Her er min beste paellaoppskrift

/reklame/Stor konkurranse i samarbeid med Spanias Turistkontor

Ble du inspirert til å lage din egen paella da du leste mitt forrige innlegg?

20. september feires verdens paelladag! Bli med å feire en av verdens aller mest kjente retter og vinn en gavekurv fylt med spanske produkter til en verdi av 4000 kr. Les mer om konkurransen nederst i saken.
Konkurransen vil være åpen fra 14. september kl. 12:00 til 21. september kl. 12:00.

Paella er digg og det er overraskende lett å lage. Det fant jeg ut da jeg lagde paella hjemme i min egen leilighet i Oslo, langt fra Valencia. 

Valencia er en skikkelig kul by som jeg gjerne reiser tilbake til. Byen er appelsinhovedstaden i Spania. Det er faktisk mange tusen appelsintrær i gatene i byen. Det er ikke disse man spiser, men søte, store og saftige appelsiner fra plantasjer utenfor byen og hele veien ned til Alicante-regionen.

Valencia er Spanias tredje største by og det merkes at byen er diger når du skal prøve å komme deg fra stranda og opp i gamlebyen. Det er langt. Du kan selvsagt gå langs parken  Jardín de Turia som er laget der det tidligere var elv. Parken er 9 km lang, så det er bare å ta på gode sko. Når det er nevnt så er faktisk stranda (eller strendene) i Valencia skikkelig fine, men lokalbefolkningen trekker ikke nødvendigvis frem disse som en attraksjon. De vil heller vise frem byen. Naturlig nok, men for oss fra nord som benytter enhver mulighet til å hoppe i sjøen, er det på sin plass å si at strendene er veldig flotte. Jeg har sett dem med mine egne øyne.

Jeg hadde stor glede av å besøke det store matmarkedet midt i gamlebyen. Dette markedet er et av Europas aller største med 1000 salgsboder. Det finnes hele ti matmarkeder i Valencia, men dette markedet er selve nerven i byen. Det var på dette markedet jeg kjøpte paellapannen min.

Du må selvsagt spise paella når du besøker Valencia, men også drikke en helt spesiell drink. 

Jeg fikk helt dilla på den da jeg besøkte byen. Drinken heter «Agua de Valencia». Det er ikke vann, det kan jeg love deg, men det er en nydelig drink med appelsin og masse annet spennende. Oppskriften min finner du her

Les mer om Valencia her.

Jeg fikk skikkelig Spania-følelsen da jeg lagde paella hjemme, kan jeg røpe! Utrolig hva litt god, spansk mat, god drikke og spansk musikk kan gjøre. 

Min paella er laget som en norsk versjon av paellaen fra Valencia, stedet der retten kommer fra. Jeg liker å holde meg ganske nær originalen, men bruker lokale ingredienser som jeg enkelt finner i butikken. 

Ingrediensene i min paella

Jeg brukte en ekte paellapanne som går til induksjonvarme. Den kjøpte jeg da jeg var i Valencia i fjor. Men frykt ei! Du trenger ikke paellapanne for å lage paella. En vanlig, stor panne passer til to personer. Lager du til fire personer, bruker du to panner.

For det er to ting som er viktig når du lager paella:
For det første: Ikke lass på med ingredienser i pannen. Du må ha et jevnt og lavt nivå av ingrediensen i pannen. 
Det andre som du må huske er: Ikke rør i risen de siste femten minuttene frem til paellaen blir ferdig. 
Klarer du å huske disse tingene har du ingenting å frykte. 

Har du lyst til å lage en ekte paella valenciana, kan du se oppskrift og fremgangsmåte her

Min paella

(til 2 personer)

2,5 dl paellaris, sushiris, risottoris eller annen rundkornet ris.
Ca 7 dl god kyllingkraft (Du kan også bruke grønnsaks- eller fiskekraft)
1,5 dl god olivenolje
1 ss paprikapulver
1 klype safran
1 stort fedd hvitløk eller to små. 
1 ss flaksalt (juster saltet i retten ut fra hvor salt kraften du bruker er. Smak underveis og krydre underveis
1 pose sukkererter (1 stor neve)
1 stort kyllinglår, delt i biter
10 modne cherrytomater eller andre tomater med god smak
1 stor kvist rosmarin

Slik gjør du:
Sett pannen på platen og skru den på. Ha kyllingbitene i pannen og stek dem gylne. Skjær hvitløk i skiver. Ha skivene i pannen sammen med safran, paprika og finhakket tomat. La dette surre på medium varme under omrøring i cirka 10 minutter.

Spe med litt kraft til du har tilsatt alt av væske. Ha i sukkererter (hele eller i biter) og rosmarin. La dette stå å putre i ca 10 minutter. Nå kan du helle risen jevnt i pannen. Rør forsiktig slik at risen er jevnt fordelt i pannen og slik at den ligger i væsken. Smak til om du synes retten er salt nok.

Kok opp og la koke i ti minutter før du senker temperaturen til medium og så lar du paellaen stå å kose seg i cirka ti minutter til du hører at risen begynner å gi fra seg lyd. Det er nå den dyrebare socarrat (skorpen i bunnen) dannes og det er selve rosinen i pølsen. Er all væske kokt inn og risen ikke lenger har hvit kjerne? Ja, da er paellaen ferdig. Ser du underveis at paellaen tørke ut litt før tiden? Tilsett litt mer kraft. 

Server med en gang. Og gjør du som de av og til gjør i Spania, så spiser du rett fra pannen med en skje eller gaffel. Det er opp til deg.

Sørg for å skrape godt i bunnen og få med den fantastiske skorpen som smaker så godt.

Var ikke dette enkelt? 

Føler du deg inspirert til å lage en paella? Lag din variant og ta bilde av mesterverket ditt. Husk, min oppskrift er bare til inspirasjon. Du kan lage den varianten du liker best. Kanskje bruke du sjømat?

Du kan være med i konkurransen ved å les reglene nedenfor. Masse lykke til og buen provecho!

Konkurranse

Hovedkonkurransen er den aller enkleste og du skal bare svare på et spørsmål:

«Hvor i Spania drømmer du om å nyte paella og hvem vil du invitere med deg?

En heldig vinner får en gavekurv fylt med spanske produkter til en verdi av 4000 kr.
Du kan delta i konkurransen her

Konkurranse nummer to er slik:
Send oss et bilde av en paella du har laget (fortell hva det er i retten), og del bildet på Spanias Turistkontor sine Facebook-sider i kommentarfeltet under postene fra 14.-20. september med hashtagene #WorldPaellaDay og #PaelladagenNorge. Du kan også laste opp bildet på Instagram, men bruk hashtagene til Spania sin Instragram @spain og #WorldPaellaDay og #PaelladagenNorge. Også her er det flotte premier å vinne. 

Forrige

Bli med å feire paelladagen og vinn flotte premier!

Fårikål – The national dish of Norway

Neste

Legg igjen en kommentar