Hvem blir kåret til verdens beste restaurant?

Den 5. juni 2024 avsløres listen over The World’s 50 Best Restaurants under en seremoni i Las Vegas i USA. Jeg er dessverre forhindret fra å reise i år, så jeg kommer til å se seremonien på liveoverføring. Jeg skulle gjerne ha vært der og heiet på favoritten mine.

Topp 10 fra The World’s 50 Best Restaurants 2023 ser slik ut:

  1. Central, Lima i Peru
  2. Disfrutar, Barcelona i Spania
  3. DiverXo, Madrid i Spania
  4. Asador Etxebarri, Atxondo i Spania
  5. Alchemist, København i Danmark
  6. Maido, Lima i Peru
  7. Lido 84, Gardone Riviera i Italia
  8. Atomix, New York i USA
  9. Quintonil, Mexico City i Mexico
  10. Table by Bruno Verjus, Paris i Frankrike

Central går inn i “Best of the Best” og kan ikke kåres til verdens beste restaurant igjen såfremt de skifter konsept og beliggenhet, og gjenoppstår som det som da vil bli tolket som en ny restaurant. Det skjedde med Noma. De har blitt kåret til verdens beste restaurant med gamle Noma og nye Noma.

Det er ingen automatikk i at 2. plassen fra året før rykker opp på førsteplass, så det er derfor dette er så spennende. Det er helt opp til de som avgir stemmer. 

Systemet er slik: 

Alle som avgir stemmer er eksperter på å spise ute. De er fordelt på 50/50 kvinner og menn. 34 % er kokker, 33 % er matskribenter og 33 % er gastronauter (folk som reiser for mat). 1080 stemmedyktige mennesker er fordelt på 27 regioner i verden. Det er 40 som kan stemme per region og det er minimum 25 % nye stemmere hvert år. Alle velger 10 restauranter hver og man kan velge et ex antall restauranter i sin region. Restauranten som man stemmer på må man ha besøkt fysisk innenfor de siste 18 månedene før stemmeperioden er over. Pop-ups og andre gjestespill teller ikke som restaurantbesøk. 

Alt klart?

Som du skjønner, er det mange mennesker som avgjør skjebnen til en restaurant og hvor den havner på en liste. Noen kommer inn på lista i rekordfart og sikrer seg en viktig posisjon, mens andre går gradene mot toppen. Det er tilfelle med 2. og 4. plassen fra i fjor. Disfrutar i Barcelona og Asador Etxebarri utenfor Bilbao har siden 2019 ligget blant de 10 beste på listen. I 2022 hoppet DiverXo fra Madrid høyt opp på listen og i fjor kom franske Bruno Verjus på en imponerende 10. plass. 

Å få oppmerksomhet rundt en restaurant handler mye om hvor de aller mest profilerte matekspertene reiser og pr-apparatet rundt restaurantene. Mange kokker reiser til arrangementer og konferranser for å fortelle om hva de driver med, noen har pop-ups og gjestespill og gjør andre ting som skaper oppmerksomhet rundt spisestedet deres. 

Man skulle tro det er lett å velge favorittrestaurant. Når man reiser og spiser mye, er det faktisk vanskelig å begrense listen sin til 10 stemmer, skal man tro matjournalistene og matprofilene. 

Hva er det som er fellesnevneren når det kommer til The 50 Best restaurants-listen fra 2023?

Det eneste som er felles med fjorårets liste er at alle restaurantene er ekstremt forskjellige. Og det er bra for at konkurransen ikke skal bli forutsigbar. 

Men hvem vinner i år? 

La oss begynne på det som foreløpig er plass nummer 2: Disfrutar. Jeg og Erik har spist der tre ganger siden de åpnet dørene. Vi er også heldige å ha bord på Disfrutar i juli. 

I fjor fikk de sin fortjente tredje Michelinstjerne. De tre gutta som jobbet sammen på legendariske El Bulli startet først Compartir i Cadaques (en av mine favorittrestauranter) før de åpnet Disfrutar i Barcelona. De har nå også åpnet en filial av Compartir i Barcelona. Det er et meget godt tips til deg. Det er en helt fabelaktig restaurant. 

Men tilbake til Disfrutar. Det er en unik restaurant som tar i bruk teknikker man sjelden har sett maken til for å lage retter som er ekstremt velsmakende, kreative og vakre. De sympatiske kokkene har lang fartstid og man kan tydelig se at de tidligere har jobbet på El Bulli i flere av rettene. Maten blir bare bedre og bedre for hvert besøk på Disfrutar. Til info så er det et års ventetid på bord på restautanten. 

Jeg håper selvsagt at Oriol Castro, Eduard Xatruch og Mateu Casañas og deres Disfrutar blir kåret til verdens beste restaurant i år. Det fortjener de virkelig. I fjor ble de kåret til Europas beste restaurant, for førsteplassen gikk til Central i Lima som da ligger i Sør-Amerika. 

Her kommer vi til en av utfordringene som The 50 Best har. 

Det finnes flere 50 Best-kåringer i verden: Asia’s 50 Best Restaurants, Latin America’s 50 Best Restaurants og MENA (Middle East & North Africa’s 50 Best Restaurants 2024. Det vil si at alle restauranter som også tilhører disse områdene kan konkurrere om å bli verdens beste restaurant, noe europeiske, nordamerikanske og australske restauranter ikke kan være med på. 

Det hadde vært interessant om også The 50 Best en dag ville lage konkurranser for disse områdene også. Jeg tror det hadde vært en smal sak å lage en liste over de 50 beste restaurantene i Europa. Da ville også Scandinavia ha bedre sjanse til å markere seg. 

Slik har det blitt i Michelin-guiden, som de siste årene også har gitt ut egen guide for de nordiske landene.

Men tilbake til The 50 Best. Lykke til, Disfrutar, men også lykke til til Dabiz Muñoz og DiverXo i Madrid. En av mine absolutt favorittrestauranter i hele verden. Dabiz lager retter som du sent vil glemme. De er maksimalistiske og ekstremt godt balansert. I tillegg til DiverXo, som er den eneste restaurant i Madrid med tre Michelinstjerner, har han RavioXo (en stjerner) og streetfood- restauranten StreetXo. Alle tre er totalt ulike og vil gi deg store matopplevelser,  med stor eller liten lommebok. Sommerlier Miguel Ángel Millán vant prisen Beronia World’s Best Sommelier Award 2023 og den støtter jeg med 100 % bak. Han er en av grunnene til at du vil elske et besøket på DiverXo. 

I år er det siste gang DiverXo kan vinne tittelen “Verdens beste restaurant” før de flytter og skifter konseptet ved årsskiftet. Det hadde jo vært stas for Dabiz å vinne denne tittelen for så å kjempe om den på nytt med sin nye restaurant. 

Sjøpølse og bønner.

På fjerdeplassen (2023) ligger Asador Etxebarri. Dette er en meget spesiell restaurant og en av de beste spiseopplevelsen jeg har hatt. Erik og jeg spiste her i anledning hans 50-årsdag. Victor Arguinzoniz leker med flammer og ild da alle rettene er innom den helt spesielle grillkontruksjonen som finnes i kjøkkenet. Du finner ikke mørke grillstriper på maten her. Ingrediensene får et kjærlig kyss av ild og røyk. Det er en restaurant som gastronauter og matkritikere elsker. Med god grunn. Asador Etxebarri har ligget så høyt som 3. plass (2019 og 2021), noe som viser at listen er totalt uforutsigbar. 

Jeg klarer ikke å spå hvilken av disse tre, spanske restaurantene som kan kapre den gjeveste posisjonen på listen. Om noen av de klarer det i det hele tatt. Vi skal ikke glemme at restauranter kan suse opp i en voldsom fart og innta en viktig posisjon. Da Noma entret listen med ny restaurant ble det gjort i løpet av to år. I 2019 suste de inn på 2. plass og på førsteplass i 2021 (det var ingen liste i 2020 grunnet pandemien). 

Gaggan Anand

Det vi kan se i år er at Gaggan Anand kan komme svært høyt på The 50 Best. På årets Asia’s 50 Best Restaurants tok han tredjeplassen og sikret seg posisjonen som Thailands beste restaurant. På The 50 Best i 2023 kom han så høyt som 17. plass. Han er i siget. For de som har sikret seg en plass når Gaggan kommer til Oslo 10.-15. juni, så er det bare å glede seg til noen timer med god mat og galskap. Det tror jeg alle som var tilstede under hans 3-dagers kitchen takeover i Oslo i 2023 kan være enige om. 

Så har man Alchemist, da. Den svært eksperimentelle København-restauranten er en meget god kandidat til å bli kåret til verdens beste restaurant. Men den er kanskje for spesiell til å falle i smak hos alle. Man må være forberedt på å bli utfordret både på dårlig samvittighet og magemål. Det servers flere titalls retter med politiske budskap når det kommer til bærekraft, sult i verden og dyrevelferd. Kanskje tar det enda noen år før Rasmus Munks restaurant blir kåret til verdens beste. Vi får se. 

Og hva med den halvgale franskmannen Bruno Verjus? Restaurant Table i Paris har blitt en snakkis med god grunn. Bruno er ikke klassiske utdannet kokk, men tok på seg kokkejakken etter å ha fylt førti år. Tidligere var han på andre siden av bordet som matjournalist. Jeg har besøkt Table to ganger og det er en helt spesiell restaurant. Bruno og hans team jobber ikke med mis-en-place, men lager maten a la minute. Han er kjent for mange retter, men spesielt for hummerretten som nesten serveres rå, samt sjokoladeterten med kaviar på toppen (en av mine favorittretter i hele verden). I fjor havnet Table på 10. plass. Jeg spår at ferden mot toppen fortsetter og han kan plutselig ligge blant de tre aller beste i verden. Det vil i såfall være utrolig moro. 

Hvilke andre restauranter håper jeg å se høyt på listen?

A.T. i Paris var et av fjorårets aller beste restaurantopplevelser for meg. Det samme vil jeg si om Kadeau på Bornholm. Kadeau i København ligger i år på 91. plass, så jeg tviler vel på om Bornholm-originalen blir å se på topp 50.
Listen for 51-100 er allerede lagt ut, og den kan du se her: https://www.theworlds50best.com/list/51-100

Det hadde også vært gøy å se Dos Palillos fra Barcelona på listen, men den har gått litt under radaren hos flere. Det gjelder selvsagt veldig mange andre restauranter i verden, men mitt hjerte banker litt ekstra for Barcelona.

Vil vi se noen norske restauranter på listen? Jeg tror ikke det. Maaemo har såvidt vært innom for et par år siden, men i fjor var den helt ute av 100-listen også. Men hvis de som stemmer i regionen som omfatter Norge er enige, så kan det være en norsk restaurant entrer topp 50. Personlig skulle jeg gjerne sett Hot Shop der.

Restaurantene oppfører seg likt overfor alle gjester. De vet ikke hvem som stemmer i The 50 Best. De kan bare spekulere i det, men de spør aldri. De som stemmer får heller ikke lov å si noe om de stemmer eller ikke. 

Men i år skjedde det noe som var litt dumt. En restaurant som ligger på listen (2023) sendte en melding til matjournalister for å si hei og med håp om at vi alle kunne møtes under seremonien i Las Vegas og feire. Det minnet mer om en påminnelse om å stemme på dem for meldingen kom rett før fristen for stemmene skulle sendes inn. Dette er ikke noe jeg tror hjelper den aktuelle restauranten. Heller tvert i mot. 

Jeg gleder meg til å se hvem som vinner den 5. juni. Livesending kan man se på The World’s 50 Best Restaurants sine Facebooksider. 

Forrige

Norges beste bartender er Felice!

Min nye bok skal handle om…

Neste

Legg igjen en kommentar