Gourmetopplevelse til lavpris i København

 

København bugner av flotte restauranter og byen har hele 15 Michelinstjerne-restauranter. Formel B er en av dem. Jeg har ikke spist der, men på lillebroren, U Formel. Dette er et billigere og mer uformelt (som navnet sier) tilbud. For kun 750 danske kroner tilbyr de 4 retter med vinmeny, vann, kaffe og petit four. Det er en veldig bra deal for dette er en gourmetopplevelse. Du kan også spise a la carte.

L1040040

Hvordan er U Formel? Stedet er dunkelt, sort, gullfarget, intimt. Jeg vil si at det passer like godt til en første-date som et forretningsmøte. Maten er ikke utpreget nordisk, men spennende og befriende internasjonalt med fantastiske råvarer. De gullfargede bordene er dekket med sort bestikk og skikkelig pepperkverner (Peugeout, selvsagt). Salt har de ikke på bordene. Jeg er egentlig litt imot at noen skal bestemme om jeg skal salte maten ekstra eller ikke. Det skal sies at jeg ikke savnet ekstra salt underveis i måltidet.

Du sitter godt i deilige stoler og jeg føler at det ikke er noe problem å være på restaurant alene. Jeg sitter med blikket vendt mot kjøkkenet og her er det stålkontroll.

Jeg bestiler altså «En Uformel Oplevelse» og får kjapt servert første vin av min meget hjelpsomme kelner. Brød og ekte smør kommer på bordet. Ah! Ekte saltet smør og lunt brød.

Salt smør, lunt brød og stilig sort bestikk.
Salt smør, lunt brød og stilig sort bestikk.

 

1. rett. Cerviche av slettvar med fennikel, majones og grønne jordbær.
1. rett. Cerviche av slettvar med fennikel, majones og grønne jordbær.

Første rett er en cerviche av slettvar (flyndrefisk) med grillet fennikel, grønne jordbær og majones. Retten er pyntet med estragon og tynne hvitløkskiver. Den er fantastisk og smaken av den karameliserte flaten på fennikelen fremheves av estragon-bladene. Grønne jordbær? Ikke skjønner jeg hvordan de kan smake så utrolig kraftig, men det gjør de og matchen er uvanlig, men nydelig. Dette er en fiskerett, men fremstår som veldig kjøttaktig og fyldig i smaken. Kombinasjonene er sjeldne og meget vellykket. En fantastisk start. Vinen matcher veldig bra.

Sauvignon blanc Hervé Villemade
Sauvignon blanc Hervé Villemade til første rett.

 

Tartar av okse pakket inn i tomat
Tartar av okse pakket inn i tomat
Nydlig chardonnay fra Jura
Nydlig chardonnay fra Jura

2. rett er husets oksetartar med pepper, brødkrutonger og tomat på to måter. Retten ser underlig ut. Tartaren er pakket inn i tomater som er nesten tørket slik at smaken blir mer konsentrert. Dette er en rett som sier Kaboom! midt i fleisen på deg. Den er utrolig smaksrik, men ikke tung. Retten oppleves nesten som en vegetarrett i munnen, noe som er spesielt med tanke på at den er pakket med deilig, kvernet oksekjøtt. Pepperet popper i munnen og gir en nydelig fylde og sprekhet til retten. Jeg har aldri smakt noe lignende. Jeg digger kombinasjonene! Vinen står flott til retten. U Formel har tydeligvis en flink vinkelner.

L1040025

Seriøs kjøttkniv.
Seriøs kjøttkniv.
Fransk landkylling. Bistro på sitt beste.
Fransk landkylling. Bistro på sitt beste.

3. rett er fransk landkylling med lardo, sort trompetsopp, dansk basilikum og minimais. Her snakker vi fransk bistrostemning! Duften av retten setter meg tilbake til mormors kjøkken på gården i Ølstykke (litt utenfor Roskilde). Jeg blir nesten sentimental. (Sjekk ut mormors kyllingstek her på bloggen).

Pinot noir med kirke og prest på etiketten. Da er det vel greit, da?
Pinot noir med kirke og prest på etiketten. Da er det vel greit, da?
Ikke mye som skiller dette fra en fransk bistro?
Ikke mye som skiller dette fra en fransk bistro?

Kyllingstykker fra bryst og overlår er perfekt stekt med sprøtt skinn og saftig kjerne. Jeg har aldri før smakt dansk basilikum, og her er det brukt som en salat. Smaken er mild og ikke så pepperaktig som den klassiske vi kjenner. maten er helt ubeskrivelig nydelig. Sausen til er lekker og lett syrlig. Kombinasjonen dansk basilikum og trompetsopp er perfekt. Det eneste jeg stusser litt på er bruken av lardo. Den ser ut som et stykke smeltet ost.

Til denne retten har jeg fått levert en skikkelig god kjøttkniv i fransk stil, så bistrostemningen er helt reel. Det skader ikke at jeg også har fått servert et glass nydelig avkjølt pinot noir med prest og kirke på etiketten. Uslåelig kombo.

Perfekt vinmatch – igjen!
Perfekt vinmatch – igjen!
Tid for en søt avslutning
Tid for en søt avslutning

Så bringer min gode servitør meg et glass Riesling Auslese til desserten. Jeg er ikke et dessertmenneske, så det skal mye til for å imponere meg. Retten som kommer inn på bordet er chai-is uten te, men med de varme krydderene, granité av hyllebær, syrlige urter og biter av karamelisert hvit sjokolade. Chai-isen er florlett og gratineén er syrlig og lett parfymert. Sjokoladebitene danser i munnen og smaker som brunet smør. Den gir en krønsj til retten slik nøttebiter ville ha gjort. Kombinasjonen er en fryd for ganen og vinen matcher og gir en flott helhet.

L1040002

L1040051
Kaffen kommer på bordet i en presskanne servert med et par deilige petit four’er. Fransk nougat med havsalt og en marsipanaktig smørkake. Nå er jeg mett kan jeg love dere, men meget fornøyd. Dette er så absolutt verdt pengene og jeg vil definitivt dra tilbake. Neste gang med selskap. Det jeg synes er mest spennende med U Formel er de uventede smakskombinasjonene og følelsen av å å være på gourmetrestaurant uten å bli flådd for penger.

Stedet ligger i Studiestræde vis a vis Pumpehuset, som er et konsertsted jeg husker jeg vanket litt på da jeg bodde i København i 1990/91. Husker spesielt en legendarisk Dread Zeppelin-konsert der.

Til info: Jeg betalte for måltidet selv. Innlegget er ikke sponset.

L1040061
Fasaden.

L1040059

Gulvteppe-fliser på veggene.
Gulvteppe-fliser på veggene.
Forrige

Kokos-popcorn

Hallo Hello – spis på utstilling og få nye venner

Neste

Legg igjen en kommentar