vinene deres i hele verden slo også Josep. Derfor ble Cordon Negro lansert på 70-tallet. Den sorte, matte flasken ble i løpet av noen år den mestselgende musserende vinen i hele verden laget på tradisjonell metode.

Freixenet drives nå av femte generasjon og vinene deres selges i over 100 land.

Hva er forskjellen mellom champagne og cava? Foruten at champagne er et beskyttet navn på musserende viner laget i området Champagne, er det flere ting som spiller inn når det kommer til forskjeller. Likheten mellom cava, cremant og champagne er at de er laget på det som heter methode traditionelle (tradisjonell metode for fremstilling av musserende vin.) Den består av en annengangsgjæring i flasken, i motsetning til tankmetoden, hvor gjæring nummer to skjer i tanken. Basevinen tappes på flasker, og gjær og sukker tilsettes før en bruskork settes på. Dermed starter annengangsgjæringen i flasken. Det dannes litt bunnfall – døde gjærceller – i hver flaske. Disse gjærcellene må fjernes og derfor settes flaskene skrått og vendes for hånd eller maskinelt slik at gjærrestene setter seg i flaskehalsen. Halsen fryses ned og så åpner man bruskorken og gjærproppen spretter ut. Nå kan man sette i ekte kork i flasken. Før korken settes på, tilfører produsenten ofte en blanding av basevin og sukker for å gi vinen ønsket sødme. Dette kalles dosage. I brut nature-varianten tilsettes det ikke mer sukker. (kilde: Vinmonopolet)

Prosecco lages ikke på denne måten. Den lagres på ståltank. Gjær og sukker tilsettes ferdig vin, og etter en rask gjæring nummer to fjernes bunnfallet, og vinen flasketappes under trykk.

En champagne kan kun tilsettes maks tre druetyper. En cava kan inneholde så mye som 9 typer. I Freixenet sine cavaer brukes for det meste kun lokale druetyper som Xarel-lo, macabeu og parellada.

Slik foregår produksjonen: Druene vokser og plukkes for hånd. Så blir de plukket og presset til most. Så blir mosten klarnet og fermenteringsprosessen starter. Av dette får man det man kaller en vinbase.

I flaskene dannes bobler. Flaskene må ligge i kjelleren i ni måneder for å kunne kalles cava. Boblene vil rett og slett forsvinne hvis flaskene lagres kortere. Trykket i flasken er på mellom 5-6 bar. Hulrommet i bunnen på flasken gjør sitt til at flaskene ikke eksploderer av trykket inne i flasken.

Enkle cavaer skal drikkes med en gang og innen 12 måneder. De skal stå oppreist og skal ikke ligge i kontakt med korken, slik jeg har trodd. Cava skal ideelt sett serveres ved 5-6 grader.

Du får cava i alle flaskestørrelser. Den største er på 15 liter!

Navnene på flaskestørrelsene kommer fra tre religioner: Jødedommen, islam og kristendommen.

Under OL i Barcelona i 1992 lagde designeren Mariscal ol-maskoten i samme stil som gutten med den røde genseren og cava-flasken under armen.

Selve maskoten til Freixenet var en gutt i rød genser som bærer på en flaske cava under armen. Det ble etter hvert lettere umoralsk og den unge gutten ble byttet ut med festkledde damer og kjendiser.

Jeg smakte meg igjennom noen, for meg, nye varianter. Jeg falt spesielt for Brut Nature som jeg kommer til å velge som mitt cava-alternativ fremover. Den er frisk, tørr og den vil faktisk også passe godt i en Spritz som et alternativ til prosecco.

Elyssia Pinot Noir er rosa cava med masse smak av jordbær. Den finnes også i hvit variant (Freixenet Elyssia Gran Cuvée Brut).

Freixenet Reserva Real er selve kongecavaen. For å kunne kalle et produkt for «real» (kongelig) må kongehuset godkjenne det. I vinkjelleren der disse flaskene lagres må det være konstant temperatur. Lydnivået må være konstant og det må også lysforholdene. Freixenet Reserva Real er en kostbar cava. Den tåler lagring og kan sammenliknes med en champagne fremfor en ung og frisk cava.

Vi tøffer tilbake til Barcelona og nyter selvsagt et glass cava når vi kommer tilbake til favorittbyen min.

Togstasjonen ligger praktisk talt rett ved vingården.

Til info: Jeg har vært på pressetur til Barcelona. Freixenet var et av mange stopp på turen.

 

 

Forrige

Nye takter i Frognerparken

Deviled eggs til 17. mai

Neste

Legg igjen en kommentar