Fremtidens matfestival

Tidene forandrer seg. Det er ikke lenger nok å ha stands der produsentene viser frem produktene sine på matfestival. Det skal mer til for å fange interessen til de fremmøtte.
Jeg har vært på det som jeg vil påstå må være fremtidens matfestival.

Egeskov Slot arrangerer Heartland Festival

Heartland arrangeres hvert år på Fyn i Danmark. Jeg var tilstede på årets festival som fant sted i månedskiftet mai/juni.

Heartland er ikke bare en matfestival. Det er så mye mer. Ifølge arrangørene skal dette være en festival der du blir litt klokere. Det er derfor aktiviteter deles mellom temaene: Talk, food, art, music.

I løpet av de tre dagene festivalen pågår er det masse konserter, seminar, måltider, samtaler og annet føde for hjerne og mage. I år var det ca 18 000 mennesker innom festivalen per dag.

Er det virkelig plass til så mange mennesker? Området er enormt! Festivalen foregår på idylliske Egeskov Slott der Grev Michael Ahlefeldt-Laurvig bor. Hvert år åpner han opp områdene rundt slottet for denne fantastiske festivalen.

Jeg har tidligere besøkt Egeskov Slott og det anbefales også en tur utenom festivalen. Da kan man se veteranmuseet med grevens personlige samling av motorsykler, biler og fly. Du kan også besøke selve slottet og se det berømte dukkehuset som står utstilt i en av salene. Disse områdene er avstengt mens festivalen pågår. I slottet bor nemlig en del av artistene som opptrer under festivalen og litt privatliv må de jo få.

Greven elsker kultur og det var han som for noen år siden ville starte denne type festival på tomta si. Det skal vi andre være glade for. Festivalen er unik og omgivelsene er en opplevelse i seg selv.

Musikkmessig er Heartland en allsidig festival. I år spilte artister som Pussy Riot, Lykke Li, Van Morrison, The The, LCD Soundsystem og ikke minst vidunderlige Patti Smith – for å nevne noen.

Jeg hadde aldri sett Patti Smith live før og falt pladask og endte opp i lykkerus og tårer. Jeg vet ikke om det nødvendigvis var Patti som var 100% ansvarlig for dette, for det var noe med å være på Heartland som gjorde et ufattelig inntrykk på meg. I en tid der tabloidene regjerer kulturdekningen med full trøkk på Paradise Hotel og (etter min mening) for mye ræl og fordummende nyhetsdekning, var det deilig å være et sted der kjærlighet, gode diskusjoner, deilig musikk og kunnskapsformidling var hovedbudskapet. Med en dose av Patti Smiths feminine/maskuline fremtoning og glitrende sanger klarte jeg ikke å holde tårene tilbake.

Festivalen er et museum i seg selv. Fordelt på mange områder finner du moderne kunst, performence art, stillesoner, matboder, scener og mye, mye mer. Hver dag kunne man trene yoga på en av plenene foran slottet.

De store samtalene foregikk i to store sirkustelt, som hver dag var fylt til randen av mennesker som ville lytte til spennende personer som f.eks Salman Rushdie i samtale med Hans Ulrich Obrist med temaet ” IS A SENSE OF BELONGING CRUCIAL TO OUR IDENTITY?”

Skam-skaper, Julie Andem og Borgen-skaper, Adam Price diskuterte ”HAR DE STORE TV-SERIER ET SAMFUNDSANSVAR?”

Yoga på plenen.

Dette er bare noen eksempler fra hva Heartland 2018 hadde å by på av program innenfor musikk, kunst og samtaler. Jeg hadde fokus på det matrelaterte som festivalen hadde å tilby.

For meg var dette rosinen i pølsen. Med dagspass eller festivalpass har du tilgang på alle de fantastiske foredragene der du kan lære masse av Danmarks (og fra utlandet) aller beste kokker og matpersonligheter.

Spisemessig er det lite som minner om festivalmat á la PIP (Piknik i parken) eller Øya. (Kvaliteten på maten på disse norske festivalen er bra, altså. )

På Heartland kan du sitte ned å spise på egen restauranter. Du kan drikke god vin i ekte glass og fra flaske. Du kan spise fem-rettersmenyer laget av noen av Skandinavias aller beste kokker og du kan gå i en av de mange ginbarene på området. Du kan spise lokale spesialiteter fra Fyn og du kan gumle i deg insekter…

Fancy some gin?

Heartland har fokus på økologi, bærekraft, lokalprodusert mat (så langt det er mulig) og terroir (det konkrete området, jordsmonnet og håndverket).

I løpet av de tre festivaldagene nådde jeg å få med meg flere spennende seminarer. Jeg gikk dessverre glipp av noen, men man skal jo også nå å gjøre andre ting, som f.eks å spise, høre på fabelaktig musikk og foredrag, drikke naturvin og øl.

I år var det Christian Puglisi (kjent fra michelinrestauranten Relæ, bakeriet Mirabelle, spisestedet Manfred’s og pizzastedet Bæst som hadde festival-banketten.

Christian Puglisi serverer kveldens siste rett: Råmelksiskrem med rabarbra.

Flere ganger per dag ble det servert en femretters meny  laget av norsk-sicilianeren med mulighet for å kjøpe vinmeny til.

Jeg var heldig å få plass på den aller siste serveringen lørdag kveld.

Til å være et så stort prosjekt med så mange kuverter servert hver dag, er jeg dypt imponert over kvaliteten på måltidet.

Iskrem

For den som bare vil spise og drikke godt på festivalen kan jeg nevne noen av de virkelig gode bodene:

Den fynske ølbar serverte herlige, lokalproduserte håndverksøl.
Grans vin lager rosévin av solbær.

Gasoline Grill serverte selvsagt sin berømte burger. Fantastisk den ene dagen. Ikke så vellykket når det ble for mange mennesker og bestillinger.

Gorm’s Pizza serverte blant annet den legendariske trøffelpizzaen.

Hooked serverte fantastiske Lobster Rolls og vinagre chips.

Nelle’s kaffe (Fyns kaffekjede) serverte alle tenkelige kaffevarianter. Takk gud for kaffe!

Latinamerikansk mat fra BIB Gourmand-restauranten PMY.

Tatar serverer den nye trendretten tartar.

Steensgaard serverte lekre retter med kjøttprodukter og noen produkter lages i samarbeid med Matt Orlando fra restaurant Amass i København.

Den thailandske michelinrestauranten Kiin Kiin serverte deilig thaimat.

Christian Puglisi hadde både vinbar og serveringsted der man blant annet kunne spise den legendariske tartaren som serveres på Manfred’s.

Solfinn Danielsen stilte med egen naturvinbar der du kunne kjøpe hele flasker med superdeilige viner. Til og med skikkelige vinglass fikk man mulighet til å drikke vin av. Det gjør hele forskjellen.

Musling bistro, også de en BIB Gourmand-restauranten i København, hadde egen restaurant med vinbar og ikke minst, skalldyrbar der man kunne nyte østers og store skalldyrfat.

Is med karamaelisert hvit sjokolade, lakris og yuzu. Med flødebolle, selvsagt.

Summerbird hadde et par isvogner og serverte også en limeted edition flødebolle som man kun kunne få på Heartland

Hos Øhave kunne du kjøpe deig til pinnebrød og popcornkjerner for selv å steke brød og poppe popcorn over åpen ild.

Festivalen hadde mange matområder med spennende matboder og barer. Men festivalen varer kun tre dager og da er det dessverre ikke mulig å rekke over alt.

Heartland arrangerte flere unike matopplevelser som man kunne booke separat. En ting var Puglisis festbankett som jeg fikk være med på.

Stedsans in the Woods hadde også sin egen middag som dessverre var utsolgt i lang tid før jeg fikk meldt meg på festivalen.

Gourmensch

Jeg skulle også gjerne ha vært med på en av de to open fire-middagene som Gourmensch arrangerte. Men man kan ikke få med seg alt.

Tasteland

Men det er de mange workshops som fanger min interesse aller mest. Matscenen i det som kalles Tasteland fylles opp flere ganger per dag av matinteresserte mennesker som får høre på spennende matprofiler som øser av sin kunnskap. Smaksprøver vanker også. Jeg henger mye rundt Tasteland i løpet av mine tre dager, kan jeg si deg.

John Wright, kjent som botanisk ekspert i tv-programmet River Cottage og Thomas Laursen – en av Danmark aller mest kjente sankere holdt en workshop om ville vekster i cocktails. Utrolig spennende og jeg fikk masse inspirasjon til å lage drinker hjemme.

Røyking av cocktails. Funket kanskje ikke helt.

Kvaliteten på drinkene deres var kanskje ikke helt balansert, men for noen herlige mennesker!

Smaksprøver til publikum.

Kokk, Matt Orlando fra Amass og bonde, Henning Wiesinge fra Steensgaard snakker om hvordan de kan samarbeide med å lage bærekraftige skinker, pølser og andre kjøttvarer  av biprodukter.

Smaksprøver? Takk, Matt!

Matt Orlando har redusert 75 prosent av sitt matavfall i restauranten og bruker avfallet i forskjellige prosesser som trøking, fermentering, sylting osv. Dette fikk jeg en innføring i under World Class Nordic finals som fant sted i København tidligere i mai.

Bent Stiansen koste seg på festival.

Henning Wiesinge fra Steensgaard forteller om sitt mobile slakteri, dyrevelferd og bærekraftig produksjon. Vi får servert coppa laget av svinehode smaksatt med Matt Orlandos pulver av brent sitronskall og grønnkål. Vi får blodpølser, lardo smaksatt med eple og kaffegrut, salami smaksatt med tørket sopp. Bent Stiansen er tilstede i publikum og følger nøye med.

Henning Wiesinge, Nadine Redzepi og Matt Orlando.
Christian Puglisi

Christian Puglisi fra bl.a michelinrestauranten Relæ har workshop sammen med bonden Poul Lang Nielsen som driver etisk og økologisk oppdrett av griser på Hindsholm på Nordfyn.

Bonden produserer produkter som Puglisi bruker i sin restaurant Bæst i København. Her får vi smaksprøver av de fantasiske produktene laget i italiensk stil.

Smaksprøver til de fremmøtte.

Christian Puglisi forteller om problematikken med å spise mindre kjøtt. – Når folk sier at man skal spise mindre kjøtt, velger man ofte vegetarisk. Det er det ingen grunn til. – Spis mindre kjøtt, men kjøtt av bedre kvalitet, sier han.

– Kjøpe så dyrt som mulig for da har du mindre penger til å kjøpe noe billig dritt, ler han. Christian Puglisi anbefaler oss å skjære tynne skiver av godt kjøtt og spekemat og så nyte!

Nadine Levy Redzepi – kona til selveste René Redzepi (NOMA) har utgitt den fremragende boken Downtime der hun lager hverdagsmat – I sterk kontrast til ektemannens kulinariske kreasjoner. Dette er en superpopulær workshop der publikum selv må lage mat. På HellesKitchen får du om ikke lenge oppskriften på retten som Nadine viser oss denne dagen. Gled deg!

Peter Frölich aka Brødsherrifen holder workshop om surdeigsbakst og hvordan lage luftig baks. Med min dårlige erfaring rundt surdeig tør jeg rett og slett ikke å se hele workshopen i frykt for å igjen prøve meg på surdeigsstartere. Jeg har allerede drept to og jeg vil ikke ha flere liv på samvittigheten.

I det var som nevnt mange workshops jeg ikke fikk mulighet til å delta på. For liten tid og for mye andre fristelser.

Prxjects Stage er også en egen avdeling på Heartland. Jeg deltok på en Live Podcast-sending om naturvin. Solfinn Danielsen fra Rødder i København har skrevet bok om begrepet naturvin og var i samtale med Lars Bjerregaard som er en kjent, dansk matskribent.

Ifølge Danielsen er naturvin vinen som deler verden.

– Jeg bruker helst ikke uttrykket naturvin , sier Solfinn Danielsen. Jeg forsvarer ikke naturvin. Jeg velger kun vin som jeg liker.
– Vin uten svovel skal man tro på, sier vinentusiasten.
– Jeg møtte vinprodusent, Frank Corneliussen i Paris. Han er Jonny cash av vinverden. Han er ikke opptatt om det er naturvin eller ikke. Det var da jeg falt for smaken på naturvin. Man kunne jo plutselig drikke vin hele dagen, ler Solfinn. Det er lette viner. Jeg beegynte å drikke vin med hånden og ikke med hjernen.
– Pris var plutselig ikke avgjørende om vinen var god eller ikke. Jeg tok reisen fra å være vinsnobb til vinnerd og jeg hadde en trang til å vite mer om disse vinene.
– Jeg er tidligere kokk, sier Solfinn. _ Etter en del pop-ups begynte jeg å se den store sammenhengen. Manfredss var den første i København som startet naturvinbevegelsen I København. Jeg visste at jeg ville jobbe med dette.
Hva er naturvin? Det er vin uten sulfitter og du får ingen bakrus, sier Solfinn Danielsen. – Det er vin uten make up.

– Konvensjonelle viner er det sammen som sigaretter etter at jeg har sluttet å røyke, avslutter naturvinimportøren Solfinn Danielsen.

Heartland har også egen barnefestival, Hjerteland med aktiviteter, matopplevelser og mye mer.

Heartland har vært selve drømmen av en festival. For meg har dette vært en opplevelse jeg vil ta med meg lenge. Jeg gleder meg allerede til neste år. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å få med meg denne perlen av en festival. Datoen for neste år er 30.mai-1. juni. Få med deg denne.

Været: Man har målt været på Egeskov Slot de siste 120 årene, eller noe sånt. Det er en helg som har pekt seg ut som selve godværshelgen uten antydning til regn. Det er denne helgen som festivalen nå arrangeres, og det vil den fortsette å gjøre i kommende år.

Men hvor bor man, da? Dette blir litt komplisert og vi fikk kjenne det på kroppen. Egeskov Slott ligger på bygda, langt fra hotell og byer. Shuttlebussene går ikke alltid som planlagt. Mitt tips er å enten bo på Heartlands eget campingområde (som er helt fantastisk!) eller Glampingteltene som er dyrere, men til gjengjeld kan du ta med deg alt inventaret hjem etter festivalen – og ja, de er fylt med dyr, dansk design som for eksempel høyttalere fra Bang & Olufsen.

Jeg bodde en natt i Odense og to netter i Faarborg. Da ble det nattbuss når den dukket opp og ellers taxi. Det kan være litt dyrt, så sjekk dette før du bestemmer deg for overnattingssted.

Takk for i år, Heartland! Ses neste år!

Til info: Jeg har vært på pressetur i regi av Visit Denmark. Heartland var en del av programmet på turen.

Forrige

Fra gull i Bocuse d’Or Europe til fredagstaco på festival

Cocktails, østers og perler i Arendal

Neste

Legg igjen en kommentar