Heia Trondheim!

Nå er jeg i Aarhus der årets utdeling av de nordiske Michelinstjernene skal deles ut på mandag.

Aarhus er et godt valg som vertskapsby. Da jeg besøkte byen i desember slo det meg hvor mange gode restauranter det finnes i denne byen. Aarhus har faktisk seilet opp som min favorittby i Danmark.
Les mer: Min guide til Aarhus.

Ok. Hvem får stjerner i år? Det skal ikke jeg uttale meg så mye om. Michelinguide-insepktørenes veier er uransakelige og ikke alltid like lette å skjønne. Jeg har vært på mange Michelinstjerne-restauranter i mitt liv. Noen jeg skjønner veldig godt hvorfor har fått utmerkelser, og flere som jeg ikke skjønner hva har på listen å gjøre. Det finnes nesten ikke noe som er mer skuffende (hvis man ser på dette temaet og ikke verdensproblemer generelt) å spise på en restaurant som har michelinstjerne og så synes du rettene er skikkelig skuffende. Ja, faktisk ganske dårlig. For Let’s face it. Det koster å spise på en restaurant som har stjerner.

Slik opplevde jeg f.eks Dill i Reykjavik, som har en michelinstjerne. Noen retter var sånn ok, andre ikke. Ingen av rettene har festet seg hverken i hjertet eller hjerne. Dagen før spiste jeg på en av Reykjaviks aller nyeste restauranter, Nostra, som for meg var en helt annen liga. Kan de få en stjerne i år?

Jeg mener at en restaurant som har stjerne(r) fra Michelin skal gi deg en slags følelse som du tar med deg videre. La oss håpe at Michelininspektørene tar turen innom Dill igjen og revurderer. Men har de tid til det? Hvor ofte blir en stjernerestaurant revurdert? Hvor lenge holder en restaurant fast til stjernen(e)?

Noen mister stjerner, selvsagt. Det skjedde med Hellstrøm og Bagatelle. Han hadde to stjerner og plutselig mistet han en stjerne. Det skjedde også med Feinschmecker. De mistet den ene stjernen de hadde – på overtid. Det betyr selvsagt mye for en restaurant når det går den veien. Når stjernene glitrer har man full restaurant og venteliste. Når stjernene falmer skjer det motsatte.

Björn Svensson.

Det er ikke bare lett å få en stjerne. Noen takker faktisk nei pga av økende press. I Oslo har Björn Svensson ved Galt  fått stjerne hver gang han har åpnet restaurant. Da Björn hadde restauranten Fauna stengte han stedet etter at han fikk stjerne, for han ville ikke, ifølge ryktene, ha presset som en michelinstjerne gir. Derfor stengte han dørene og åpnet nytt sted. Galt fikk straks en michelinstjerne. Det hjalp ikke at Björn flyttet 500 meter og startet nytt konsept. Han er bare for bra til at Michelinguiden klarer å holde seg unna.

Esben Holmboe Bang ved Maaemo i Oslo.

Hva skjer med Oslo i årets Michelinguideutdeling? Aner ikke. Maaemo holde sikkert på sine tre stjerner. Om A ‘L’aise får stjerne, slik mange spår vil tiden vise. Jeg har ikke spist der, for stilen er klassisk fransk, noe som ikke frister meg. (Jeg kan ta feil). Klassisk fransk var standarden i Michelin før, men nå ser man at også moderne, mer avslappede steder overdrysses med stjerner. Det er bra, men også vanskelig når det kommer til å spå hvem som havner på radaren til inspektørene. Hvem får de med seg? Hvem er potensielle vinnere som inspektørene ikke får tid til å besøke? Der støter man på et av de aller største problemene med akkurat denne guiden. Michelinguiden når ikke over store områder. De har ikke tid eller resurser til det. Men at de i år faktisk har tatt turen til Trondheim er for meg det aller mest spennende. Min barndomsby har hatt besøk av inspektørene, og det faktisk flere ganger. Stedene som kan vinne stjerne(r) på mandag er Heidi Bjerkans Credo og Jonas Andre Nåviks Fagn.
Det er her jeg heier litt ekstra i år. Bartebyen, stedet der jeg bodde mine første 18 år, kan for første gang i historien få den gjeveste kulinariske utmerkelsen som per dato finnes.

en av verdens aller beste kokker besøkte Vippa i Oslo i desember 2017. Her sammen med Heidi Bjerkan.

Heidi gjør en helt fenomenal innsats på flere felt enn Credo. Hun står bak Vippa i Oslo som heldigvis har nådd å bli en favoritt hos oslofolket.
Jeg har ikke spist hos hverken Heidi eller Jonas i Trondheim. Det er mange år siden jeg besøkte barndomsbyen min, dessverre.
Jeg møtte Jonas før jul da jeg og han var dommere i en BBC-serie (The kitchen Brigade) som kommer på tv senere i år. For en herlig fyr! Jeg heier på ham!

Hva betyr det for en by å få sin første michelinstjerne? Jeg tror det vil betyr masse, ikke bare for restaurantene, men for byen som turistdestinasjon. Trøndelag er allerede kjent for oss nordmenn som Norges matfat. En utmerkelse fra Michelinguiden vil få verdens øyne rettet mot Midt-Norge.
Jeg vet at Michelin har uttalt at de kun kommer til å dele ut stjerner eller ingenting til Trondheim i år. De har ikke kapasitet til å følge opp Bib’er og andre utmerkelser. Ok, da blir det stjerne(r) eller ingenting til Trondheim i år. Vi får se på mandag.

En restaurant som «alle» har øynene rettet mot i år er Noma. Da de åpnet dørene i februar i fjor hadde de flyttet beliggenhet og skiftet konsept og dermed nullet ut sine stjerner og andre utmerkelser. De hadde to stjerner på sin gamle beliggenhet og de hadde også, ved fire anledningen, utmerkelsen «Beste restaurant i verden» av den hyperkommersielle aktøren The 50 Best restaurants.  Noen spår tre stjerner i samme smæla til Noma. Det tror jeg ikke.

Andehodet på Noma. Kunst eller kitch?

Jeg spiste alle menyene ved Noma i fjor, og ja, det var eksepsjonelt. Men ved siste besøk manglet både finesse ved rettene (Erik og jeg fikk ved flere anledninger feil rett servert til bordet og utseende på rettene våre var heller ikke like).
René Redzepi har gjort noe banebrytende. Det skal han jaggu ha. Ved å dele inn menyene i rene sesonger og fokuserer på det som er aller best ved hver sesong, ser man på matfatet på en helt annen måte. Det er nyskapende. Jeg tror på to stjerner, maks.

Både Norge, Sverige og Danmark har mange deilige spisesteder. Mange blir aldri besøkt av Michelinguiden. Slik er det bare.

Anders Kuk Kristensen

Da jeg besøkte Aarhus før jul tok jeg en prat med kjøkkensjef Anders Kuk Kristensen ved Langhoff & Juul og Ghrelin. Sistnevnte sted er en het kandidat for årets utdeling og Anders håper selv på stjerne. Han mener også at libaneseren Wassim Hallal, som har Restaurant Frederikshøj (første i Aarhus som fikk michelinstjerne i 2015), burde få sin andre stjerne. – Det er faktisk ganske urettferdig at de ikke har to stjerner når tre andre steder også har en stjerne. Wassim er et betydelig hakk over alle andre her i Aarhus, sier Anders Kuk Kristensen.

Vel, på mandag får vi se! Jeg skåler på forskudd for Credo og Fagn, jeg!
Du kan følge med på instagram, instastories for oppdateringer. (@helleskitchen)

Forrige

Stekt aubergin med myntedressing og dukkah

Gryte med sitrongress, svin og kokos

Neste

Legg igjen en kommentar